Wednesday, June 29, 2011

Talk untuk misi dan dokte sedunia..

Semalam (28hb) mama diminta bagi talk untuk kursus breatfeeding 20 jam..
Anjuran PKDJB, tp pesertanya termasuk misi2 dan dokte dari hospital HSA dan HSI...
Fuh..berpeluh gak memula tu...
Dah la nervous, kena parking jauh lak tu, lagi la jantung jadi laju sbb jalan jauh...huh

Ada banyak tajuk dalam modul tu...mama kena bagi tajuk ke 5...
"Birth Practices and BF"...
Ala... byk ceta pengalaman sendiri bersalin jer pun...

Dalam tajuk ni..apa yang penting adalah ::: To initiate BF as early as possible (within half an hour) after delivery..
Caranya adalah to provide "Skin-to-Skin contact" immediately selepas bersalin...

KORANG DULU LEPAS BERSALIN ADA TAK BABY DILETAKKAN ATAS DADA KORANG ?
Mesti letak at least 10 min (kat Mesia) , lagi bagus kalau dapat lama (1 jam)..
Kulit mak dan baby mesti bersentuhan .....

Mama dulu.....
1st baby, (QAISARA) : letak kejap jer, itupun takde skin to skin contact sbb baby diselimutkan, dan mama pakai baju...
2nd baby, (QAID) : dah 3 bulan baru dapat pegang, cuddle and hold with my hands...
..sebelumnya mama cuma dapat pegang tangannya melalui tingkap incubator...Kesian Qaid kan..
So takdenye skin to skin contact atas dada after birth...
Tapi dengan ilmu yang cukup, dan rezki yang ALLAH bagi, alhamdulillah Qaid masih exclusive BF + weaning sampai hari ni...
(No formula milk ha DrSinga)...heheh....

 Yang penting NIAT sedari awal untuk menyusukan bayi tu, INSYAALLAH ALLAH akan tolong, walau apa kesukaran dihadapi nanti, insyaAllah boleh diatasi...ingat tu Dr Najwa...

p/s : Mama ni tgh struggle buat stock EBM utk adik Qaid....bulan pose dah dekat, takut plak production merudum nanti...
















3 comments:

DrSinga said...

er....
er...

nenen saya tak cukup stok..
heh heh hehhhh

~najwa~ said...

tenkiu..tenkiu..saya ingat ;)


memang mcm sia2 je kalau kita dok bagi talk, tapi kita sendiri tak amalkan... hehe.

Mama2Q said...

@ DrSinga: Pas org "susu itu" bagi symposium free, terus tak cukup stok tau!!


@Najwa..tu ler pasal...nanti audience tanya balik dokte bagi talk ni dokte bf ke tak..hehe