Wednesday, February 23, 2011

Kek Coklat Moist Lagi!

Ntah nape ek...semenjak 2 menjak ni mama craving for something yg berlemak2...berfat2 gitu....jap teringin nak makan kek la, jap puding la...jap aiskrim la... ni namanya nak menternak badan nih...just imagine kul 3-4 pagi leh bangun pekena roti gardenia 2-3 keping...pasni sure lemak2 akan menempel kat badan..huhu....tapi ada mama kesah? Haha.. aiman tak kesah...gemuk pun gemuk la... (sbb kurus berani la cakap, nanti kalau dah gemuk nyesal agaknya...huhu)

Okeh...ni kek moist ni mama wat kali kedua, tapi resepi yg berlainan dari kek-coklat-moist-pertama-mama hari tu...sajer nak try tengok mana lagi sedap...

Resepi kali ni mama ambik dari Myresepi...copy sini utk rujukan masa depan, kay.. (thanks to Hana di Myresepi)...ala, mama cari semula link kat myResepi dah tak jumpa plak...takperlah...copy dari dokumen yg mama dah save aritu..(kek ni dibuat 2 hari lepas)

KEK COKLAT MOIST KUKUS (HANA myREsEpi)

Bahan-bahan:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/4 cwn serbuk koko van houten
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 kotak susu coklat (250ml)
  • 2 biji telur (size M)
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 cawan butter
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan minyak masak n esen vanila
  • TOPPING
  • 3-5 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan serbuk koko van houten
  • 2 sudu besar butter
  • 2 sudu besar susu segar

Cara-cara

  1. Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila. n pukul lg.
  2. Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan.
  4. Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.
  5. Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.
  6. Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong....
  7. SeLaMat MeNcUbe....
Bagi mama, kek yg pertama hari tu lagi sedap,(mungkin sbb kali ni ada sedikit kesilapan teknikal sewaktu memukul telur di step 1 itu), tapi rasa kek ni still ok lagi, still memenuhi craving mama nih...Tapi qaisara plak suka kek ni, berbanding kek pertama hari tu....

Picture malu plak nak tunjuk, sbb bahagian atasnya tak cantik, tak rata dan tak licin...(kesilapan teknikal sewaktu mengeluarkan kek dari bekasnya)...** asyik kesilapan teknikal jer..haha**
Coklat topping pun bersememeh...buleh pakai tak alasan sbb kali pertama wat topping? hehe....

Abaikan rupaku yang tidak cumel ini, yg penting aku sedap...heheh...



Okey...nanti lain kali mama wat ikut resepi lain plak yer....nak cuba wat sampai dapat kek coklat moist yg betul2 rasa mcm kek coklat moist dari jalan TAR, KL tuh...fuh..terliurnya bila teringat...





2 comments:

Anonymous said...

wahh.. 1 perkembangan yg memberansangkan... bagus2.. hehe... tp naper x ckp kalau nak resipi kek coklat moist yg kat jln tar tu... sy ada resipinya.. nak tau?? mari sy tunjukkan.. :)

Mama2Q said...

yer ke ada ..camner resepinya..tunjuk lah...