Friday, November 19, 2010

Kisah Kek Sponge dan microwave steamer..

Huhu....cerita sedih lagi tak berapa cerdik ni berlaku 2 hari lepas...konon2 mama dan achik nak wat kek span... Ok murid2...ini dia resepinya kek span ituh...: (mama ingat2 lupa resepinya )

Tepung naik sendiri
5 biji telur
Air 80ml
Butter 80 gm

Cara membuatnya:
Telur dimasukkan ke dalam tepung sebutir2, kacau biar sebati (dengan mesin la)
Masukkan air dan lastly mentega/butter tu...
dah sebati dan kembang elok semua tu, masukkan dalam bekas utk membakar...

And the story begins again.......

Lupa la plak mama takde bekas nak bakar kek dalam microwave convection ni...Cari punya cari, mama teringat ada bekas microwave steamer yg mama dapat waktu kawin (dah lama ie 14hb Mac 2008), tp lum pernah mama gunakan lagi bekas ni...

Tgk pada buku panduan utk bekas tu, leh pakai wat kek dan puding, so mama agak2 boleh la bakar kek dalam tu...

Tgk picture pada kotak yer...ada set plastik di luar, manakala dalamnya bekas seramik gitu...so, dengan confident mama dan achik pun memulakan sesi pembakaran di dalam microwave convection itu...(for info ini first time mama wat kek yer..) dan 1st time gak microwave ni nak digunakan fungsi convectionnya...(sblm ni guna utk panaskan lauk jer..heheh)...

dan...jeng jeng...selepas hampir 10 minit....achik menjerit :: kek melimpah!!! mama dengan pantasnya menutup suis microwave tersebut dan memeriksa apa yg achik katakan sebagai kek melimpah itu (kelihatan dari luar sebagai limpahan berwarna putih pada sisi steamer tersebut)
...And guess what ?? the steamer has melted!!!!!!!!!!!!!

Aduh duh....keknya ke mana, steamer nya ke mana...sedih...steamer tu hadiah dari seorang ibu saudara yang sudah berusia (of course anak cucunya yg gi beli)...sedih sedih........



 Mungkin steamer ini hanya boleh digunakan utk fungsi microwave biasa, bukan utk convection....mama yg tak check betul2...

 Pengajaran..lain kali beli bekas bakar kek dulu sblm beli bahan2 wat kek....huhu

3 comments:

mamaAm said...

wah...ado blog jugok....bubuhlah chat box weh !
i follow......

Mama2Q said...

hehehi...saya budok baghu belajar...lum mahir lagi neh...mu ajar deh... chat box yer..tunggu..!!. thank u...i follow u too...dah lama follow mu...tp senyap2...

mamikelate said...

:P