Sunday, February 27, 2011

Kek Pisang Kukus versi menderhaka

Semenjak 2 menjak qaisara dah pandai bercakap ni, macam2 dah pandai dimintanya. Dan sejak2 mama rajin wat kek ni, dia pun asyik minta kek jer..
"Mama, nak 'happy to you' " (maksudnya nak kek la, sbb dia kenal kek waktu sambut birthday dia yang ke2 haritu, dan bagi dia kek=happy birthday to you=happy to you).

Kesian mama dengar camtu, so malam tadi mama bersengkang mata (wah bersengkang mata tau!) semata2 nak wat kek untuk qaisara . Actually dia nak kek coklat, tapi mama malas nak wat, kebetulan ada pisang, so jadilah kek pisang malam tadi.

Resepi seperti biasa , ambil dari sini : My Resepi : by amydanish
  • 2 cwn gandum
  • 1 st baking powder
  • 1 st soda bikarbonat
  • 4 bj telur gred A  (mama guna telur gred ntah hapa2 jer)
  • 1 cwn pisang dilecek
  • 3/4 cwn minyak masak  (mama guna butter dalam 150gm gitu)
  • 1 st esen banana (mama guna esen vanila, esen pisang takde)
  • 3/4cwn gula
Cara-cara
  1. ayak gandum, soda dan baking
  2. dlm bekas lain,putar telur dgn mixer hingga kembang
  3. kemudian masukkan pisang lecek,gula, minyak. putar lg sampai sebati.
  4. masukkan gandum sedikit demi sedikit. putar lg. akhir sekali tambahkan esen pisang
  5. kukus kek di atas api sederhana besar selama 40minit 
Oh yer..mama tutup loyang dengan aluminium foil, supaya air kukusan tak kena kek. Dan loyang tu dilengser dengan mentega dulu..

 Dan taraa...dah siap....sedap, lembut, gebu....fuh .... cube lerrr.....



2 comments:

FarahNur said...

awat nama dia derhaka?

Mama2Q said...

hehe..derhaka resepi tu la, sbb aku tak ikut 100% arahan dia....ekeke