Monday, April 16, 2012

Petua awet muda

Salam...
Semua ni dapat dari sekeliling rumah saja....

Mudah, tanpa kos, cepat dan berkhasiat....

Pegaga, daun cekur dan "taktahunama"... (yang taktahunama itu diberi oleh jiran sekembar rumah kami), ala2 kunyit, tp berwarna putih. Cicah dengan sambal belacan....yummy...!!


p/s: berangan nak ada taman herba sendiri samada di dalam atau luar rumah....
Mr papa, pls realisasikan impian ini....

Antara tanaman idaman: (wah idaman tau!):-
1) Pokok limau purut-senang nak masak tomyam
2) Pokok daun kesum-senang nak masak asam pedas atau laksa kedah
3) Pokok bunga kantan- sama seperti di atas.
4) Pokok thyme-kena cari kat jusco kot
5) Pokok daun sup/daun bawang/daun ketumbar-senang nak masak sup
6) Pokok limau nipis
7) Pokok daun basil/selasih
8) Ada lagi tapi tak ingat, nanti update lagi....


p/s lagi:: Walaupun sesekali jer makan ni...tp awet muda itu totap jadi cemburuan en suami yg berusia itu...kalau sampai sekarang org cakap i ni umo 25 jgn jeles yer laling.....hahaha

  ** Update -yang "taktahunama" itu rupanya namanya temupauh

8 comments:

Mixed-family in da house.... said...

Salam Mama2Q,

1st time tgk temupauh....lain ker drp temulawak ?

wawawahh...saya suka juga ulam....best kan awet muda....

saya kalau berdiri ngn student, selalu org tak perasan mana lecturer mana student...hahhahaha...

best kan....boleh menyamar

gadisBunga said...

saya pun hantu ulam. jadi saya agak segan bila balik kg org masih tanya 'sem berapa sekarang?'.

kihkihkih!!!

Mama2Q said...

salam Dinie
Tak sure plak temulawak tu sbb tak berapa kenal..saya kenal temupauh ni pun dr jiran tu jer...

hihi..best2
leh nyamar..pastu leh jadi spy, sbb leh duduk di antara student tanpa org perasan....

Mama2Q said...

GB, tu lagi besh...kalau saya org tanya camtu, nak jugak la jawab :sekolah menengah lagi la makcik...hihi

gadisBunga said...

ada jawapan tentang persoalan awak semalam di entri saya yang ini http://www.gadisbunga.com/2012/04/hahabunyi-macam-stressful-je-kan-kite.html

:D

Marya Yusof said...

Dulu byk juga menanam tumbuh-tumbuhan herba & ulam-ulaman ni... Best sgt lg2 bila dpt yg fresh2... Patutlah nampak lawa je suka mkn ulam rupanya mama2Q ni ;)

Mama2Q said...

hihi marya..mana ada lawa...cuma awet muda jer...ekeke

TiMmiE said...

Mana nk dpt temupauh tu ek? Kt pasar malam ada ke? Benih dia senang dpt x? (byk plak tnya..hee)