Monday, February 14, 2011

Kek Coklat Moist Pertama Mama....


Dah lama dah sebenarnya teringin mama nak buat kek ni, tp tak berkesempatan. Hari ni, di celah2 kesibukan melayan qaisara dan adik yg tidurnya cuma sekejap2, mama try gak buat kek ni...Ini kira macam pertama kali la mama wat kek. Sebelum ni pernah cuba wat kek paling mudah, kek sponge, tp tak menjadi (cerita di sini)..dan pernah gak 3 kali wat kek pisang kukus, rasanya tu ok, qaisara suka, cuma rupanya tak berapa cantik, so mama tak publish di sini.

Kali ni mama publish resepi kek coklat ni just sbg ingatan diri sendiri walaupun rupa kek tu tak berapa cantik gak.  Yer lah, first time buat kan, rasa dan rupanya masih banyak perlu diperbaiki.

Yang sebenarnya mama teringin nak mkn kek coklat camni:

Kek perkahwinan mama & papa (thanks to my sis in law for the delicious cake!!)

Percubaan pertama ni mama ikut resepi kat blog Mas Duniaku ni (klik sini)

Mama copy & paste kat blog mama ni as a peringatan, in case nak wat lagi..rasanya memang nak wat lagi, sbb rasa dia ok jugak, lembut, gebu, cuma oleh kerana mama ni pertama kali masak coklat dan gula, rasanya mcm sedikit hangus, tak reti nak agak bila gula tu dah hancur...Dah jadi mcm kek gula hangus la plak..huhu...
Okey takper, next time dah reti kot...

Kek Coklat Kukus Munirah
Sumber : Kak Hana  
Resepi asal : Puan Munirah Baharom - KR
Bahan-bahan :
Bahan A :
  • 1 cawan gula pasir - hana dan kak.noor letak 3/4 cawan aje
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair - hana gune susu segar
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
  • 1 sudu besar oren sunquits - Mas tambah
>> semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C :
  • 4 biji telur - diblender (tapi kak.noor pukul hingga kembang) - Hana juga. Mas pun

Cara :
  • Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk aje.
  • Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak. Kata Puan Munirah, loyang tu  kena dipanaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi..
  • Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jadi mendap.

Dan...inilah hasilnya kek mama..hehe..jangan ketawa yer kengkawan...






2 comments:

FarahNur said...

sodap ke wei kek hg?
harharharr nk gelak jugak.. ;p

Mama2Q said...

haruslah sedap...