Tuesday, December 20, 2011

Diapers free in the making

Salam...
By 30 january next yr insyaAllah umur kakak 3tahun. Masih lagi memakai diapers...
Mama aim by her 3rd birthday tu kakak dah diapers free, at least daytime.
Untuk itu, mama ambil cuti seminggu (campur dengan 2 weekend dan cuti krismas,total adalah 10 hari)
Rasa2 cukup kot utk train kakak supaya takperlu lagi pakai pampers.
Sabtu 17hb, lum start training, sbb mama ada majlis kat klinik.
So mula hari ahad 18/12/2011.
Pagi2 lagi dah inform kakak yang hari ni dia tak payah pakai pampers, dah besar, nak PU ( passing urime =kencing) kena pegi toilet...Ok , kakak faham, bila ditanya kenapa tak pakai pampers pun dia dah pandai jawab...

Pagi: 1st PU::;terkencing atas kerusi waktu tgh makan....habis basah kerusi dan lantai...ok dimaafkan...mama mopkan dan ingatkan sekali lagi kena PU kat toilet.....
2nd PU:: dalam dok ingatkan dan asyik tanya nak kencing ke tak, dia terkencing lagi dalam seluar, kat atas sofa...Huhu...nasib baik bukan jenis sofa kain yang meresap tu....ni lah sebabnya mama beli leather seat utk sofa dan kereta...Takpe, mama tak marah nak, mama cucikan jugak....
3rd: Dia lari masuk toilet ckp nak kencing, puas dok main air dalam tu tak jugak kencing2...last2 masuk dalam umah. Masuk jer, pakai seluar tak sampai seminit, dia PU lak atas lantai...nasib baik dah takde tilam kat situ...Huhu kali ni mama cubit dia sebab kencing dalam seluar...dah kali ke3 nih mama mengemop ni!
Sabar mama, sabar!

Dan selepas2 itu dia dah pandai kencing di toilet...bila terasa nak kencing cepat2 dia cakap mama nak gi toilet! Ataupun kadang2 cuma sempat ckp mama!!! dan mama dah tau la kenapa dia jerit, itu nak gi toilet la tu...Alhamdulillah sepanjang petang tu dia dah pandai bagitau nak gi toilet.
Malam, mama pakaikan pampers sbb mama malas nak kejutkan dia dari tido, kesian pun ada asyik nak gi toilet jer...


Hari kedua (isnin) dah pandai bagitau nak gi toilet...tp time tghari tu mama kena tinggalkan dia dan adik sekejap dekat babysitter...alhamdulillah tak kencing merata2 rumah babysitter, cuma sekejap2 dia ke toilet...mungkin dia takut terkencing merata2, so kejap2 nak gi toilet...
Balik umah sepanjang petang tu pun dia dah pandai bagitau ...so hari ni takde sesi mop mengemop lantai..alhamdulillah....
Tapi pas maghrib je mama pakaikan pampers sbb kesian dia asyik ke toilet, dah la ujan, sejuk, pastu asyik basah dgn air jer...kesian pulak...so malam dia pakai pampers sampai pagi....

Tengok 3rd day esok mcm mana...harap2 boleh berjaya training mama ni....sanggup ambil cuti seminggu semata2 dok umah jer dan tak jalan mana2 demi 'program' ini.....




2 comments:

~najwa~ said...

nampaknya perlu ambil cuti pjg juga untuk train Irfan....

Mama2Q said...

oh, irfan belum free lagi yer...hehe...sila amik cuti pjg yer...