Saturday, February 19, 2011

Peristiwa sedih ahad lepas

Mama baru teringat nak cerita pasal peristiwa ni...sedih sangat..huhu..

Remember mama pernah cerita pasal EBM stock for Qaid Mukhlis di sini ?
Hari ahad yang lepas, bila mama bangun pagi, tengok2 pintu freezer kat atas tu tak ditutup dengan rapat, means sepanjang malam ia begitu... terus check susu perahan, aduh..semua dah cair!!!

Sedih banget masa tu...Terasa penat lelah bangun jam 3-4 pagi untuk buat stock tu tak berbaloi..Terasa rugi sangat, sebab susu perahan yang beku itu bila dah cair dah tak boleh dibekukan semula. Mama letakkan susu yang dah cair tu di tingkat bawah, dengan harapan nak bagi Qaid dalam masa 3 hari tu, sbb susu cair hanya boleh disimpan lebih kurang 72 jam jika di peti ais bahagian bawah.

Tapi nampaknya Qaid lebih suka minum direct breatsfeeding, so susu yang banyak tu nampaknya terbuang juga..tak sempat nak habiskan dalam 3 hari.

Yang sedihnya sebab mama fikir stock tu cukup utk Qaid bila mama start bekerja 2 minggu lagi. Nampaknya dalam masa 2 minggu ni mama kena bekerja kuat untuk buat stock baru..Kalau tak sempat, nampaknya terpaksa lah Qaid minum susu tepung. Harap2 mama kuat semangat nak bangun malam2 buat stock lagi.

Takperlah, takde rezeki yang itu..mama usaha lagi yer sayangku Qaid..
Sebab kalau boleh mama nak Qaid exclusive brestfeeding selama mungkin, sbb nampak kesan positifnya, Qaid lebih kuat bila sistem immune nya lebih kuat. Mama harap dengan berkat susu ibu, Qaid tidak mudah diserang penyakit , sperti selesema, demam dan sebagainya. Tambah2 lagi Qaid mama terpaksa tinggalkan dengan pengasuh bila bekerja nanti...

Sebahagian susu perahan (EBM) yang terpaksa dibuang..sob sob...





Ya Allah ya Tuhanku , dengan rahmat dan kasih sayang MU, murahkanlah rezeki anakku untuk terus menyusu denganku...amin

2 comments:

mamaqaireen said...

sedihnya..anggap sahaja tiada rezeki ye..

Mama2Q said...

betul, takde rezki nak wat camner..tengah slowly nak top up semula stock ni...