Monday, July 11, 2011

DOA dan UBAT

Hari ni mama nak share apa yg mama dengar dari rancangan Tanyalah Ustaz sepanjang 2 hari ni...Actually utk tajuk DOA dan UBAT ni ada 3 hari berturut2, tp mama terlepas hari pertama....so cuma dapat kongsi apa yg sempat sajalah yer..

Ustaz penceramah tu adalah seorang pengamal perubatan Islam, dan mama sendiri, walaupun pengamal perubatan modern, masih percaya perubatan Islam itulah yang terbaik....
Jika sakit, semua org cari doktor kan..Tp yang lebih baik adalah usaha kita, di samping berjumpa doktor , sampingkan juga dengan amalan2 serta ayat2 dari al Quran kerana Al-Quran itu sendiri Syifa (Penawar).


****UTK SEMUA AMALAN DI BAWAH > MULAKAN DULU DGN AL-FATIHAH DAN AYAT KURSI****


1) Penyakit 3 serangkai (Darah tinggi, kecing manis dan penyakit jantung)
- Baca Al Fatihah
- Ayat Kursi
- As-Syuara' ayat 80
- Yunus ayat 57
- Al- Hasyru ayat 21
** Dilakukan sebelum tidur, ambil tangan kanan, letak di dada, baca ayat2 tersebut, tarik nafas dan hembus. Ulang sebanyak 3x.

2) Bagi ibu hamil yang mengalami alahan
- An-Nahlu ayat 78

3) Utk kuatkan rahim dari keguguran
- An Nahlu ayat 78 dan
-Al Mukminun ayat 11-14

4) Penyakit kulit : Eczema, sopak, kanser, gatal
- Al- Anbiya' ayat 39

5) Senggugut/ Istihadhah/ Tiada haid/ Terlalu byk haid dan segala masalah haid
- ambil madu asli, seperti biasa baca Fatihah dan ayat kursi, then bacakan ayat 69 surah an Nahlu sebyk 21 kali dan diminum madunya.

6) Sakit kepala/ Migraine/ Depression
- Al Waqiah ayat 19 dibaca pada tangan kanan dan diletakkan tgn tersebut pada kepala yang sakit.

7) Supaya syaitan/iblis tidak mengikut kita hingga ke rumah (contohnya waktu pulang dari mana2)
- Baca At-Toriq ayat 4 sblm masuk ke dalam rumah

8) Lewat mendapat jodoh akibat gangguan2
- Ar -Rum ayat 21

9) Penglihatan kabur/ bercermin mata
- Surah Qaff, ayat 22...baca  start dgn fakasyafna... baca pada carrot 14x, dan dikunyah carrot mentah tersebut
@@Ataupun  Membaca selawat syifa, sampai pada ayat "wa nuril absar"...ulang 7x dan sapu pada mata.
@@Ataupun, ketika azan berkumandang, ambil 2 ibu jari diletak pada mata sewaktu ayat Waashaduanna muhammadarrasulullah..


Sebenarnya byk lagi doa2 yang boleh kita amalkan, tp sebab terlalu byk ustaz tu pun tak sempat nak bagitau semua..utk itu dia dah tulis semuanya dalam bukunya bertajuk  Ubat, Doa dan Penyembuhan by Ustaz Sharhan Safiee...

Banyak lagi buku2 yang beliau tulis berkaitan perubatan Islam ni, tp mama tak salin semua..kalau korang jumpa penulisnya ustaz tu, beli jer la...
Hehe..mama bagi promosi free kat dia jer ni...takperlah..ustaz tu pun menulis utk menyebarkan ilmu, bukan keuntungan semata, so mama pun nak sebarkan lah apa yang baik tu...insyaAllah moga ada manfaatnya...

15 comments:

iQaH @ $yA said...

Salam, thanx atas info,
saya sempat mencari doa untuk mata tu....
Harap dapat berkongsi ilmu =DD
http://leafisfalling.blogspot.com/2011/07/doa-ubat-ustaz-sharhan.html?showComment=1310350800150#c3858919787545088294

AI said...

- dlm al quran mmg ade kan ayat2 utk sembuhkan penyakit...cuma kite yg x tahu...sbb x blaja...

Mama2Q said...

Iqah..thank you for the sharing...ok nanti saya edit bab mata kabur tu...surah Qaf, ayat 22...

Naz said...

Assallamualaikum mama2Q..
Lama Naz tak bertandang ke mari.. Very good info.. Thanks for sharing..

nanti jemput datang blog Naz ambil award untuk mama2Q yer
http://ovenkecil.blogspot.com/2011/07/terima-kasih-dianasky-blues-kitchen.html

mawar merah said...

assalam..bagus info ni..akk amik ya..

Mama2Q said...

thank you Naz..alamak ..award? camne nak amik nih..tak biasa nih...

Mama2Q said...

salam..sila2..kak mawar merah....

Nozilawati Idris a.k.a Nozi said...

Assalam,

Alhamdulillah...satu ilmu lg..mohon share di blog saya ye..terima kasih sbb share this ilmu...dah tahu ni kena amal la plak ek..hehe...insyaAllah...jom beramal..

Mama2Q said...

silakan nozi :)

me_emy88 said...

yang ayat utk penyakit kulit tu dia nak baca mcm mana ya?baca dekatb air then minum atau baca tadah tgn dan sapu ke permukaan kulit?

me_emy88 said...

boleh tak update cmna nak apply yang ayat utk penyakit kulit tu?

Mama2Q said...

Salam me-emy88
Terima kasih berkunjung...
Untuk ayat penyakit kulit tu saya minta maaf tak ingat dah penerangan ustaz tu masa kat tv, tentang cara nak apply nya..nanti memandai2 salah plak...

Saya cadangkan awak beli buku ustaz tu,dia terang secara detail agaknya....(saya takde buku tu)

~Budak Merah~ said...

Wah, Alhamdulillah, jumpe jgk dgn rawatan Islam tentang mata. Selalu cari petua jer, rupanya khilaf diri ni...x cuba cari doa dari al-Quran sendiri. Astaghfirullahala'azim.
Terima kasih yer, nak share kat blog jgk la... =)

erranis said...

nak mintak izin nak share dlm blog..saya tengok jugak rancangan ni ada tulis kat kertas tapi tak tertulis2 dlm blog..asyik tangguh2..sampai lupa...

Anonymous said...

Nak minta izin share......