Sunday, April 15, 2012

Hydrops Fetalis 2

Masih tentang hydrops fetalis...
Atau dalam bahasa mudahnya badan bayi yang dipenuhi air di semua tempat, perut, peparu,sekeliling kulit kepala.

Pesakit ini mengandung rapat-rapat, dan datang late booking, waktu datang sudah lebih dr 24 minggu. As fisrt time datang, routinely mama akan buat scan....letak jer scan, terus nampak ini:

Keseluruhan badan bayi dipenuhi air di sana sini: di perut (ascites), di kepala (scalp oedema), di peparu (pleural effusion).
Waktu ini bayi masih hidup. Refer ke pakar fetomaternal unit di HSA, confirm hydrops fetalis, dan ada cystic hygroma pada lehernya.
Selalng beberapa minggu, bayi meninggal di dalam perut.

(bayi hydrops biasanya memang tidak akan hidup, samada mati di dalam perut atau sejurus selepas dilahirkan)



Cystic Hygroma



Penyebab Hydrops:
A)  Immune Causes
1) ketidakserasian jenis darah ibu dan bayi cthnya ibu rhesus negative


B)Bukan Immune
The non-immune form of hydrops fetalis has many causes including:
Kes2 di atas jarang berlalu lagi sebenarnya. terutama kes darah tidak serasi kini telah dapat diatasi dengan adanya injection Rhogam.

Dalam kes pesakit mama di atas, hydrops fetalis disebabkan sistem limfatik /cecair badan yang tersumbat akibat cystic hygroma pada kepalanya.
 *
*
*
*
p/s: Amalkan doa-doa ketika mengandung, amalkan surah2 di dalam alquran, moga anak kita sempurna kejadian dan bentuknya, sempurna akalnya, sempurna wajahnya, sempurna akhlaknya insyaAllah.
 Boleh rujuk ke blog2 yang dah tulis tentang doa-doa ini, cthnya blog ini



25 comments:

gadisBunga said...

takpe.

dah jadi saham akhirat baby tu. terpulang kepada maknye pulak.

apa je jadi dlm hidup kita ni ada hikmahnya kan?

Mama2Q said...

betul tu...dia menanti ibunya di sana...

iinhauz said...

Assalam... Apa cr terbaik utk atasi penyakit ini???

iinhauz said...

Assalam... Apa cr terbaik utk atasi penyakit ini???

Mama2Q said...

innhauz..
cara atasinya , kena tgk apa masalah ibu tersebut.cthnya jika talasemia, dan suami juga talasemia, kemungkinan bayi hydrops sgt tinggi...manakala bagi kes lain cthnya ibu berdarah negative, ibu diberi suntikan Rhogam.. bagi kes hyperthyiroid, ibu akan diberi rawatan anti-thyroid.tapi dalam kes seperti cystic hygroma, tak banyak yang boleh dilakukan, cuma doa sebanyak mungkin...

Anonymous said...

Assalamualaikum mama2q.. Saya sedang mengandung 21 minggu dan bayi d dlm kandungan tlh d sahkn CH di bhgn kepala... Doc sarankn supaya sy buat pemeriksaan kromosom melalui suntikan d prt utk ambil air ketuban...utk memastikn ank yg sy kandungkn ini ada kaitan dgn sindrom down atau x. Sy berat hati utk menjalani pemeriksaan tersebut dan sy ckp pd doc.. Sy nk jalani pemeriksaan mengandung seperti biasa.. Jd skrg ni.. Sy dh kurang rs pegerakn bby... Sy x tau apa nasib kandungan sy ni... Sy cuma mohon Allah kuatkn smgt sy... Minta sgt mama2q ks pandangan...

Anonymous said...

Adakah kandungan CH boleh bertukar kpd CH with hydrops.
Dan adakh possibility CH itu ilang sendiri. Sy ibu yg sama hantar previous comm kpd mama2q...

kissingurami said...

Salam...

Sabtu lepas (13/10/12) isteri saya selamat melahirkan bayi kami.

Namun bayi kami dah meninggal sewaktu dalam kandungan ibunya. (refer HF part 1)

Walaupun ini bayi kedua kami dan kami dah dimaklumkan tentang segala kemungkinan bagi bayi yang mengalami HF dan CH tapi saya masih tak dapat nak sembunyikan kesedihan saya sewaktu membawa jenazah baby ke perkuburan.

Cuma saya sehingga kini masih mengoogle punca2 CH dan HF dengan harapan saya jumpa info yang dapat memberi kefahaman kepada saya dengan bahasa yang lebih mudah.. Maksud saya bukan bahasa doktor..

Pepun tqsm kpd blog diari Mama nih..

Mama2Q said...

Salam ibu yg dirahmati. Moga tabah membawa zuriat,. Apa yg sy faham.,bayi puan disahkn mengalami CH. setahu sy CH boleh ada risiko utk mengalami HF atau blh juga tidak,bgtg kpd sejauh mana CH menyebabkan obstruction pd sistem limfanya. Kalau block teruk,ada risk utk dpt HF. Doc akan pantau itu. Tp utk ambil air ketuban utk tgk ada down ke tak,personally sy rasa itu x perlu. Sbb kalau down sndrom pun,we as muslim will stil keep the baby,bknnya blh gugurkan pun. So better x perlu menambahkan stres sepjg kehamilan ni. Itu pndapat sy saja.apapun moga diberi yg tbaik ya puan. Doa byk2,insyaAllah

Mama2Q said...

Puan,Kdg2 ada bby yg alami CH tp tidak hydrops akan jalani operation utk CH tu bila dah lahir nanti

sempoiv said...

Salam...saya mengandung kembar 15 minggu..doktor sahkan 1 of the twin ada CH...doktor mengatakan byk kemungkinan. Apa yg saya khuatiri kalau dia tak dapat survive smpai dilahirkan yg mana akan effect kt twin yg lagi 1....

sempoiv said...

Salam..saya mengandung kembar 15 minggu..doktor sahkan 1 of the twin ader CH...byk kemungkinan akan berlaku...dan yg saya risaukan kalau bb tak dapat survive ms dlm perut akakn effect twin yg lg 1...saya hanya berdoa agar both bb dapat survive hingga dilahirkan....

Mama2Q said...

sempoiv...
Salam puan...moga sihat2 saja sepanjang kehamilan ini....seperti yang doktor tu ckp, CH ni memang byk kemungkinannya, mungkin boleh ok, mungkin juga boleh dapat hydrops....susah nak jangka pada peringkat ini...tp doktor puan pastinya akan sentiada memantau keadaan...

jangan terlalu risau ya.doa byk2... ada kes yang satu twin meninggal dlm perut, tp twin yang lagi satu ssurvive without complications...

sempoiv said...

Mama2q..trima kasih ats sokongan..mmg doktor akan pantau nk tgk kalau2 ch tu kecut....adee kes sy baca bb dia ader ch tapi bila dah minggu ke 20 ch tu hilang dan bb dia dilahirkan dlm keadaan normal...sy bedoa agar bb saya kembali normal..saya bedoa dan redha dgn ketentuan Allah...

Zam (SHAKLEE) said...

As salam..puan..saya juga mengalami nasib yang sama dan sehingga kini saya masih dalam pemantauan ..tapi hospital tak dpt detect pakah sebab utama anak saya begini.

Silviana Hutagalung said...

Salam mama. Saya melahirkan baby hydrops pada 6 october 2014. During labour bru dpt tau bahawa anak saya ada hydrops.alhamdulillah he survive and tommorow he will be 5 months

Silviana Hutagalung said...

Salam mama. Saya melahirkan baby hydrops pada 6 october 2014. During labour baru dpt kesan baby saya ada hydrops.alhamdullilah he survive and tomorrow he turn 5 months

Mama3Q said...

Dear mummy silviana....alhamdulillah and subhanallah....kuasa Allah yang Maha Pengasih yang menjadikan bayi hydrops puan survive...moga dia terus sihat walafiat...

Silviana Hutagalung said...

Salam mama.amin.thanks atas doanya

Nur Hafeeza Rusli said...

Salam mama,

sy nak tnye kalau anak pertama ada cystic hygroma with hydroptapi meninggal dlm perut sewantu kandungan berusia 16 minggu. ada kemungkinan 2nd pregnancy akan terkena jugak ke?

Mama3Q said...

Salam Nur Hafeeza, maaf yer lambat . Bergantung kpd penyebab hydrops itu sendiri...biasanya jika disebabkan masalah berkaitan genetic cthnya spt both suami isteri ada alfa talasemia, benda tu boleh berulang. Tapi jika disebabkan pembetukan baby itu sendiri cthnya spt cystic hygroma, insyaAllah tak berulang. Apapun,bykkan doa ya!

Ila Yusuf said...

Salam mama..sy dh mlahirkn dua org baby boy..kedua2 nya mninggal d dlm kandungan msing2 6 bulan lebih..sorang d lahirkn pd bulan 6 2014 dan sorang lg pd bulan 6 2015..bermcam drah dah doktor ambil..dr segi kromosom..talasemia..Alhamdulillah kputusan sy dan suami ok..doktor masih xdpt sah kn penyebab semua ni juga doktor ada mngatakn bhwa xde cara utk mngelakkn smua ni terjadi..memandangkn kes sy dah dua kali terjadi..sy buntu..ape yg harus sy lakukan skrg..sy skrg masih tekad mengandung lg dan tawakkal je..ape pendpat mama..trima kasih

Mama3Q said...

assalam puan ILA yusuf yang diberkati, subhanallah, Allah menguji puan dgn ujian yg hebat, pastinya kerana DIA tahu puan seorang yg kuat dan mampu, alhamdulillah anak2 syurga sedang menanti di sana...teruslah bertabah!
Bila puan katakan tiada punca dapat dikesan, maka cuma dpt sy katakan mungkin tiada rezeki buat kali itu, insyaAllah kita sama2 doakan agar puan mendapat ganti yg lebih baik, insyaAllah. Sy rasa jika kesihatan puan memuaskan, dan doktor yg merawat juga tiada halangan, puan boleh mencuba lagi. moga2 kali ini diberkati lagi dengan kehadiran anak2 yang sihat, insyaAllah...ameen

azie nora said...

Assalam. Baby saya disahkan menghidap hf.air ketuban saya dh kering & plasenta low lying.sy juga pernah czer anak sblm ini.doktor pakar menyarankan saya utk mengeluarkan baby saya skrg,@26weeks secara caesarean utk mengelakkan risiko2 lain pd saya.smpi skrg baby sy masih ada heartbeat, cuma doc ckp dh semakin lemah.patutkah saya mengeluarkan baby sy skrg atau sy blh teruskan shj kndungan sy survive

Cik Lia Story said...

As salam mama.. Baby sy yg pertama dr diagnoskan hydrop fetalis.. Masa tu kandungan 16/52..baby meninggal dlm perut.. Masa tu bulan 12/2016..kandungan ke 2 5/52..bila buat upt n ambil drah beta HCG sy pregnant tp bila scan kantung dlm rahim kosong.. N dr ? Ectopic pregnancy.. Sy repeat drah dlm 48 jam n darah beta HCG menurun.. Time tu sy period n sakit yg tramat sgt.. Pada bulan 6/2017 saya pregnant.. Bila sy scan dkat swasta dr ckp baby sy hydrop.. N terus refer ke fetalmeternal.. Time tu dr ckp kidney..jantung,paru2 n sekeliling badan baby dipenuhi air.. Dr suggestkn buat amniocenthesis.. Keputusannya turner syndrome iaitu kekurangan chromosome.. 45 chromosome.. Dr suggestkn lagi sy n somi ambil darah peripheral or bkaitan genetik..keputusannya sy n somi xda masalah ap.. 13/10/17 sy ambil keputusan untuk lepaskn baby.. Sy redha.. Sy xsgup baby sy mnanggung sakit n bertarung nyawa.. Somi sy faham.. Selepas sy explain pd somi sy.. N baru2 ni sy pergi jumpa pakar genetik d hkl.. Dr pakar xthu ap puncanya.. Sbb kandungan pertama tiada investigation..sbb ambil lagi darah untuk cheak 60 cells.. Sy tnya dr risiko kandungan akan dtg.. Dr ckp risiko tinggi.. Sy nak tanya mama.. Ad x cara mengatasi n adakah kandungan akan datang terjadi perkara yg sama??