Saturday, June 15, 2013

Ruang Dobi Mama

Assalam.
Sambungan dari cerita dapur....kali ni nak tepek gak picture ruang dobi....
Takde motipp....



 Dulu2 kami sidai baju kat tingkat atas, dalam bilik yang tak digunakan di bahagian belakang....
Since nak besarkan dapur hari tu, kita buat sekali ruang untuk dobi ni, at least bilik atas tu nanti mama boleh buat bilik adik qaid...Itupun kalau dia nak tido sorang2...huhu...

Ruang dobi belakang ni bagus, sebab cahaya matahari dan udara yang mencukupi untuk mengeringkan baju, so baju tak berbau hapak walaupun sidai dalam rumah.


Ada 3 bakul siap berlabel di situ, satu bakul baju kotor, satu baju bersih mama n papa, dan satu  lagi baju bersih 2Q. Tapi kebanyakan masa, mama tak dapat ikut label2 tersebut, makanya baju masih berterabur bila di angkat ...huehuehe......

Dan satu lagi bagusnya sidai baju kat belakang ni, in case mama tak sempat sidai, dan papa nak tolong pun tak la segan sangat kan...kalau kat depan umah orang nampak papa sidai sure orang cakap mama queen control...hahaha....




15 comments:

MyRule said...

Hehe...bab queen control tu yang x tahan. :)

aTieYusof Family said...

Luas tgk ruangan dobi ni..
bagus sidaian mcm ni..nampak kemas & teratur bila bila kita sidai baju:)

Dr Singa said...

gerenti kering!!
gerenti tak kena hujan!!

~najwa~ said...

Wah. Besor juga ruang dobi ni...

E-na Zarina said...

salam...damia n qaid juga nm anak2 E-na...1st daughter Nik Qistina Damia n 3rd Nik Qaeed Hafiy...:-)

sorry...komen x related dgn post

E-na Zarina said...

salam...damia n qaid juga nm ank2 e-na...Nik Qistina Damia n Nik Qaeed Hafiy

sorry.. komen x related dgn ur post

Marya Yusof said...

As salam mama2Q,

Teringat masa kat Msia dulu, marya kerja di Jln Duta, hubby pulak di Putrajaya... tinggal di Seremban... pagi2 hubby yg kena sidai baju & hantar anak ke rumah jiran... Balik rumah, kalau ujan mmg rasa nak menangis tgk baju basah kejung atas sidaian... kenalah sidai dlm rumah, buka tingkap besar2 pastu pasang kipas (set timer)... but it was a sweet memories to be laughed when remembered...

Fizah said...

wahhh ada ruang dobi..besar pulak tuu...best!! =)

Mama2Q said...

MyRule...hehe....awak 'queen control ' tak...

Mama2Q said...

Atie Yusuf....erm...boleh la tahan keluasannya...since ada ruang kat blkg rumah, baik gunakan je kan....

Mama2Q said...

DrSinga...dan gerenti tak jatuh bila angin tiup...kalau jatuh pun tak kotor!

Mama2Q said...

Najwa...buleh la...:)

Mama2Q said...

E-na...sedap juga nama anak2 ena tu...tak sangka dah ramai nama qaid rupanya..dulu2 masa nak letak, search punya search tak berapa nak jumpa sgt kecuali org arab... :)

Mama2Q said...

Marya..tru enough....sweet memory sbb en suami yg tolong sidai, tu yang lagi suweet kan/....ahaks....

Mama2Q said...

Fizah,....hai...selamat berkenalan...kita suka rumah awak!