Thursday, April 5, 2012

Rabun Jauh

Salam.
Hari ini kita semua (mama/papa/kakak dan adik) sekali lagi ke Hospital Sultanah Aminah,JB.
Hari ini temujanji dengan Dr Hooi yang dulunya pernah menjalankan laser-treatment terhadap adik dan sekaligus hari ni jumpa optometrist untuk check power mata adik.
8 bulan yang lalu power kedua belah mata adik adalah 200 utk setiap mata.

Kali ni, selepas dicheck dengan teliti, hasil pemeriksaan mendapati power sebelah kanan menurun kepada 100.
Alhamdulillah.
Manakala mata kiri agak membimbangkan , telah meningkat powernya kepada 400 lebih.
Sudah ada indication untuk memakai cermin mata di situ. Tapi selepas perbincangan dengan Optpmetrist, mama minta ditangguhkan hingga next check up.

Masa tu nanti adik dah umur hampir 2 tahun insyaAllah. Dan harap2 nya selepas 6 bulan lagi power adik bisa berkurang, kalau pun tidak 100% mata normal, at least powernya mama harap akan menurun.
Sebenarnya mama tak boleh bayangkan macam mana adik yang sekecil itu terpaksa memikul 'beban' yang berat pada matanya.
(spek itu berat, ok!-bagi sesiapa yang tak pernah pakai spek mungkin tak tau ini ).
Ditambah lagi adik yang masih belum faham kepentingan spek itu untuk dia, mana mungkin dia akan bertahan membiarkan sesuatu yang luar biasa terletak pada hidungnya, di depan matanya.

Ya, mama tahu, rabun yang dialami pada sebelah mata itu mungkin saja akan menyebabkan mata kiri adik menjadi malas, atau 'lazy eye', yang lama-kelamaan boleh menyebabkan squint/juling.
Harap-harap tak sampai macam tu. Harap sangat powernya akan turun.

Manakala pemeriksaan pada retina (funduscopy) menunjukkan hasil yang bagus, tiada sebarang masalah pada retina, insyaAllah. Dan alhamdulillah.

Apapun , segalanya kita terima dengan redha, yer sayangku Qaid Mukhlis. Kalau fikirkan, ada ramai lagi orang yang lebih teruk penderitaannya. So sewajarnya kita bersyukur dengan segala rahmat dari Tuhan ini.

(bak kata papa, rabun-rabun pun adik tetap hensem--macam papa.........silap2 haribulan boleh kawen 2 lagi!!!)....Eheh......

Pejamkan mata terhadap background tu yer...

9 comments:

Ladysirna FA said...

jadi qaid kena pakai spek ke nnt ?harapnya rabun qaid makin baik ye..

Jiejah @ Iza said...

ehehhe kawin 2 tuuu ..apa la papa tu. anak kawan ada sorang yg kene pakai spek since umur bulan² kot sbb doktor x nak terjadi lazy eyes tu ler ..tp spek bebudak comey tauuu ,kaler pink ehehe . moga² power kerabunan mata qaid akan menurun ..

sue zainun said...

insyaallah moga2 apa2 yang diharapkan mama tu akan termakbul..

Fai Shaklee said...

Ya Allah, berilah kesembuhan kepada adik Qaid Mukhlis agar power mata kirinya semakin menurun. Dgn izinMu, mudah2an adik Qaid Mukhlis tak perlu pakai cermin mata seawal usia 2 tahun... Amiiinn...

Mama2Q said...

Ladysirna: mungkin nanti akan kena pakai la...tu la, harap2 makin baik nanti..

Mama2Q said...

jiejah...anak kawan yg pakai tu dia tak cuba tanggalkan ke spek tu...sian kan..takde blog ke dia, nak tgk muka anaknya yg pakai spek tu

Mama2Q said...

Fai..terima kasih atas doanya....amin ya Rabb....

Mama2Q said...

Sue, insyaAllah..amin...

Obat Mata Minus Silinder Plus Katarak Herbal said...

trims infonya ya, sangat bermanfaat