Saturday, April 14, 2012

Hydrops Fetalis 1

Semalam mama ke Klinik Desa (KD).
Klinik ni nama je KD, tapi jumlah pesakit ramainya tak kalah dengan klinik kesihatan.
Seminggu sekali 2 doktor akan visit ke sana.
(dulu2 time doktor kekurangan, mama sorg2 jer ke sana....penat giler weh).

Ok ceritanya tentang pesakit ini.

Elderly Primid-maksudnya pertama kali mengandung di usia lebih dari 35 tahun (ibu ini berumur 39 tahun).
Sudah kahwin selama 12 tahun, dan inilah pertama kali dia mengandung secara spontan (tidak dibantu dengan sebarang ubat kesuburan).
Sekarang minggu ke 24.
Tiada sebarang komplen. Sihat-sihat saja.
Datang untuk direview BSP dan Hb sebab dia mengalami kencing manis sewaktu hamil dan juga masalah anemia.

Mama check denyut jantung baby menggunakan alat daptone...puas mencari tapi tidak mama jumpa.
--->bila fetal heart tiada maksudnya apa?  Hidup atau tidak bayi ini?
Ok, proceed with ultrasound.
First time letak jer probe scan tu terus nampak perut baby yang dipenuhi air.
Tengok sekeliling kepala nampak oedematous atau bengkak. 
Cari cari denyut jantung baby, sah memang  tiada !
Mama syak bayi ini mengalami hydrops fetalis.

Menangis si ibu dengan perkhabaran ini.
12 tahun menunggu, 6 bulan mengandung, dan akhirnya baby pergi begitu sahaja.
Bukan rezekinya kali ini.
Mama harap dia mengandung lagi tahun depan, sbb umurnya pun dah nak masuk 40 tahun, tak boleh tunggu lama2 lagi. Mungkin perlu sedikit bantuan pakar kesuburan selepas ini.
*
*
*
*
p/s: Lupa nak snap gambar sbb masa tu lebih concern dengan pesakit yang kesedihan.
p/s  2: cerita tentang sebab kenapa hydrops fetalis next entry ya, insyaallah.

13 comments:

Anonymous said...

kesiannyer ibu itu... harap2 ada rezeki dia lps ni... amin..

Mama2Q said...

tu laa kesian, moga ada rezeki lagi...
BTw, sape ni? :)

~najwa~ said...

kalaula ada scan pic kan...
hmm, tapi yelah, nak breaking bad news, tp sibuk nak amik gmbr, mana boleh kan.....

Mama2Q said...

hehe, sekali dapat komplen plak nanti, "docter sibuk amik gambar baby saya,tidak mempedulikan kesedihan saya",....

Ainnur Baraqah said...

Salam...
Selamat hari raya

Boleh ke sy share cerita?? ;)

Sebenarnya saya salah seorng yg mengalami benda yg sama.

Sy mengandung anak sulung..
tp bila usia kandungan masuk 30 mgu, da rasa Baby kurang gerak.. perut pun sentiasa tegang.. rasa sakit je...Malam tu pegila hospital. Bila doktor scan, baru la nmpak masalahnya.. hydrop fetalis.. masa scan tu bby masih ada... Doktor pun da mmg ckp awal2 kemungkinan yg terjadi..
Sedih mmg xleh ckp la.. berjurai2 airmata.. smgu kena tahan wad..
pastu doktor discaj, 2 mgu kemudian dtg balik..
tp mmg Allah nk uji.. esok hari, bby lagsung xnak gerak.. pegi balik hosp. cek heartbeat.. mmg bby da xde.. :(

Sedih sangat2.. tp redha dgn kehendak Allah.. Dia Yang Maha Mengetahui.

Pastu result keluar.. darah sume ok.. talasemia pun xde.. cume doktor ckp ada jangkitan sikit.. GBS.
Mungkinkah itu faktor penyebabnya???


kissingurami said...

Salam,

TQ sebab bekalkan saya info yang berguna ttg HF nih..

Actually my wife baru saje diberitahu yang 2nd baby kitorang (25 minggu) ada Cystic Hygroma. At first doktor cakap Hydrops Fetalis tapi bila direfer kes ke pakar doktor cakap CH...

Sedih tu hanya Allah sahaja yang tahu sebab sebelum ni kitorang scan kt private clinic. Depa x detect yang baby ada masalah.

Bila wife kerap sakit pinggang baru r masalah baby timbul... 1st doc cadangkan supaya wife bersalin awal sebab dia cakap % baby nak hidup terlalu rendah since otak, paru2 n perut dah masuk air. Kemudian ada bengkak kt leher (caused by CH). Tp tiap kali scan tgk jantung msh berdegup tu yang sedih sangat tuh...

Pepun sume tu ujian Tuhan, kita sebagai hamba kena redha dengan ketentuannya.

kissingurami said...

Salam,

TQ untuk info yang disediakan..

2nd baby kitorang baru sahaja disahkan ada CH. Usia kandungan dah 25 minggu..

At first doktor bagitau baby dlm perut tu kena Hydrops Fetalis sebab air dah masuk dalam kepala, paru2 n perut dia. Tp bila g jupe pakar dia bgtau yang berlaku pembengkak limfa.

1st doc sarankan isteri bersalin manakala pakar bagitau depa punyer polisi untuk kandungan yang lebih 4 bulan xkan paksa baby dikeluarkan..

Tp siket yang wat saya terkilan bila private clinic yang mula2 scan baby kitorang x detect masalah tuh.. My wife dua kali sakit pinggang yang teruk n bila p pusrawi baru tau ada something wrong dengan baby kitorang.

Pepun sume tu ujian dari Allah. Sebagai hambaNya me n my wife redha untuk setiap yang berlaku..

Mama2Q said...

Pn ainnur baraqah..
TQ for sharing here....moga2 puan tabah dan redha dengan ujian Allah...Allah itu lebih tahu apa yg terbaik buat hambaNYA...didoakana juga moga ada rezeki lain selepas ini, insyaAllah

Begitu juga buat En Kissingurami....nampaknya cystic hygroma itulah penyebabnya hydrops fetalis daLam kes bayi encik... boleh baca di part 2, saya ceritakan tentang causes of HF ni

Mama2Q said...

Pn ainnur baraqah..
TQ for sharing here....moga2 puan tabah dan redha dengan ujian Allah...Allah itu lebih tahu apa yg terbaik buat hambaNYA...didoakana juga moga ada rezeki lain selepas ini, insyaAllah

Begitu juga buat En Kissingurami....nampaknya cystic hygroma itulah penyebabnya hydrops fetalis daLam kes bayi encik... boleh baca di part 2, saya ceritakan tentang causes of HF ni

NURULAMRINA AHMAT MURTZA said...

Assalamualaikum.
Sy nk bkongsi,sy pn baru shj kehilangan bayi dlm kkandungan.Usia 24w,doc ckp CH&HF mcm dlm blog yg puan tulis ni...skrg sy sdg bpantang..mmg sedih..xtau pe punch sbnr 2 keadaan yg disebutkn td.ank sulung sy Alhamdulillah,sihat,dh 3 thn.rancang nk hamil lg dlm bbrp bln lps ni..sesuai x kalu sy hamil dlm 3-4 bln lps ni?bmbg gk..

Mama3Q said...

puan nurul Amrina
Takziah atas kehilangan yang puan alami...insyaAllah syurga menanti anak itu...dan buat puan, moga tabah dengan ujian Allah ini....
Saya ada menulis tentang sebab2 yang mungkin bagi hydrops fetalis dalam entry Hydrops fetalis 2...jika puan berkesempatan baca...

Noor Aishah said...

As salam puan
Nk tnye ni. Mne puan beli alat daptone tu ye

Mama3Q said...

Salampuan Noor Aishah...saya tak beli..saya bekerja di klinik ibu hamil dan kanak2.....so memang disediakan alat daptone tu utk kegunaan kami check jantung baby dan juga mesin scan baby..