Saturday, September 7, 2013

UPT positif tetapi....?

Bismillahirrahmamnirrahim


Sambung cerita tertunggak minggu lepas....
Susah nau nak habiskan cerita ni, di saat kemalasan melanda...

Okey..berbalik cerita asal..
Hujung bulan April itu 'kawan baik' mama yang sepatutnya datang, tidak kunjung tiba...hinggalah masuk bulan Mei.
Time kakak dan adik dulu, lewat sehari pun dah UPT positif, so dengan penuh harapan mama beli UPT test....dan dengan penuh harapan, test mama jalankan.

Hasilnya....Invalid!
Timbul 2 line samar-samar tetapi itu pun hanya setelah beberapa jam.
Tak boleh jadi ni....
Selang beberapa hari kemudian, mama beli test dari jenama yang sama...
Hasilnya...masih samar2 double line.


Dua UPT yang kedua2nya samar double line.
 
 Sekali lagi tak boleh jadi.....Ini kerana dalam kedua2 kandungan terdahulu, terus straight je double line tu, takde samar2 macam niii.
di klinik,mama cuba scan atas perut sendiri, tp tak nampak sebarang tanda adanya kehidupan baru di situ.....
Tapi Mr Papa dah confident betul yang mama pregnant ni.... kononnya ada perubahan pada bentuk badan mama...hahaha..makin gemuk ada la kot....
Disebabkan keyakinan Papa tu, mama pun apa lagi,warwarkanlah berita gumbira pada adik beradik mama...Whatssap semua you....

Masuk minggu ke 6, mama beli satu lagi test yang lebih murah, manalah tau double line tu terang benderang lak kan.....
Dan hasilnya....seperti di bawah ini......
 Test kali ketiga ni Mr Papa tolong sahkan dengan konfidentnya sebagai positif.... :)

Ada double line, tetapi totap lah samar2......huhu



10hb Mei, setelah 6 minggu, sekali lagi mama cuba  lakukan ultrasound untuk diri sendiri...Sepatutnya jika hamil, kandungan 6 minggu ni dah boleh nampak ketulan yang akan menjadi baby nanti, selain karungnya ...

Sekali lagi scan hari itu masih menunjukkan kosong.....empty uterus.......haih..pelik ni....

Tak sampai 10 minit kemudian,mama ke toilet...tetiba tengok-tengok...eh ada darah keluar!!!
Period!

Terus whatssap adik beradik..."weih...tak jadi pregnant la pulak....."
Hahaha.....boleh camtu?

Mama just consider itu sebagai late menses associated with breast engorgement and tenderness, mimicking pregnancy state....boleh kot diagnosis camtu DrSinga dan DrNajwa?

Habis takkan nak consider sebagai miscarriage lak kan....miscarriage nanti kena MC...huhu....

Nak wat camner kan....takde rezeki bulan tu nak pregnant......takper..kita cuba lain kali yer Qaid, untuk dapatkan seorang adik buatmu....:)

Redha.....:)



4 comments:

Dr Singa said...

ada buat b-HCG tak masa tu..?

Mama2Q said...

akak, cerita saya sebenarnya tak habis lagi ni.... :) tapi malas tul n nak menulis.....weekend insyaAllah...

Sharilaa Othman said...

Mcm mana nk baca sambungan ni

Sharilaa Othman said...

Mcm mana nk baca sambunga crita ni