Thursday, October 30, 2014

Bila Muaz demam

Assalamualaikum.
Ini cerita tentang anak bujang kecik mama.

Actually ini bukan kali pertama muaz demam .Dia dah pernah kena sblm ni 2x tapi demamnya baik sendiri..selsema pun sblm ni baik sendiri..mama tak bagi sebarang ubat...alhamdulillah dengan exclusive breastfeeding, selsema dan demamnya baik secara semulajadi.

(NOTE:Baby bawah 2 tahun tidak boleh diberi ubat batuk dan selsema kerana boleh menyebabkan respiratory suppression )

Untuk kali ni sabtu dia mula demam. Beberapa hari sebelum tu dah batuk..kerana terlampau panas,mama beri dia syrup paracetamol.
Ahad...mama hantar ke babysitter as usual. Bila bekerja mama lupa anak sendiri.maaf sayang. Malamnya mama dapati suhunya mencapai hampir 40°celcius. Ditambah dengan diarhoea dan muntah. Terus mama capai kunci..angkut ketiga2 Qs ke clinic ..(papa kerja mlm). Sebelum tu qaisara minta mama masakkan bihun sup,tapi dengan condition baby yg merengek tanpa henti dan suhu yg melampau ,mama mohon pengertian kakak sara supaya mlm tu kita cuma mkn nasi yg dibeli.Alhamdulillah qaisara anak yg sgt understanding dan faham kondisi mama.
Tengah malamnya suhu badan muaz masih tinggi..pukul 4 pagi berak dan muntah lagi.
Esoknya mama terpaksa hantar muaz seperti biasa ke babysitter. Alhamdulillah bbysitter juga sgt baik dan caring. Balik ptgnya keadaan muaz masih sama..masih panas. Muntah dan berak di tgh malam. Merengek.
Selasa sama...panas despite ubat yg dimakan. Sama juga berak di tgh malam.
Rabu..mama balik kerja.... alhamdulillah suhu badannya akhirnya mencapai normal.
Tapi badannya pulak dipenuhi bintik2 ruam..mama harap bukan denggi. Amin
Dan mama harap muaz cepat sembuh..







posted from Bloggeroid

Tuesday, October 7, 2014

Photoshoot Raya

Salam AidilAdha semua...
Berapa ekor tumbang  tahun ni?
Kami?
Kami berkampung dalam umah jer tahun ni, langsung tak ke mana2. Balik kampung pun tak. Cuti sehari, rasa macam tak raya pun.
Tapi jangan taktau, kami bangun pagi2, dan mandi sunat hari raya juga!
Petangnya babysitter Qaid datang bawak daging korban...TQ so much kak!

Tak beraya, habis tu ada photoshoot raya juga?
Wakakaka....jangan marah mama okeh anak2....ini photoshoot raya Aidil fitri yang lalu...baru sempat nak upload pictures....Haha jangan marah okey.
Ibu beranak 3 tanpa maid, macam nilah gayanya...







Teringat 2008...Kami berdua...

2009....Alhamdulillah kami ber3

2010...Berganda kegembiraan....kami ber4


2014....Syukur padamu Ya Allah...kami kini ber5


Moga bahagia ini kekal hingga jannah...amin

Kalian permata hati belahan jiwa mama dan papa

Moga kalian selalu dilindungi Allah di mana jua berada.....





Saturday, September 20, 2014

Backdated diary: Balik Raya!

Assalam....Ya Allah Ya Allah....mama oh mama....cerita dah basi baru mama nak tulis?Sampaikan dah lupa apa yang patut ditulis.....
Arghhh tak kira...yang penting esok2 bila anak mama nak baca, ada ceritanya....hehe

Ok....Raya kali ni, mama masih dalam cuti. Cuti tanpa gaji yang sengaja mama pohon sampai lepas raya, dah raya 10 hari baru mama kena naik keje........So kita boleh bercuti dengan aman kekdahya....Tapi.....ada tapi ler pulok....Mr Papa cuma cuti 5 hari....huhu....So nampaknya walaupun cuti mama lama, tetaplah tak boleh berlama2 di kampung. Kalau nak duduk lama-lama kena balik naik bas la jawabnya.....

OK, fine! 5 hari pun 5 hari lah...Bukan senang nak beraya dengan Papa.....Dalam 6 tahun mama berkahwin dengan papa , ini adalah kali kedua papa beraya bersama mama.... Selebihnya? Tuntutan kerja dan pelbagai lagi selalu mendesak papa meninggalkan kami anak beranak beraya sendiri di kampung. Oklah tu papa hantar balik kampung, daripada raya sorang2 kat rumah sendiri, kan....Apapun mama terima dengan rasa syukur alhamdulillah.

Dan alhamdulillah kali ini dan tahun ini, cuti papa diluluskan. Makanya bertolaklah kami 2 hari sebelum raya. Mama doa sangat kali ni tak jem  mcm 2 tahun lepas, sampai 18 jam perjalanan. Namun, sebaik sampai area Slim River menuju Tapah, seperti biasa jem teruk ! Jauh lagi nak sampai ke Tapah, dan dijangka jammed ni berlanjutan hingga ke Kuala Kangsar. Jauh dan sangat lama tu kalau dah jalan macam semut berbaris.

Tidak mahu mengambil risiko penat seperti 2 tahun  lalu, papa akhirnya keluar dari highway, cari rest house, cari makanan berbuka, dan tido / rest puas2. Pukul 4 pagi, kami bangun dan meneruskan perjalanan menggunakan jalan biasa sebab dari sumber2 dipercayai (Radio dan Waze) nampaknya keadaan jalan yang sesak masih berlaku walaupun pukul 4 pagi. Alhamdulilah keputusan papa kali ni memang tepat dan perjalanan kami dipermudahkan Allah. Hingga Kuala Kangsar, laluan clear baru kami masuk semula ke highway. {Idea: Allah yang beri}

Esoknya dapat tahu bapa saudara mama dari KL ke Kedah ambil masa 14 jam! Dan sepupu mama, juga dari KL ke Kedah mengambil masa selama 15 jam jugak. Kami? Memang hampir 2 hari perjalanan kami, tapi at least kami tidak bersesak2 di jalan. Kami dapat rehat dan tido puas puas dalam perjalanan kali ni.




Oh ya, raya kali ni kami sempurnakan juga aqiqah untuk baby Muaz Al Fateh....biar selesai cepat2....Alhamdulillah seekor lembu tumbang pada hari kejadian. Lembu? Yups...
Sebab aqiqah ni kami buat serentak dengan sepupu Muaz yang lahir 10 hari kemudian daripadanya iaitu Uwais Al Fateh.


Berlatabelakangkan lembu yang ditumbangkan.....


p/s: Picture raya menyusul kemudian ya! Till then....daa........Wassalam...



Sunday, August 31, 2014

Bersarang labah

Assalam.....

Aduh...banyaknya cerita dalam kepala mama yang belum ditransfer ke diari ini sebagai kenangan anak-anak.....

Mama hutang dulu yer nak.....super bz tidak lah juga, tapi bila mama ada masa pun, laptop mama ni dikonker oleh kakak dan abg .....takde chance langsung kat mama nih.....huhu
Nampaknya kena belikan satu komputer untuk diaorang ni.....kalau tak, asyik bertangguh je la kerja mama....

okey....ni mama akan buat slow2 walaupun dah basi
1) Cerita balik raya
2) Gambar photoshoot Qaisara
3) Milestone baby Muaz
4) Cerita abang Qaid dan rotannya
5) Cerita conjunctivitis
6) Bila mama naik kerja
7) Apa hasil bercuti panjang 5 bulan?

Sabor sabor...esok  keje so takleh tido lambat.... kalau ada masa mama cerita satu persatu k?
Till then...wassalam


Tuesday, July 22, 2014

Adenotonsillectomy yang tertangguh

Assalamualaikum..

Seperti yang mama tulis dalam entry lepas, Qaid Mukhlis sepatutnya menjalani pembedahan membuang tonsilnya(Adenotonsillectomy)  pada 19.7.2014.

Namun memandangkan dia masih  batuk2, akhirnya doktor pakar bius nasihatkan agar pembedahan ditangguh dan dibuat pada hari biasa, bukan hari minggu seperti permintaan mama.

Kata Doktor Pakar ENT tu pulak sebaik tahu pakar bius dah tangguhkan operation,:: mungkin ada hikmahnya .....

Yups....alhamdulillah tak buat dulu, boleh lah Qaid beraya dengan happy , insyaAllah. Kalau buat tu, rasanya seminggu dua juga kena kontrol makan, makan yang lembut2 saja....

Manakala Papa pulak nekad mahu mencuba rawatan alternatif untuk Qaid setelah kejayaan kawannya sendiri sebelum ni.

So, hari yang sepatutnya pembedahan tu dijalankan, iaitu 19.7.2014 tu, kami berkelana ke Melaka, dalam mencari penawar buat Qaid Mukhlis. Rawatan alternatif, apa jenisnya, itu nanti mama akan cerita kemudian, hanya jika rawatan ni berjaya...Kita tengok nanti kesannya macam mana, insyaAllah.

My Lovely 3Qs



Monday, July 14, 2014

Bila semua sakit...dan cerita tentang Adenotonsillitis....

Assalam.
Ni entry terlambat. Mama kena catat jugak.

26hb -Jalan2 Jusco beli baju raya.
27 @28hb kakak start sakit tekak dan demam. 29hb hari first puasa. Terbiar je kakak kat rumah (terbiar dalam erti kata tak pegi klinik pun).....ingatkan akan baik sendiri....rupanya kena amik gak ubat 30hb tu. Alhamdulillah kakak baik dari demam slps 5 hari...cuma masih batuk2...

1/7 Qaid pulak start batuk dan demam.
2/7 amik ubat Qaid.....
3/7 Baby Muaz plak demam....in fact malam tu serentak 3Q demam...and the worst part is mama sorang2 sebab papa keje malam tu.

Muaz first time demam ni, menjelang umurnya 4 bulan. Alhamdulillah 2x bagi ubat dia sembuh...

Cuma Mama dah start risau bila Qaid demam. Demam + batuk + selsema means operation yang Doktor plan akan dibatalkan.

Operation apa? Mama lum cerita lagi kan, Qaid ada Adenotonsillitis + Middle Ear Effusion (MEE), under follow up ENT specialist.
Doktor pakar tu dah call mama, date yang dipilih untuk operation membuang tonsil dan adenoid pada hidungnya adalah pada 19hb Julai ni...

Memandangkan Qaid sakit ni, besar kemungkinan terpaksalah tangguh. Mama belum confirmkan semula dengan dokter pakar tu.

Dah lebih seminggu Qaid taknak makan. Baru 2 hari semalam dan hari ni dia start makan semula, alhamdulillah. Balik dari hantar kakak ke sekolah semalam, Qaid slow talk dengan mama, mama, nak roti canai coklat, boleh?
Haha, dah lebih 2 minggu tak makan roti canai, dan tak makan nasi juga, akhirnya semalam dia minta. Mana ader orang buat roti canai puasa-puasa ni nak oiii!

Tapi alhamdulillah, 3 hari lepas, waktu hantar sepupu mama balik ke Universitinya, sempat singgah Mydin yang baru dibuka, dan teringat pulak nak beli roti canai segera.
So pagi semalam mama buat, apa lagi berselera sungguh dia makan. Kesian Qaid...memang nampak beul dia dah kurus tak makan apa2 sejak seminggu ni.

Ni nak kena call balik doktor pakar ENT tu kejap lagi....moga Allah permudahkan urusan operation Qaid ni....

Wednesday, July 9, 2014

QAWEEM: Month by Month

Assalamualaikum..

Sekali lagi entry ini adalah catatan buat diri sendiri, so mama minta maaf jika ianya teralu panjang untuk dibaca....

Just nak catatkan perkembangan Qaweem Muaz Al Fateh sebelum mama lupa...

Lahir  --> 1st month
Date: 06032014 @ 7.42am @ Khamis @     Hijrah
Weight: 3.43kg
Length: 55 cm
Head circumference: 35.5 m
Breastfeeding: YES
Development: Ini part yang mama mahu catatkan.

Anak yang polos, suci, baik, tiada sebarang ragam, dan pasti mama akan rindukan saat-saat menyusukan kamu dalam keadaaan kamu langsung tidak menyedari apa-apa tentang dunia ini. Matamu belum terbuka, telingamu masih kurang peka, tangismu hanya ketika lapar dan basah.
Dicuit2 abangmu, kamu masih begitu, senyap, diam. Kamu seolah-olah dalam duniamu sendiri, mungkin masih terasa seperti di dalam perut mama agaknya



1st Month

Weight: 4 kg
Length: 56 cm
Head: 36 cm
Development:
Waktu ini kita berkampung di rumah tok dan tokwan.

Qaweem masih tiada banyak ragam. Ditidurkanlah walau di mana pun, kamu boleh lelap. Di bilik, di depan tv, di bilik. Ada 8 bilik di rumah tokwan, dan hampir semua bilik  pernah kamu huni. Sebabnya mama mahu larikan kamu dari abang Qaid yang sentiasa ingin mencuit. Abang terlalu sayangkan kamu, in his own way...mahu dicium adik, mahu dikacau adik....aduh...lalu pilihan yang ada adalah sembunyikan kamu dari abang, (tapi abang pun pandai, cepat je dia dapat tahu bilik mana mama sembunyikan adik dengan mendengar tangisan Qaweem sendiri),

Masih belum pandai senyum...menangis hanya bila lapar dan basah. Sangat-sangat senang dan mudah menjaga kamu wahai Qaweem Muaz. Kata tok, Qaweem anak yang sangat-sangat baik... Alhamdulillah.

Sebenarnya ketika ini, mama sama2 berpantang dengan adik bongsu mama yang bersalin anak pertama 10 hari selepas Qaweem lahir.

And surprisingly namanya hampir sama dengan Qaweem Muaz Al Fateh. Nama sepupu kamu yang sebaya ini adalah Muhammad Uwais Al Fateh. 2 Al Fateh di rumah atuk, dengan 2 perangai yang berbeza off course. Dan tok dan tokwan tak perlu berebut cucu kali ni, sebab ada 2 orang cucu untuk diriba, so amik sorang satu, then tukar2 ..Kelakar bila ingat tok dan tokwan (makayah mama)



2 Al Fateh di rumah tokwan


2 Month 
Weight: 5.1 kg
Length: 58 cm
Head: -
Development:
Penghujung April itu papa datang menjemput kita untuk pulang ke Johor. Sehari dua sebelum itu Qaweem mula pandai senyum, dan senyuman kamu memang sangat manis dengan 2 lesung pipit di kiri kanan. Mula lebih alert, membuka mata dan mula memandang ke sana sini. Balik ke Johor, mama terpaksa selalu mengunci kamu di dalam bilik, supaya tidak diganggu abang. Maaf ya sayang.



3 Month 
Weight: 5.6 kg
Length: 61 cm
Head: 40 cm

Development:
Qaweem mula pandai mengagah, mengekek ketawa kamu bila diusik. Oh memang manis saatnya.
Yang paling ketara, mula pandai menangis, merajuk dan lebih alert serta sangat-sangat alert. Telinga kamu seperti telinga lintah, terdetik sedikit bunyi, kamu sudah terjaga dari tidur. Senang hati jika dipegang sentiasa,amat manja, kalau diletak pun tidak boleh lama. Sudah bijak anak mama ini.

Makanya kalau kamu tidak tidur, dan mama perlu memasak, terpaksa mama letakkan kamu di dapur. Waktu ini kamu tidak lagi mahu berseorangan di dalam bilik. padahal pada baby cot kamu, macam-macam mainan mama belikan. Ada yang berbunyi bila dipusing, ada yang berbunyi bila ditekan....dengan harapan kamu mahu tinggal di dalam bilik bila mama ada kerja. Tapi nampaknya hanya kadang-kadang mainan itu dapat melekakan kamu, itupun cuma seketika.

Selalunya apa yang mama buat, pusing supaya mainan tu berbunyi, dan kunci pintu bilik supaya abang tidak mengganggu Qaweem. Mama nak letakkan di depan tv, supaya kamu tidak rasa keseorangan di dalam bilik, dan supaya kakak boleh temankan kamu, tapi abang Qaid masih belum faham sepenuhnya. Kadang-kadang pernah nak dikuisnya kepala atau perut adik dengan kakinya, atau dicucuk mata dan mulut adik dengan jarinya, atau yang terbaru, ditolak adik supaya meniarap.

So dillema mama: Nak letak kat luar abang kacau. Nak kunci lama-lama dalam bilik waktu mama bekerja di dapur, Qaweem pulak menangis  taknak ditinggal seorang dalam bilik. Last-last bawak ke dapur....atau lebih worst , mama tak masak!! Hahaha....
Kalau papa ada, papa tolong tengokkan Qaweem so lebih senang kerja mama.

Oh ya, 12 Jun yang lalu, mama tinggalkan kamu sebentar, tengok-tengok Qaweem dalam keadaan meniarap...Alhamdulillah hingga penghujung June ini, walaupun kamu belum pandai meniarap sepenuhnya, tapi badan sudah pandai disenget2 especially bila waktu nak tidur.

Dan sesuatu yang mama lupa nak catatkan di atas, Qaweem tidak sama seperti kakak dulu yang bangun menyusu setiap 2 jam pada waktu malam. Qaweem menyusu sebelum tidur dan hanya akan bangun keesokan paginya, lebih kurang jam 5 @ 6am atau kadang-kadang pukul 4 pagi.


Tengok muka abang yang nakal and cheeky, tengah fikir apa nak buat dengan budak kecik tu, dak kecik dah gabra.

Picit hidung dan cucuk mata adik

Tarik telinga adik..pasrah je nak....
Cucuk kepala adik, hilang manis senyuman adik

Tolak muka adik supaya pandang abang



4 month

Weight: 5.7 kg (naik tak byk, pakar paed dah tegur semalam)
Height and head tak ukur

Development:

Sudah pandai mengiring mahu meniarap. (Ya, sedikit lambat berbanding kakak yang belum 3 bulan dah meniarap) tapi ok jer, kamu on the right track, sayang!

Pernah berjaya meniarap sendiri, tapi belum master sepenuhnya.
Peel lebih kurang 3 bulan...
Semalam Qaweem kena inject Pneumoccal injection. Alhamdulillah tak demam atau meragam..
Alhamdulillah kamu anak yang kuat Qaweem!
Oh ya...dah pernah kena demam ujung minggu lepas, waktu kakak dan abang Qaid sama2 demam. Tapi Qaweem sekejap aje..2 x mama bagi ubat, alhamdulillah dah bak. Mungkin sebab susu ibu....insyaAllah ....



Monday, July 7, 2014

Teaser...Melangkah ke alam baru.....






Hati sebenarnya nak cerita pasal anak-anak.....tapi nak juga upload cerita ni.....

Mama dah lama teringin nak berbisnes.....baru nak belajar....hihi.....

Like fb page mama di Barang Rumah Murah, ada banyak lagi picture comel di sana, all is about home organizing items, kids and toys, serta alatan dapur........:)

So sape2 yang suka susun atur rumah tu....meh cepat2 grab barang dari sana.....Love uolls....Muahhhs

Saturday, June 28, 2014

Skin to Skin (Body to body contact)

Assalamualaikum

Ini tentang breastfeeding journey for Qaweem Muaz Al Fateh.

Teori to establish successful breasfeeding, adalah sebaik saja dilahirkan, sesorang bayi harus diletakkan dalam keadaan skin-to-skin kepada ibunya, so that breasfeeeding could be established.
Tajuk ni tiap2 tahun mama akan bagi talk to the staffs, sinca mama is one of the breastfeeding counselor/trainer di pejabat kesihatan mama.

Skin to skin bermaksud letak je baby tu pada dada ibunya sebaik saja lahir tanpa sebarang lapik, dan biarkan dia mencari nipple ibu, di mana dengannya, bayi akan diperkenalkan kepada ibunya, didedahkan kepada bakteria atau normal flora ibunya,  dan berkenalan dengan bau ibunya. Fasa ini bukanlah untuk terus memberi susu, since the first few seconds ni susu pun belum ada. Breast memerlukan ransangan untuk menghasilkan susu, dan ransangan pertama dan terpenting itu datangnya dari hisapan bayi itu sendiri.So sebelum bayi memulakan hisapan pertamanya, letakkan dulu bayi pada dada ibunya, as one of the stimulation. Dengannya, proses breastfeeding menjadi lebih mudah dan mempunyai harapan tinggi untuk berjaya.

Wah, panjang berjela ni, dah jadi kuliah breastfeeding...Hahaha

Okey, untuk Qaisara dulu, skin to skin failed! Lepas je lahir, doktor terus bawa bayi ke bilik lain untuk dibersihkan dan diberi minum....Yang mama ni menunggu dari jam 3 pagi hingga 8 pagi, kononnya untuk memulakan breastfeeding. Alih2 pukul 8 pagi, baby dibawa dalam keadaan kenyang!! Sungguh geram mama waktu tu. Mungkin dasar hospital swasta , mahukan ibu yang baru bersalin berehat.Tapi Alhamdulillah Qaisara dapat menyusu / disusukan sepenuhnya secara ekslusif selama 2 bulan. Naik bekerja selepas 2 bulan, mama terpaksa combine susu ibu dan susu formula. Waktu itu mama masih kekurangan pengetahuan, peralatan dan sokongan. Tapi Qaisara terus menyusu hingga Qaid Mukhlis lahir, siap berebut dengan adik lagi waktu tu.

Untuk anak kedua, Qaid Mukhlis yang lahir dalam keadaan cemas, dan kritikal disebabkan tak sabo2 nak keluar waktu baru 6 bulan dalam kandungan, makanya skin to skin itu tidak berlaku. Sebaik saja lahir, Qaid terus diberi bantuan pernafasan, mulutnya terus disambungkan ke tiub endotracheal, yang akan disambung la ke mesin ventilator. Makanya tiada langsung masa untuk difikirkan tentang breasfeeding waktu itu. Apa yang utama adalah menyelamatkan nyawanya. Namun alhamdulillah, rezeki Qaid Mukhlis, walaupun tiada skin to skin, dia mendapat eksklusif breastfeeding selama setahun lebih sebelum dicampurkan dengan susu formula. Qaid hanya berhenti mengempeng bila mama pregnant kali ke3.

Anak ketiga, Qaweem Muaz, alhamdulillah dilahirkan dalam keadaan cukup bulan, di hospital yang memahami dan mengamalkan konsep early establishing of breastfeeding, dan oleh doktor pakar yang menyokong breastfeeding. Mama start sakit sikit-sikit mungkin dalam pukul 2.30 pagi, pergi hospital 5 pagi, dan bersalin 7.42 pagi. Cepat, dan alhamdulillah dipermudahkan segalanya.!!

Sebaik lahir, Qaweem terus diletakkan di dada mama, dibiarkan mencari-cari nipple, hingga terus dia terdiam, tenang, dan terus memulakan ransangan pertamanya. Skin to skin kali ini berjaya! Alhamdulillah!

Dan hingga kini, 3 bulan bersama, Qaweem memang sentiada direct feeding dengan mama kecuali 3 kali, di waktu mama tinggalkan dia, 2x dengan papa, 1x dengan babysitter, Qaweem terpaksa diberi susu mama melalui botol. Untuk Qaweem, mama bercuti 5 bulan, just for breastfeeding. Takde gaji pun takpelah....rezeki ada di mana2....Moga-moga perjalanan breastfeding mama kali ini berjaya hingga ke akhirnya.

ALAT
-Untuk Qaisara, hanya pam manual dengan bateri jenama Pureen (masih kekurangan ilmu). Sterile botol dengan cara rebus air panas. Gigih!

-Untuk Qaid, pam upgrade ke Medela elektrik. Sterile botol juga hanya dengan rebus air panas....Nak beli steriliser rasa macam rugi jer...Gigih ler masak air panas tiap malam basuh botol yang berbotol-botol.Adoi...naper la tak beli jer steriliser masa ni?Sekarang baru nyesal.

-Untuk Qaweem, Autumn Passion double baru jer sampai semalam, alhamdulillah, walaupun renyah dengan banyak small and tiny parts, proses memerah susu lebih cepat, senyap dan tidak menyakitkan.

Kali ni rasa macam nak beli steriliser dan deep freezer....Sebab? Dah malas nak rebus air panas, lagipun lebih jimat masa. Anak dah ramai ni kan, sorang nak makan, sorang nak gi toilet, kejap nak itu, kejap nak ini, apa salahnya mama invest beli steriliser, demi untuk memudahkan kerja mama, dan menjimatkan masa. (Harap-harap En Suami tercinta baca entry ni, dan dapat point penting ni ). Deep freeer, plak, sebab peti air mama dah penuh. Dah beli peti air paling besar pun penuh juga, ntah apa yang disumbat dalam peti ais tu ntah la....yang penting mama nak deep freezer....Papa cakap, nak invest macam la nak ada 8 orang anak lagi....Hehe..who knows??

Apapun, harapan mama, semua anak-anak yang mama susukan ini akan menjadi anak soleh penghibur hati, penawar duka, dan menjadi anak yang berjaya dunia akhirat. Amin.....


Cinta hati mama selamanya.....




P/s : Maaflah...entry mama ini lebih berupa catatan buat diri sendiri dan anak2, siapa yang rasa panjang dan boring jangan baca tau...kesian uolls! ihiks....

Friday, June 13, 2014

Cerita Qaweem , abang Qaid dan kakak Qaisara

Assalamualaikum

{Ini entry tidak bergambar( malas nak cari gambar). Mama just nak catatkan perkembangan Qaweem Muaz Al Fateh yang belum sempat mama catatkan sebelum ini. Warning...Entry ini mungkin sangat panjang.....}

SEBULAN PERTAMA (0-30 DAYS)
Qaweem lahir 2 hari sebelum kehilangan MH370.
First time abang Qaid tengok baby di hospital, memang saat yang mengharukan. Ada videonya, tp panjang sgt utk diupload. Lagipun abg Qaid datang hanya pada hari kedua kelahiran adik...so mama miss him and kakak so much....

Balik rumah, abang masih sangat excited, mungkin sedikit terkejut dengan kehadiran baby. Tapi nampak jelas perasaan sayangnya pada baby. With his own way :)
Dicium adik, kadang2 cuma dicakar juga baby..memang mama tak boleh lepa.
Alhamdulillah waktu2 yang mencabar , berpantang tanpa bantuan mak atau sesiapa di sisi, hanya papa mama harapkan. Alhamdulillah papa berkesempatan bercuti selama 10 hari pertama itu.
Penat, stress, dan kadang2 menangis itu biasa ( Bukan abang Qaid, tapi mama ).

3 hari pertama, nenek mereka (mertua mama) ada datang menolong, memasak yang simple2. Tapi kerja rumah yang lain masih harus mama beresin! Mujur ada papa, sedikit sebanyak kurang beban itu, walaupun papa bukan 24 hours di rumah.

Waktu2 awal itu, entah kenapa abg Qaid pun makin 'menjadi'  perangainya, hingga mama selalu kecundang. Ya, mama gagal kadang2 mengawal marah. Mungkin akibat kepenatan. Waktu tidur adalah sangat mencabar bila abg Qaid melompat2 atas katil, mengacau baby, meng'loud'kan volume handphone, dan macam2 lagi sedangkan mama mahu cepat tidurkan baby, supaya mama juga cepat dapat berehat.
Selalunya berakhir dengan tangisan si abang bila mama ugut mahu letakkan di luar. Maaf sayang. Mama tahu ugutan sebegitu tidak baik untuk kamu...tapi mama memang terpaksa waktu itu.... :(

Kakak lebih mudah diurus. Boleh diminta tolong ke sana ke sini. Alhamdulillah. Kadang2 saja pinta perhatian, mahu disuap makan. Dan selalu mahu ponteng sekolah sejak kehadiran baby., gara2 melihat mama di rumah. Owh...kakak dari dulu lagi sedikit jeles kalau tahu mama ada di rumah, terus saja dia juga mahu ponteng...huhu.....Hurmm

Kini selepas 3 bulan, kenangan menidurkan baby dalam keadaan sangat mencabar itu menjadi satu kenangan yang sukar mama jelaskan di sini...Kenangan melihat baby yang tidur nyenyak tanpa banyak kerenah.
Owh. Qaweem memang anak yang baik sekali....Ditidurkan, kadang2 sampai pagi lenanya. sudah tentu mama cuba kejutkan, tak mahu bacaan jaundicenya meningkat, tapi dia nyenyak betul!

3 minggu berpantang di rumah sendiri, kita pulang ke kampung mama. Harapannya, proses berpantang mama lebih terurus .....
(ITU NANTI KITA SAMBUNG CERITANYA KEMUDIAN..TENTANG BERPANTANG DI KAMPUNG, YA)

Sebelum mama lupa, mama nak catatkan tentang kesihatan baby Qaweem sebaik saja lahir.

Qaweem Muaz mengalami jaundice, sama seperti kakak Qaisara. Off course mama tak memangis lagi ketika darah anak diambil utk pengesanan jaundice (masa anak pertama, waduh...malu sama itu nurse, bila beriya2 mama menangis bila kakak kena cucuk)...

Bacaan jaundice Qaweem Muaz

9/3/14 - 15.3 mg/dl (Klinik Kesihatan)
10/3/14 - 11.6 mg/dl (PGudang Specialist)
13/3/14 - 16.0 mg/dl  (PGS)
14/3/14 - 14.8 mg/dl (PGS)
16/3/14 - 14.0 mg/dl (PGS)
20/3/14 - 9.0 mg/dl (PGS)

Alhamdulillah selepas 14 hari, bacaan jaundice Muaz berkurang. Ni semua gara2 Muaz yang minumnya sangat sedikit, tidurnya banyak. Tiada kaedah lain mama buat selain susu dan susu, walaupun macam2 juga dipetuakan orang.


Bersambung.......