Friday, March 14, 2014

Presented... QMAF on our 6th anniversary

Bismillahirrahmanirrahim.
ALHAMDULILLAH.

14 March..its our anniversary, blessed with our new bundle of joy..

THANK YOU ALLAH!




posted from Bloggeroid

Sunday, February 23, 2014

Late Potty Training

Assalam

 Sebelum mama lupa, mama nak catatkan satu lagi perkembangan kakak yang agak penting di sini...

Sebelum umur kakak 3 tahun, Mama mulakan dengan training ke toilet.
Memang ambik masa. Banyak juga air mata kakak yang tumpah waktu tu kena marah dengan mama. Siap ada video kena marah lagi...,haha...
Penat mama usah cerita.Mop sana sini bila kakak ter PU dalam seluar, kat sofa dan merata2 lagi.....
Tapi alhamdulillah, akhirnya kakak berjaya untuk pass urine (PU ) di toilet menjelang umur kakak 3 tahun.

Tapi.....
Itu cuma untuk PU, di siang hari sahaja kakak free diapers.
Untuk malam, kakak masih mama pakaikan pampers every nite, hinggalah lah baru2 ni....bermula November 2013, kakak mula dapat menahan diri dari PU di waktu malam. Beberapa kali juga mama kena berjaga untuk kejutkan kakak.

Dan....lagi satu yang mama masih belum berjaya, adalah bila kakak nak buang air besar (BO), kakak pasti akan minta pampers.
Mama belikan penutup toilet yang kecik, kakak taknak.
Papa belikan potty yang bermuzik, pun kakak taknak....
Hinggalah akhirnya minggu lepas, iaitu selepas birthday kakak  yang kelima, akhirnya kakak dengan sendiri berjaya BO di toilet.
Alhamdulillah....

Finally, walaupun agak terlewat, kakak now is diaper's free!!!

I love u sayang....!

Sejak hari tu kakak asyik tanya mama, mama suka tak kakak dah pandai BO kat toilet?
Hahaha.....tiap2 hari soalan yang sama. Dan hari pertama kakak BO kat toilet tu, mama belikan kakak hadiah..... sebagai perangsang...hahaha

Next training untuk adik pulak ni....kena tunggu mama cuti panjang nanti baru mama start train adik pulak......insyaAllah.


Tuesday, February 11, 2014

Peristiwa di 34 minggu

Salam.
Benda ni dah lepas seminggu yang lalu, tapi mama nak coretkan di sini sebagai kenangan.

Last thursday (30 January 2014 = birthday Qaisara = mama at 34 weeks of pregnancy.)
Alhamdulillah syukur sangat2 dah sampai ke tahap ini. Berbanding Qaid Mukhlis yang lahirnya pada 24 weeks, pada mama ini pencapaian yang saangat mama syukuri.

So hari tu, 30hb, mama ada appointment dengan pakar O&G mama. Pilihan mama sudah semestinya perempuan. Dan mama dah jumpa doktor ni sejak minggu ke 8 kalau tak silap. Sangat peramah dan menyenangkan.

Sebenarnya sehari sebelum tu, perut mama asyik mengeras setiap 5 minit, tapi mama tahankan, nak pergi check takut plak...(Ader ker,.....hahaha)....
Sebenarnya mama takut doktor tahan kat ward kalau jalan dah buka, sedangkan mama belum siapkan barang dan bag .
Balik malam tu, pukul 3.30 pagi mama bangun siapkan beg...selepas 2Q dah tidor....

So berbalik pada hari 30hb esoknya tu, waktu doktor nak check samada sudah terbuka jalan atau tak, tiba2 hujung couch yang mama duduk tu boleh jatuh ke bawah!!! Dan jatuh sekali dengan mama!!!!!!!!!!!!!!

Gedebuk ke bawah ......Arghhh!!!! Nasib mama baik mama jatuh atas couch yang jatuh bersama tu...so takde la terhempas punggung. Setakat sengal2 sikit jer... (Hujung couch tu actually boleh ditanggalkan, ada skru yang memisahkan daripada bahagian atas tempat baring tu)

Tapi doktor tu off course la rasa bersalah, dan berdebar2 serta terkujat...Lagi terkujat dari mama sendiri kot.
So pemeriksaan diproceed dengan ujian CTG, untuk mengesan keadaan jantung baby, sebab doktor takut berlaku pendarahan akibat jatuh tadi....

Hurm...mama rasa kalau benda yang sama berlaku di klinik atau hospital kerajaan , sure orang dah heboh2 seantero malaya, ntah2 siap nak sue kot.....

Alhamdulillah takde apa2 yang serius berlaku pada mama...dan insyaAllah begitu juga baby....so mama pun takde nak panjangkan cerita...
Tapi bayor tetap kena bayar tuuuu.....

Dan oh ya....doktor cakap jalan dah terbuka, dan kepala baby dah hampir semua masuk ke jalan! Means dah tak lama lagi kot....
Doa mama, kalau nak keluar pun, biarlah cukup term wahai anak....Tapi kalau Allah kata keluar awal itu lebih baik bagi kamu, mama redha jer.... insyaAllah mama tahu kamu kuat.....seperti kuatnya abangmu Qaid Mukhlis...



Hujung (yang terjungkit ke bawah) tu lah yang tercabut dan jatuh bersama mama) Pic from google




Saturday, February 8, 2014

Model membaca Little Caliphs yang sakit....

Assalamualaikum..
Hajat hati mama nak upload picture birthday kakak, tp itu kemudian lah yer...asyik bertanggguh sampai lah jadi benda lain.

Hari Rabu petang, waktu balik sekolah, sara start sakit perut. Mama ingat sakit perut biasa. Tapi malam tu dia start muntah2.

Khamis, teacher nak wat recording kakak membaca, tp disebabkan asyik muntah dan buang air (BO), kakak terpaksa pontengkan diri.

Plan teacher, nak bawa Sara ke Parenting Course & Reading Technique Little Caliphs pada hari Sabtu 8hb Feb.

Hari khamis, kakak terbaring jer kat rumah. Mama ingatkan papa bawak ke klinik, rupanya tidak.
Jumaat, conditon kakak masih sama. Makin lemah sebab setiap air atau foods yang masuk mesti dimuntahkan kembali.
Kesian sara. Jumaat tu baru ke klinik.

Dalam pada dok sakit2 tu kakak sempat juga berlatih membaca buku Jawi 7 dan buku Read Easy Intermediate 2 seperti arahan teacher. 

Bangun pagi Sabtu, kakak masih muntah2 dan BO. Dah tak larat sangat nak bangun untuk ke Parenting Course tu...
Terpaksalah mama bagitau teacher ketidakhadiran kakak. Harap2 teacher masih ada standby murid lain sebagai model membaca pada hari ni.

Sebenarnya  dari awal papa macam kurang bersetuju Sara dijadikan model murid yang boleh membaca, sebab bagi papa, Sara dieksploitasi untuk perniagaan diaorang. Sebab Sara actually dah start membaca dan mengenal suku kata sebelum masuk sekolah lagi.

Tapi bagi mama, ini bukan eksploitasi, sebab Sara bukan pergi buat demo untuk orang awam atau untuk lariskan perniagaan. Even kalau Sara tak pergi pun buat demo tu, parents kat situ memang dah register pun.
Sara cuma nak dijadikan contoh bahawa membaca seawal usia tidaklah mustahil dengan teknik yang betul...
Lagipun Jawi dan english memang teacher yang ajar, bukan mama.

Dan apa yang bagusnya, yang mama nampak, Sara semakin berani di pentas, dan semakin tinggi keyakinan diri bila selalu terpilih mewakili kawan2.  Sebab tu mama kalau boleh nak Sara hadir jadi model membaca tu.
Tapi tu lah, perancangan manusia lain, perancangan Allah pula lain... Dan perancangan Allah lah yang terbaik....

Pagi2 sabtu, akhirnya mama bawa kakak ke klinik mama, untuk rawatan IV drip. Terpaksa masukkan air, sebab kakak dah makin lemah. Setitik air pun masuk,setitik  itulah juga yang keluar.
Kesian sangat anak mama ni.....Dah cengkung dah . Senyum pun tak larat.

Dehydrated. Muka lesu


Muka sedih. Cubaan pertama nak masukkan cannula tak berjaya di tangan kiri..nurse yang buat.

Mama call MA/ Pembantu perubatan yang lebih terror...Alhamdulillah sekali insert jer dia berjaya.....Sara say TQ to uncle Felani ya....







Penat sangat, sampai tertido waktu tunggu completed rehydration ...Kesian sangat anak mama ni...


Dah complete...Masih muka penat, lesu dan sedih.....Sedih sebab sepanjang masa ni papa dia takde...  



Untuk anakku, sakit itu adalah ujian... Allah lebih tahu apa yang terbaik...dan sebagai menguji kasih sayang antara kita.... menguji tahap keprihatinan.....tahap kasih sayang ......

Maka itu bersyukurlah....
Satu hari bila kakak dah larat, dah sihat, pasti kakak akan ketawa sendiri tengok gambar2 kakak yang lesu ni.....dan pasti kakak akan bercerita pot pet2 macam biasa tentang apa yang berlaku hari ni.......:)







Friday, January 31, 2014

40 minggu Nan Indah

Asalamualaikum anak mama Qaisara..
Mama minta maaf sangat2 kali ni mama lambat postkan ucapan di sini. 
Sepatutnya semalam, tapi kekangan waktu dan kesempatan,  mama terlambat sehari...
Untuk mengucapkan Happy Birthday Anakandaku Tersayang....
Qaisara Nur Damia

Tanggal 30 January 2009
Bermula perjalanan hidupmu sebagai little caliphs di dunia
dan perjalanan hidup mama sebagai mama

Sesungguhnya mama sangat bangga dan bahagia memiliki kamu
Pada umur kamu 4 tahun kamu lancar membaca bahasa Melayu, english, Jawi, Iqra' dan Al quran
Dan pada umurmu 5 tahun ini, kamu semakin lancar , dan berani ke depan, berbanding awal menjejakkan kaki ke sekolah dulu....
semakin berani bercakap di khalayak
dan semakin tinggi keyakinan dirimu
ALHAMDULILLAH
Setinggi rasa syukur mama panjatkan ke hadrat Ilahi kerna mengurniakan kecerdasan akal buat kamu
Doa mama, moga2 kamu juga akan dikurniakan dengan kecerdasan emosi, dan kecerdasan Iman yang tinggi
Yang membuat kamu menjadi insan Solehah
Yang menjadi bekal buat mama dan papa di sana nanti...

Oleh kerana sekarang kakak menjadi peminat paling setia diari mama ini, 
kakak buka saja catatan mama yang dulu-dulu
Yang pernah mama coretkan 
Tentang

**Kalau kakak nak tengok video waktu kakak dilahirkan tu...klik jer kat situ ya sayang...
Dan kalau kakak nak baca tentang apa yang berlaku sewaktu kamu masih dalam perut mama, kakak klik jer kat bawah ni:-

Mama selalu berharap agar blog ini kekal sampai kamu dewasa, untuk kamu baca semua catatan mama ini......
Dan mama nak kamu ingat, bahawa sesunggguhnya mama menyintai kamu tanpa had
tanpa syarat
dan tanpa kata yang dapat menggambarkan....

Moga mama dan papa berpeluang melihat kamu membesar dan berjaya menjadi insan berguna di dunia dan akhirat......
Amin...




Monday, January 27, 2014

Bengkung oh Bengkung

Assalamualaikum...

Dah beberapa lama mama dok mencari, masih tak ketemu yang sesuai...
Dulu masa Qaisara, mama beli kat toko jamu je, main sambar sambil jalan2....tak fikir pun....masa tu amik bengkung zigzag tu...siap ada minyak panas....
Hasilnya, perut memang tak buncit, dan memang kembali ke bentuk asal.....
Pecah2pasa perut atau striae memang takde...alhamdulillah.....kira2 macam orang lum penah beranak la.....hehe....

Second baby.....masa mama lebih banyak dihabiskan dengan berulang alik ke hospital menjenguk si kecil Qaid Mukhlis....masa berbengkung sangat terhad...malas pun ada. ..sebab tak rasa macam baru lepas bersalin pun.....sebab tak de luka, perut pun tak sempat besar, ye lah 24 weeks jer kan......so takde juga perut buncit tuh......alhamdulillah....

Dan kali ni....mama rasa macam teringin nak berpantang macam orang lain, nak berbengkung, nak bertungku.....rindu nak buat semua tu, sebab masa bersalinkan Qaid memang tak buat sangat...tau2 jer dah habis pantang....

Masalahnya sekarang mama tak tau nak beli bengkung camana....
Ada sesape nak bagi idea atau review tentang bengkung yang best tak?



Sunday, January 12, 2014

Hati, kenapa kurang bersyukur?

Assalamualaikum.


Manusia....
Selalu  lupa.
Lupa pada ketika2 susah.
Lupa pada tanggungjawab
Lupa pada janji
Lupa pada kasih sayang.
Lupa untuk bersyukur.

Terlalu banyak nikmat yang diterima...
Nikmat Iman, Islam
Nikmat rezeki melimpah ruah
Nikmat wang yang tidak putus
Nikmat tempat tinggal yang selesa
Nikmat kenderaan yang selesa
Nikmat punya anak, punya pasangan
Nikmat punya kesihatan yang baik
Nikmat punya segalanya

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang engkau dustakan??
Mengapa masih kurang rasa syukurmu?
Mengapa kurang rasa terima kasihmu
Terima kasih pada Tuhan,
Terima kasih pada mereka di sekelilingmu,
Yang selalu berkompromi
Yang selalu bertolak ansur
 Yang selalu menyayangi
Yang selalu tidak berkira


Kita tidak pernah tahu masa depan
Maka jangan sombong, jangan angkuh dengan apa yang kamu ada.....
Seolah semuanya milik kekal kamu...
Jangan sampai satu ketika semuanya ditarik kembali, baru kamu menyesal tanpa kata......


Hati, jika kamu selalu ingat Allah
Jika  benar kamu selalu ingat pada Tuhanmu,
Tak pernah akan ada ruang di hatimu untuk berbuat maksiat.....
Memulakannya pun tidak akan pernah terlintas dalam hatimu.....





Wednesday, December 25, 2013

Ia Sangat Menyakitkan, ok!!!

Assalamualaikum...

Ini bukan tentang sakit hati.
bukan juga tentang sakit liver. hepar atau sewaktu dengannya...hihi.....

Ini tentang dexamethasone.

Siapa pernah lahirkan baby premature? Means baby yang lahir sebelum 36 minggu di dalam kandungan.
For the next pregnancy, for those yang ada history of spontaneous premature delivery , definitely they will  be given 1 type of injection (steroid injection, called Dexamethasone), intramuscularly. Fungsinya adalaha untuk mematangkan paru-paru baby, in case the next pregnancy also gonna be premature.

Selama ni bagi setiap pesakit yang ada sejarah premature , memang mama akan order agar diberikan suntikan dexa, biasanya at 28 weeks pregnancy. Sedap jer ngko order kan....hahha...

Dan kali ini, disebabkan mama sendiri ada history of prem (severe prematurity at 24 weeks), makanya mama sendiri terpaksa order diri sendiri untuk diberikan injection tersebut...huhu

Dan baru tahu betapa sakitnya injection ni..bukan seperti injection yang lain....
Dah la kena ambik 2 jab, tuhan saja yang tahu sakitnya.
Kali pertama dapat, mama menangis tau dak. Sebab sakitnya sampai ke kaki, dan tak boleh bangun buat beberapa minit (hampir 20 minit jugak kena berbaring dan rehat),

12 jam kemudian, amik lagi satu dose of IM dexa ni. dan kali ini , mungkin kerana mama lebih mentally prepared, atau mungkin sebab nurse yang cucuk tu lebih pandai, makanya sakit tu tidak sampai buatkan mama menangis la...Tapi still kena rest about 20 minutes sebelum pergi buat keja macam biasa.


ni la ubatnya...Dexamethasone


Huhu...wahai anak , ini pengorbanan mama untuk kamu. Demi anak, mama tahankan pelbagai dugaan.
Kena cucuk ambik darah tu biasa, almost every month...Kalau tak sanggup jangan mengandung....kan.

Symptoms that bothering mama so far:
1) Back pain- since early pregnancy, sama macam time pregnanct Qaisara juga.
2) Right Hypochondriac pain- sakit di  perut di bawah tulang rusuk kanan- which is sharp pain, aggravated by taking oily or fatty foods. So untuk seminggu dua ni mama cuma makan roti, yg mana sebelum pregnant, memang mama tak pernah skip nasi lemak, makan nasi tgh hari dan makan nasi for dinner.
Tapi untuk kesakitan ini, since makanan berlemak akan buat mama sangat sakit, makanya roti terpaksa jadi pilihan.
** Masa ngandungkan Qaisara pun sama dulu, sakit bawah rusuk kanan ni, tp masa tu tak tahu tak boleh makan oily foods , makanya sakit tu mama tanggung sampai selamat bersalin.( kali ini pun secara tak sengaja terperasan sebab satu hari tak sempat beli nasi lemak, maka ganti dengan roti....tengok2 eh eh tak sakit la bila makan roti)
3.) Anemia- ini memang tak boleh buat apa....dah kata ada thalassemia kan....


Morning sickness semua tu alhamdulillah la takde langsung....Dan untuk pregnancy kali ni, since mama dah kenal supplement Shaklee, alhamdulillah walaupun ada anemia, tp penat tu tak seteruk pregnancy dulu.....Kira berkesan gak la  kot ESP Shaklee dan vitamin2 Shaklee ni....sedap pun sedap ESP tuh...

Mama selalu beli kat link bawah ni , nak gi cawangan Shaklee malas sikit sebab jauh...order kat FB jer, terus sampai umah esoknya...

Sape2 nak order leh tgk facebook ni kot...hihi...promote sikit adik mama punya page ni.....

 https://www.facebook.com/AIRA.Beautyhealth






Wednesday, December 11, 2013

Magic pada 11.12.13

Assalam.
Tengok kawan-kawan buat entry special date hari ni.....
Nak jugak abadikan tarikh special ni, yang tak akan berulang lagi...

Mama just nak tepekkan picture "magic" kakak sara....

Kata kakak ia magic sebab binaan ni tak jatuh selepas ditarik salah satu kakinya oleh kakak...apa lagi beria dia lari ke dapur bagitau mama betapa magicnya ia....hahaha....





Monday, December 9, 2013

Felda Tanjung Leman Residence.....Our short & low cost vacation...

Assalamualaikum...

Tanjung Leman....sebenarnya tak pernah plan nak ke sini pun......plan asal nak balik kampung!
Tapi disebabkan sakit pinggang mama, ditambah dengan cuti yang agak pendek....rasanya tak berbaloi perjalanan 12 jam tu untuk 3 hari stay di kampung.  Ditambah dengan kerisauan dengan risiko premature yang mama hadapi....maka perjalanan ke Kedah terpaksa ditunda kali ini......

Dan untuk tidak mengecewakan Qaisara si queen mama ni, maka kita cari satu tempat untuk bawa dia berjalan2... at least dia terlupa plan asal tu....

Tanjung Leman Residence terletak di Tenggaroh , dalam daerah Mersing, agak jauh dari bandar dan hampir dengan Jetty ke Pulau Sibu.

Biliknya cantik, mama bagi 3-4 bintang. Kami tempah bilik Deluxe, berharga RM 260 sahaja.
Dan memang puas hati sebab selain ada katil queen size, ada juga sofa besar yang boleh dijadikan katil tambahan. Sesuai sangat untuk Qaisara atau Qaid . Even mama tido kat sofa tu boleh pun muat juga. So dah jimat kat situ tak perlu minta extra bed.

Wajah2 ceria anak2 (dan papa anak) sebaik sampai...... Extra sofa yang besar di belakang tu..

Bagi yang nak bilik lebih murah, harga bilik Superior Deluxe adalah RM 230, dengan 2 katil single. Bilik Suite Rm 450. Paling mahal adalah Executive Suite dengan harga RM 600. Oh ya, harga di atas termasuk breakfast yer.

Kemudahan yang ada termasuklah swimming pool , ada play games untuk kanak-kanak, ada Gymnasium bagi above 18 years old, ada cafeteria. Dan paling best di belakangnya terletak laut dan pantai yang cantik serta landai. Bagi yang nak mandi pantai pun boleh, nak swimming pool pun boleh.

Untuk makan malam, bagi yang nak jimat kos taknak makan di hotel ni, boleh keluar dalam 2 km , ada beberapa kedai makan di buka di waktu malam. Tapi kami memilih untuk makan dalam bilik jer since waktu keluar tu kakak dan adik dah tertidur...

Petangnya kami ke pantai...jalan2 ambil angin....lepas tu berbasahan di swimming pool saja, memandangkan musim tengkujuh ni ombak di pantai agak kuat. Dan tak ramai orang mandi manda pantai pun waktu kami sampai.


Angin kuat  terbangkan rambut kakak...muka happy sangat

Anak manja papa....asyik berkepit jer...

Cari telur penyu memang takde la kat sini dik.....

Kakak seronok sangat dapat swimming, walaupun dok kat tepi tangga jer, harap papa jer bawak ke tengah.....time ni pool kanak-kanak ramai orang...

Adik plak langsung taknak jejak air, berani tengok dari jauh jer.......last2 menangis bila kena paksa masuk dalam air...

Play games untuk kanak-kanak
Dah puas mandi, kita gi makan aiskrim

Then kami ke jetty ke Sibu Island..tak sangka ada KFC di hujung dunia ni....tapi waktu kami sampai ia tak beroperasi sebab takde karen...

Wajah-wajah kesayangan hamba...


Anak2 terbang, papa pun nak terbang gak....ahaks....

Just love this moment!!

Hari kedua, mak buyung pun teringin nak berendam gak, tapi kena minta papa gak bawak ke tengah, takut walaupun air paras dada jer.......adik seperti semalam tengok dari jauh jer....suruh tukar pakai baju mandi pun dah takmau hari ni, sebab takut kena paksa masuk air lagi...

Perjalanan balik.....perhatikan kayu aiskrim di tangan adik....sekelip mata kakak tarik dari tangan adik.....

Bergaduh berebut kayu aiskrim......

Last2 papa patahkan dua kayu tu....haha

Tamat sudah low cost and short vacation kami....

On the way balik, singgah di Sedili Besar, beli ikan kembung fresh, udang besar fresh dan ketam fresh....sedappp.....



pstt...Papa, next time kita ke sini lagi yer...insyaAllah pas baby dah besar sikit....... muuahhh....