Friday, June 28, 2013

Study Room for 2Q

Assalamualaikum...

Bilik belajar ni sebenarnya sewaktu pembinaannya beberapa bulan yang lalu, kami pun tak sure nak jadikan bilik apa, suka -suka hati jer renovate dan tambah biar ada lebihan bilik kat rumah ni.
So total bilik sekarang dah jadi 5 buah, tp yang guna  1 jer pun buat masa ni, ie master bed room.....huhu....

Bilik baru ni akhirnya bila siap, Mr Papa jadikan bilik solat dia time dia malas nak naik atas. Last2 mama pun sama sediakan sepasang telekung di bilik ni, in case malas nak naik atas juga. Tapi kebanyakan masa mama lebih suka solat kat atas.

Selain bilik solat, mama jadikan juga bilik ni sebagai study room utk 2Q. At least barang2 dan buku kakak nak sepahkan pun dalam bilik ni jer. (walaupun kebanyakan masa, sepahan itu akan sampai juga ke ruang tamu). Tapi mama tak gusar sangat , sebab tetamu pun jarang2 ada. Sedara mara semua jauh so jarang2 orang nak datang.

Dinding sebelah sini mama kosongkan supaya tak mengganggu tumpuan ketika solat jika dipenuhi posters or flash card.


Sewaktu baru siap, masih kosong. Sliding door ni sampai sekarang belum berlangsir. Antara study room ni dengan ruang tamu pemisahnya adalah sliding door yang lama, so kita masih kekalkan langsir di situ.

Now dinding ni dah penuh dgn flash card, dan alhamdulillah Qaid Mukhlis (at 2 yrs + 6 month corrected age) yang jarang2 belajar ni dah hafal all the sound (A, I , U for alif, Ba Bi Bu for Ba dan seterusnya sampai huruf Ya and its sounds)  ---belajar kaedah fonetik memang cepat kan, alhamdulillah.)...dan alhamdulillah qaid dah boleh baca buku siri al Furqan 1.



Antara benda yang mama masih lum sempat beli dan letak kat sini:-
1) Langsir kat sliding door tu.
2) Rak buku tinggi -supaya budak2 ni cuma dapat capai apa yang perlu baca saja, takde lah bersepah. lagipun rak buku akan buatkan bilik ni jadi macam mini library!
3) Poster map of the world, mcm kat  blog sioca tu...admire!
4) Tikar evamatik atau letak jer puzzle mat tu , cuma puzzle mat kakak yang lama perlu dibasuh dulu, dah berhabuk.
5)Rak utk letak kain solat dan sejadah .
6) Soft board- utk letak isu2 terkini...inspirasi dari blog susun atur siapa, mama pun tak ingat.

Mr Papa, taknak ke tunaikan hasrat mama ni?

Masa baru beli meja study ni, Qaisara tak suka duduk kat kerusi dia sbb asyik terjungkit dan jatuhkan dia, so mama letakkan ottoman kat situ, lebih selesa dan tak jatuh insyaAllah.

p/s : Update milestone kakak:::Dah habis baca Read Easy Intermediate 2, Iqra' 3, Surah Al Baiyinah, dan tgh baca Lughatul Arabiyah 1. Alhamdulillah.







3 comments:

Dr Singa said...

kerusi tu bahaya awakk!!

Mama2Q said...

Dr Singa. tu la..nyesal beli meja jenis ni...tgk kat kedai macam ok..

Fizah said...

wahh heavennya study room gini...byk anak leh explore kannn...=)