Sunday, April 29, 2012

Home made flip card

As salam.
Sebelum mama tunjuk ni, jgn ada yang gelak tau.
Mama tau ini a bit old fashioned, di zaman orang semua dah pakai ipad untuk tujuan pembelajaran dan pengajaran.
Hari tu memang niat nak belikan kakak satu ipad atau galaxy tab, tp bila fikir balik, takut pulak kakak too attached to the ipad. That's why sampai sekarang tak beli.

Okey, berbalik kepada alat bantu mengajar mama kali ini...Home made flip card.
Sebenarnya dah lama nak buat flash card utk kakak, tapi asyik bertangguh2 sampai la kakak dah umur 3 tahun ni..

Mama ambil idea buat flash card ni dari blog Sayang disayang ni...thank you for the idea. Cuma mama tukarkan jadi flip card. Sebab taknak all the flash card tu hilang.

Step2 awalnya boleh tengok di sana ya...
Mula2 tulis huruf atau suku kata yang dikehendaki di microsoft word. Mama buat suku kata mudah yang mempunyai dua huruf saja sebagai permulaan.

Lepas print huruf atau ayat dikehendaki, boleh potong supaya saiznya muat dengan laminating paper.
Lepas tu boleh laminate.
Laminator ni mama beli cap tesco, RM49.90 .

Lepas laminate, potong dengan saiz border yang sesuai, lebihkan border bahagian atas untuk tujuan binding.






















Lepas tu boleh binding.
Mama letakkan gambar qaisara dan qaid sebagai muka buku/flip card ini.
Ada 2 tujuan letak gambar ini, satunya supaya boleh ditutup sebelah muka jika hanya sebelah flash card sahaja ingin dibaca..dan satu lagi sebagai pemangkin semangat budak QAI berdua ni untuk belajar.





So, inilah hasilnya...hanya dengan menyelak card2 ini, pelbagai perkataan boleh dibentuk.
Actually jika kad2 ini tidak dibinding, lebih banyak perkataan boleh dibentuk dengan menggabungkan suku kata yang banyak itu, tp mama sajer nak try konsep flip card dulu. Kalau rasa tak suka nanti boleh buka binding tu.

Alhamdulillah , mengajar budak yang makan diajar macam kakak qaisara, dalam sehari dua kakak dah boleh baca pelbagai kombinasi perkataan.
Untuk adik, mama perlu bersabar mengajar dengan interaksi satu hala, sehingga adik mampu bercakap nanti baru mama akan nampak hasilnya.
Harap2 adik juga akan bijak macam kakak, insyaAllah.

Kalau kakak dah mahir nanti, mama cadang nak buat perkataan dengan suku kata yang lebih panjang. InsyaAllah .







5 comments:

~najwa~ said...

tadi saya tersinggah satu blog, rasanya dia ikut cara mamaQaid la... gambar pun macam serupa je ;)


good idea la, nanti saya nak buat utk irfan juga macam ni...tapi leceh pulak nak kena laminate di kedai..huhu

gadisBunga said...

sebenarnya mmg mudah anak anak belajar dgn cara ni. cara lama tak semestinya tak bagus kan?

Mama2Q said...

najwa, blog apa tu eh, nak tgk gak dia wat camne..mana tau ada idea lebih baik...najwa beli jer laminator tu, tak mahal sgt, leh guna byk kali dan bila suka, kalau kedai mahal sikit kan...

Mama2Q said...

Gb, erm..cara lama tu dah terbukti berkesan kan...

ANAK MAMA SAYANG said...

Bagusnyera cara ni...saya suka...