Wednesday, February 23, 2011

Puding Susu Kastard

Seperti yang mama ceritakan sebelum ni, mulut ni asyik teringin nak makan jer...semua benda yg manis2 dan berlemak plak tu...kenapa? kenapa? Mengidam ? Oh tidak!! no, no, no.....takkan lah ngidam plak kan, qaid baru 6 bulan , corrected age baru 2 bulan lebih...

Hari ni (eh dah masuk tarikh baru ek)...ok...semalam 22hb, mama malas nak masak nasi, suruh papa belikan jer...Masa baby Qaid tido tu actually mama nak wat benda lain...jeng jeng....mempersembahkan ::::> puding susu kastard dan aiskrim!!!

Sebenarnya semalam lepas buat kek coklat tu, ada banyak lebihan susu segar, so kalau tak wat apa2, memang terbuang susu tu, so mama search apa2 resepi yang guna susu segar, jumpa plak benda yang mama suka, puding ni...so dah ada semua bahannya, baik buat jer...

Resepi dapat dari MyResepi (leh tengok resepi asal di sini) (thanks to love2cook pemilik resepi.)
  
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
  • 400ml air
  • 1 sb serbuk agar-agar
  • 200ml susu segar
  • 100gm gula kastor
  • 50gm tepung kastad
  • 1/2 tin jagung manis (dikisar)
  • Pewarna merah

Cara-cara

  1. Bancuh susu segar, tepung kastad dan gula kastor hingga larut. Ketepikan.
  2. Didihkan air bersama serbuk agar-agar.
  3. Masukkan bancuhan susu ke dlm agar-agar. Kacau sebati hingga pekat.
  4. Ambil 1/3 adunan dlm mangkuk lain. (kaedah double boiler) dan tambah 1-2 titik pewarna merah dan kacau sebati.
  5. Masukkan jagung yang telah dikisar tadi ke dlm adunan asli. Kacau. Padam api. (guna kaedah double boiler)
  6. Tuang 2/3 adunan jagung ke dlm setiap acuan. Biar sebentar dan tuang adunan merah di atas.
  7. Simpan dalam peti sejuk selama 1.5 jam, dan sedia dihidang.
  8. Selamat mencuba...
  9. Psst! Bg mrk yang suka puding kastad yang lembut, boleh kurangkan serbuk agar2 atau nak omit pun boleh ye.
Kalau omit serbuk agar2, lepas step 1, didihkan air dulu, then masukkan bancuhan susu (step 1) ke dlm air. Kacau2 sampai dia jadi pekat. Perlahankan api. Step slps tuh same jer. Kalau omit serbuk agar2, puding akan lembik2 gitu. Tapi sedap gak!
              Bagi yang yang taknak campur air, tapi nak susu aje pun boleh. So, susu 600ml. Step dia semua sama aje. Bancuhkan tepung kastad dgn sebahagian susu sblm dituangkan ke dlm adunan susu yang telah dididihkan bersama serbuk agar2 dan gula dlm periuk. Kacau sampai pekat, then ambik sebhgnnye letak warna merah. Selebihnye letak jagung.

Review: rasa puding ni lebih kurang dengan puding jagung yg mama biasa buat sebelum ni, cuma mama tak wat 2 kaler jer sebelum ni...
Oh yer..adunan ni cuma dapat dlm 5-6 gelas jer...so kalau nak byk, sila double la yer....

menggoda tak? hehe

Resepi aiskrim nanti mama postkan sini yer..lum dapat rasa lagi sedap ke tak, so tak berani letak dulu....


2 comments:

yatie chomeyl said...

memang mengooda...nak try buatlah hari ni :D

Mama2Q said...

hihi..dah buat ke yatie..kalo sedap pos la cni ckit...:)