Saturday, June 22, 2013

Basic Life Support

Assalam.
Siapa pernah attend kursus Basic Life Support?
A very good course ( a must attend course,  indeed. )
Especially parents, teachers, or anybody who want to be a good citizen.
Untuk health care worker  off course la kena tau kan.
Mama sendiri, dah lama sangat tak attend kursus ni.
Masa first year medical student jer buat sekali.
Huhu...sangat lama kan.

For those yang tak biasa, BLS ni dia ajar cara2 buat CPR.
At least if ada basic ni, in case tetiba ada orang jatuh pengsan or tak sedar diri depan mata kita,kita tau nak buat apa , or in case u selamatkan orang lemas, the next step mungkin kena buat CPR.
So for teachers out there, or parents out there, try cari peluang ikuti kursus ni.

Kalau kat JB ni mungkin ada beberapa society yang anjurkan BLS, cthnya JETS (Johor Emergency & Trauma Society), atau St John Ambulance pun biasa anjurkan ini.

Kata instructor from JETS tu, kalau swasta biasanya dia amik rm100 per head, kalau corporate biasanya Rm150. 

Last week alhamdulillah mama berpeluang ke kursus ini, perbaharui 'lesen' buat CPR...hikhik.
Yer lar, dah lama sangat first year medical student tu, ilmu pun dah berkarat, lagipun guidelines for CPR ni biasanya dia review every 5 years so memang kena sentiasa update.

haha...gigih tau....1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ......-> 30 chest compression : 2 rescue breaths. Nape pulak la tangan instructor tu kat muka mannequin tu...


2 comments:

gadisBunga™ said...

teringin sangat nak join!!! nak cari info nanti!

Mama2Q said...

GB, lagi senang kalau minta ofis Gb buat utk kakitangan, cuba usulkan pada incharge, then contact jer org2 JETS kat HSAJB...kalau Gb nak, saya leh carikan contact tu, tp tu la, biasanya diaorang buat in group...