Sunday, February 8, 2015

Damailah wahai Ahmad Yusuf bin Nurain



Yusuf adalah anak seorang guru yg turut dijaga oleh our babysitter.
Panggilan manjanya usop...tp kami selalu memanggilnya wak doyok...gara- gara putingnya berbentuk misai tebal wak doyok.

Yusuf anak yang sgt comel, putih terserlah, gebu, tembam, serta sangat bijak dan manja.
Setiap kali mama ingin menjemput Muaz pulang, Yusuf akan turut sama menerkam memeluk mama dan melompat- lompat di ribaan mama.
Perkembangan Yusuf juga cepat, dengan usianya kurang 3 bulan dari Muaz , tapi kebolehannya sama seperti Muaz. Sudah bisa berpaut berdiri , merangkak apatah lagi.

2.2.15, tragedi yang mengubah segalanya berlaku di rumahnya. Kata ibunya, malam itu dia bangun bermain dengan gembira...dan pag itu ketika ibunya mahu ke sekolah dia menangis dengan pelik seolah- olah tahu tidak akan berjumpa ibunya lagi.
Pagi itu juga, ayahnya tertido lama. Dan bila bangun, Yusuf dilihat sudah pucat kebiruan, lemas di dalam baldi.
Allah, sungguh menyayat hati tragedi ini. Mama sendiri terasa kepiluan yang mendalam. Tiada lagi sambutan mesra dari Yusuf untuk mama di waktu petang.

Ibu bapanya apatah lagi...pastinya sangat merindui dia..anak pertama yang sangat cepat belajar, kini tiada lagi. Perasaan bersalah di hati masing-masing akan jadi penyesalan mendalam . Tapi apalah daya kita semua menolak takdir yang datang.
Sayang kita pada dia,sayang lagi Allah kepadanya.
Yusuf kini pastinya bahagia di tempat barunya. Tiada lagi sebarang kesakitan, kesusahan.

Al fatihah buat Ahmad Yusuf bin Nurain....tenanglah dikau di sana wahai anak syurga....moga Allah beri kekuatan buat ibu dan bapamu....




p/s: Seminggu telah berlalu sejak kehilangan Yusuf....mama kini lebih senang menganggap Yusuf dihantar ke babysitter yang lain, sebab itu mama tidak lagi bertemu dengannya.
Muaz pula...kasihan anak mama ini kehilangan kawan pertamanya.mula2 dia canggung...kata babysitter, dia menangis bila ditinggalkan seorang. Selalnya ada Yusuf menemani dan bermain bersama....
Air mata mama menitis buat sekian kalinya....


posted from Bloggeroid

Saturday, February 7, 2015

Percutian Tanjung Sepang (back in Sept 2014)

Lagi cerita basi mama rakamkan di sini.
Takperlah...asal anak2 mama boleh baca suatu hari nanti.

Tjg Sepang Beach Resort sebenarnya cuma terletak di daerah Kota Tinggi, daerah kelahiran papa. Tp ini pertama kali kami ke sini. Alhamdulillah resortnya menarik....siap ada tempat barbeque kat luar chalet masing2. Kalau buat famili day kat sini memang menarik (Bagi yang ada famili la kan, ataupun yang famili ada mengajak ke sini, bagi yang takde famili besar takper...famili kecil seperti kami sudah cukup bahagia......)...oppps....

Let pic do the talk lah...mama malas membebel.....

A mother of 3...maintain cute please mummy!!

Damai dan tenang...Tjg Sepang ni beach resort berdepan dengan laut, dan disediakan juga kolam untuk mandi manda

Anak bujang pun nak berbuai2

Buai laju2...aku nak kawen dengan anak raja


Muaz Al Fateh  

Kalau ingat lagi cerita mama setahun yang lalu, masa tu muaz dalam perut mama, iaitu Disember 2013, kita bercuti ke Felda Tanjung Leman di Tenggaroh (cerita di sini)...sama keadaannya, ada laut dan ada kolam renang, masa tu Qaid Mukhlis masih sangat takutkan air dan kolam. Menangis2 bila dibasahkan dengan air kolam....tapi kali ini....wah..bukan main seronok Qaid dapat mandi kolam buat pertama kalinya....




Happy faces...
Alhamdulillah...terlepas hajat bercuti di tahun 2014.....tapi mama masih tak puas hati sebenarnya, sebab Tjg Sepang ni bukan plan mama asalnya....oleh itu.......next weeknya......kita bercuti lagi ke satu tempat idaman mama.....Bukit Tinggi Resort.....

Ceritanya...next entry ya anak-anak....

Wednesday, February 4, 2015

Qaid's 4th birthday


Assalamualaikum
Hai...mood mengupdate mama tengah datang ni....kita update cerita2 lama yang dah basi...tp penting untuk mama rakam di sini...

Ini tentang 8.9.14 yang lalu..cerita tentang birthday Qaid Mukhlis.

ALHAMDULILLAH anak kecil itu sudah berusia 4 tahun. Tidak perlu mama ungkapkan lagi 'keperitan' lalu yang sebenarnya punya banyak hikmah yang tak terbilang. Kelahiran Qaid yang tak dijangka...seperti yang mama pernah ceritakan dulu...kini semuanya jadi manis.

Qaid membesar menjadi anak yang bijak....bisa menghafaz 30 surah terakhir pada usia 3 tahun lebih. Walaupun pelat tapi difahami ayat demi ayat.
ALHAMDULILLAH!












posted from Bloggeroid

Sunday, February 1, 2015

Cerita Potty Training Yang Basi

Assalam.

Mama cerita ringkas2 jer yer anak-anak. Sementara ada masa ni, mama tulis dan auto publish later....

Ini cerita tentang potty training Qaid Mukhlis.
Ingat lagi tak selepas bersalinkan muaz pada bulan Mac tu, mama cuti bersalin selama 3 bulan. Then mama sambung lagi selama 67 hari.

Kenapa 67 hari?
Sebab nak kasi lepas raya puasa baru mama naik kerja, so takde gaduh dengan org lain tentang cuti. Hehe...best tak taktik mama? BTW suka hati mama la nak cuti berapa lama pun kan, bukannya mama dapat gaji pun....

Ops...dah out of topic pulak. Sebenarnya tujuan mama ambil cuti total 5 bulan tu adalah untuk potty training Qaid Mukhlis. Sebenarnya agak lewat jugak mama train si abg Qaid iaitu pada umur 3 thaun lebih. Mama sangkakan disebabkan dia premature, dan dia lelaki maka dia kurang matang berbanding kakak, maka proses potty trainingnya lebih susah. Thats why mama start lambat. Itupun mama tunggu habis pantang baru mama start.

Disebabkan cerita ni dah lama, iaitu dalam bulan Mei dan June 2014, mama dah lupa what exactly happen... tapi apa yang mama ingat dan membuatkan mama surprise adalah proses itu sangat senang berbanding kakak.

Rasanya sepanjang potty training tu ada sekali dua saja Qaid terbuang air kecil dalam seluar, itupun sebab ralit dengan sesuatu. Hari pertama dia dah pandai berlari ke toilet bila nak terkucil.

Buang air besar (BO) pulak, kalau kakak dulu umur 5 yrs baru pandai pergi toilet. Kalau tak, sebelum tu if rasa sakit perut kakak akan minta dipakaikan pampers.2 tahun jugak condition kakak macam tu, asal nak BO jer minta pampers.

Bagi Qaid Mukhlis, hari pertama tu, ada sekali dia terbuang air besar dalam seluar, dan itu membuatkan dia sangat2 terkejut dan tak sangka....Haha...kelakar pun ada bila ingat muka dia bila first time tengok najis sendiri.

Sejak dari hari tu bila sakit perut Qaid akan berlari ke tandas. Sebab tu mama kata proses training Qaid sangat senang sekali.
Alhamdulillah Allah permudahkan.

Sehingga nota ini ditulis, Qaid masih memakai pampers di waktu malam. Reason: mama malas bangun train tgh2 malam...
Siang pun if nak tido mama pakaikan pampers..tapi bila dia gi sekolah eh boleh pulak tido tak pakai pampers...cikgu train kan dia. Ada sekali jer so far dia terkucil waktu bangun tido.
Thank you teachers sebab sudi train kan anak2 ni.



Saturday, January 31, 2015

Qaisara Setahun Yang Lalu

Assalam...sempena birthday qaisara ke enam ni, mama nak uplaod gambo masa birthday ke 5 tahun lepas....haha boleh gitu?
Nampak tak betapa bertangguhnya mama sampai setahun baru leh upload. Daripada Muaz dalam perut mama sampai sekarang dah nak 11 bulan baru berkesempatan nak upload.

Motif nak upload gambar lama?
Sebab dulu pernah laptop mama rosak dan hilang beberapa banyak gambar yang tak dapat diselamatkan....so jalan selamat kena ada back up gambar dalam diari ni.





Anak Bapak yang teramat manja

Anak bapak



Baby Muaz masa ni rasanya 34 minggu dalam perut mama...

Masa ni kita sambut potong kek kat Taman Bukit Layang-layang Pasir Gudang. sejak tu belum pergi sampai sekarang..means dah setahun kita tak beriadah , papa!

Friday, January 30, 2015

Qaisara turns 6 today!

Alhamdulillah..syukran ya Allah. Thank you for giving me the oppurtunity to become a mother.
6 yrs ago...on this beautiful date ...usai solat maghrib..hajat dan isyak...mama mula merasakan getaran petunjuk kehadiran kamu...

Detik 2.30 pagi..malam jumaat...( sama seperti malam tadi)...kamu lahir menghilangkan segala penantian ...

Dan kini kamu menjadi anak yang bijak...yg sangat understanding...sangat caring, dan sangat manja.

Kamu selalu patuh arahan mama, kamu selalu bantu mama..dan kamu tidak tidur tanpa memeluk dan mencium mama...

Mama masih ingat di tika usiamu 1 tahun...kamu datang kepada mama yang ketika itu sedang dalam kesedihan..kamu perhatikan mata mama...dan kamu ambil tuala kecil lalu mengelap air mata mama. How sweet of you my dear and lovely daughter!!

Nama doakan kamu menjadi sehebat namamu..."permaisuri cahaya yg bijaksana"...
Dan moga kamu selalu dilindungi Allah swt. Amin.



posted from Bloggeroid

Saturday, January 3, 2015

2014-2015 lamanya tak mengupdate

Salam anak anak mama.
Ok, mama tahu mama betul2 dah lama sangat tak update diari mama ni. Mama janji insyaAllah lambat laun mama akan masukkan semua cerita kita dalam diari ni. Mama tahu kakak suka baca semula catatan mama yang lama2 dulu....and this year bila adik Qaid dah boleh membaca mungkin adik akan berebut dengan kakak pulak nak baca diari ni.

Ok..ini antara kisah kita yang mama belum sempat updatekan di sini

1) Gambar Birthday kakak masa 5 tahun (dah nak masuk 6 thn dah kakak bulan ni..)
2) Gambar Birthday Qaid
3) Cerita potty training Qaid
4) Percutian di Tg Sepang
5) Percutian di Bukit Tinggi
6) Cerita balik kampung dis 2014
7) Berjumpa Dinosour  di Alor Setar
8) Orientasi Little Caliphs for Qaid Mukhlis
9) Ujian Allah buat Pantai Timur
10) Muaz Al Fateh 10 months

Tengok tu..mama baru tulis skit adik dah ngamuk2 ngantuk. Wrong timing mama ni...Kay la Muaz...jom kita tido...nanti sambung lagi yer...insyaAllah.

Sementara itu ::::::


Saturday, November 29, 2014

Muaz 8 month

Alhamdulillah...how fast the time flies...muaz now is 8 month....

Sedikit perkembangan muaz
- Able to crawl
- Sit unsupported ..tp senget2 lg
- up to this date muaz dah tumbuh 5 btg gigi...4 kat atas serentak...bwh 1 btg.
-anak yg peramah...muaz suka senyum dan show off lesung pipit di kiri dan kanannya tu...

- mama masih berhutang satu lagi dose pneumococcal vaccine ...insyaAllah next week ker kita gi cucuk yer muaz...
-oh ya...at 8 month juga bekalan ebm mama habis stock...so mama terpaksa top up kan susu formula utk muaz...kiranya susu yg mama perah setiap hari di klinik cukup utk 2x minum saja...so lagi 2x terpaksa tambah susu tepung...nak bgn mlm buat stock tu yg mama lemah...thats why stock kehabisan..apapun moga muaz membesar bagai juara....dan sihat sentiasa....



















**Oh anak...mama love u so much

posted from Bloggeroid

Sunday, November 16, 2014

Little Caliph Grand Ihtifal

Assalamualaikum...
Sebelum cerita ni basi seperti cerita2 yg lain, lebih baik mama catatkan dulu dlm diari ni sebelum mama lupa...
Hari ni majlis konvokesyen tadika kakak qaisara. Kalau last year semua tadika little caliph di johor bahru ni bergabung untuk grand ihtifal, tahun ni majlis dijalankan berasingan.
Dan kalau last year qaisara as the only peserta solo untuk persembahan speech...this year qaisara kena berlakon dengan kawannya. Apparently partner berlakon qaisara tu pun best student jugak tp dah 6 yrs...

Ada 3 scene yang kena dilakonkan oleh qaisara...punya la berlatih sampai mama pun ingat skripnya...hahha

Alhamdulillah dah selesai majlis...lega mama...boleh la pegi cabut gg kakak tu...(owh mama belum cerita pasal gg kakak kan...later yer insyaAllah)














posted from Bloggeroid

Thursday, October 30, 2014

Bila Muaz demam

Assalamualaikum.
Ini cerita tentang anak bujang kecik mama.

Actually ini bukan kali pertama muaz demam .Dia dah pernah kena sblm ni 2x tapi demamnya baik sendiri..selsema pun sblm ni baik sendiri..mama tak bagi sebarang ubat...alhamdulillah dengan exclusive breastfeeding, selsema dan demamnya baik secara semulajadi.

(NOTE:Baby bawah 2 tahun tidak boleh diberi ubat batuk dan selsema kerana boleh menyebabkan respiratory suppression )

Untuk kali ni sabtu dia mula demam. Beberapa hari sebelum tu dah batuk..kerana terlampau panas,mama beri dia syrup paracetamol.
Ahad...mama hantar ke babysitter as usual. Bila bekerja mama lupa anak sendiri.maaf sayang. Malamnya mama dapati suhunya mencapai hampir 40°celcius. Ditambah dengan diarhoea dan muntah. Terus mama capai kunci..angkut ketiga2 Qs ke clinic ..(papa kerja mlm). Sebelum tu qaisara minta mama masakkan bihun sup,tapi dengan condition baby yg merengek tanpa henti dan suhu yg melampau ,mama mohon pengertian kakak sara supaya mlm tu kita cuma mkn nasi yg dibeli.Alhamdulillah qaisara anak yg sgt understanding dan faham kondisi mama.
Tengah malamnya suhu badan muaz masih tinggi..pukul 4 pagi berak dan muntah lagi.
Esoknya mama terpaksa hantar muaz seperti biasa ke babysitter. Alhamdulillah bbysitter juga sgt baik dan caring. Balik ptgnya keadaan muaz masih sama..masih panas. Muntah dan berak di tgh malam. Merengek.
Selasa sama...panas despite ubat yg dimakan. Sama juga berak di tgh malam.
Rabu..mama balik kerja.... alhamdulillah suhu badannya akhirnya mencapai normal.
Tapi badannya pulak dipenuhi bintik2 ruam..mama harap bukan denggi. Amin
Dan mama harap muaz cepat sembuh..







posted from Bloggeroid