Sunday, March 18, 2012

50% Trained!!

Ingat lagi tak bulan December tahun lepas mama ada amik cuti selama seminggu, khusus untuk men-toilet trained-kan Qaisara. Pernah cerita di sini.
Hari pertama, kedua, dan ketiga sara bocor sekali setiap hari. Tapi waktu tu setiap 1/2 jam dia mesti nak gi toilet...dia sendiri takut terkucil kat dalam seluar time tu..hahaha....
Kesian juga mama tengok dia, kejap2 nak gi toilet, jap lagi pegi lagi....penat sungguh dia masa tu...dah la kesejukan musim hujan time tu...

Alhamdulillah waktu tu kalau time dia jaga memang dia pandai pegi toilet sendiri, tp mama kena selalu ingatkan la...kalau tak diingatkan, dia terlupa yg dia tak pakai pampers...
Cumanya time tido tu jer mama pakaikan pampers sebab taknak dia terkencing atas tilam. satu lagi, mama cuba trainkan kakak buang air besar (B.O) kat toilet, tp punyalah lama dia dok termenung kat dalam tu, tak keluar-keluar jugak..hahaha...last2 mama pakaikan pampers baru dia boleh "uk- uk"...

Seminggu selepas tu, training diteruskan di rumah BS, mama Norma. Mama cuma bekalkan 2 helai pampers jer ke rumah BS, satu untuk tido siang, satu utk BO. Alhamdulillah training hampir berjaya, cuma kadang2 time dia khusyuk buat kerja tu, terbocor la jugak.

So sepanjang january dan february hari tu dia kadang2 ok, kadang2 bocor. Time bocor tu memang mama cubit2 dia..hahaha..sian kakak...

Sampailah 16hb Feb tu time tok dan tokwan datang dari kampung dan bercuti seminggu di Johor, masa tu kami banyak berjalan-jalan, pegi Melaka dan sebagainya..
So bila banyak outing, banyak lah pakai pampers (mama masih tak confident nak bawa dia outing tanpa pampers...bukan apa, takut tak jumpa toilet time dia nak kencing, bukan reti nak tahan kan)

Sehari selepas atuk dah balik...tiap2 hari dalam minggu tu kakak akan terbocor di sofa...padahal sebelum2 tu dia dah jarang sangat bocor...mungkin sebab selalu pamkai pampers waktu atuk ada...dan selalunya happen bila dia terlalu khusyuk tengok komputer kat sofa..Nasib baik sofa kulit tak serap air...

Hari pertama dia bocor kat sofa, mama sabar jer. Hari kedua, pun mama masih tak marah. Hari ketiga mama dah start naik hangin..hahaha...
Hari keempat mama dah start cubit...tak cukup dgn cubit, kadang2 kena tampar lagi punggung kakak tu..geram betul masa tu rasanya... Yang paling tak boleh tahan hari last dia bocor tu, dia tengah buat keje lain, tetiba mama nampak dia kelam kabut ambik laptop letak atas riba, dan tak lama lepas tu dia cakap, "mamaa, kakak kencing"....huhu berangin betul mama masa tu....banyak kali juga dia kena.....padahal masa tu mama baru jer tanya ada rasa nak kencing tak, dia cakap taknak...

Hanya selepas tu mama tukar taktik...kalau sebelumnya mama pukul atau cubit dia bila dia kencing kat sofa, kali ni mama tukar strategi. Mama cakap:-
--> kalau kakak kencing kat toilet, mama bagi kakak duit...( duit 20sen jer pun, itupun ambik dari beg mama, terus masuk dalam tabung doraemon dia)..
--> kalau kencing kat sofa, mama kurung dalam bilik gelap...

Dan alhamdulillah taktik kali ni berjaya.... tiga kali dia kencing kat toilet, 3 kali mama beri dia duit dan peluk dia tanda penghargaan, dan selepas itu dia tak perlu diberi duit lagi...

Alhamdulillah sampai hari ni, dah masuk minggu kedua bulan mac, kakak dah tak bocor dalam seluar lagi....
Cuma BO dan time tido jer mama masih belum train dia ....

Tapi semalam, sabtu 17hb Mac, dia tertido darri jam 1pm hingga hampir kul 3 pm,mama terlupa nak pakaikan pampers utk dia (mama sibuk berblog...eheh), , bila dia bangun masih KERING! Alhamdulillah tak lama lagi mungkin time tido pun dah tak payah pakai pampers ...

Hari Jumaat lepas juga mama pegi Jusco carikan penutup toilet yang kecil utk training dia BO kat toilet plak..belum try lagi...tengoklah mcm mana hari ni...

So kakak qaisara....at the age of 3 yrs + 1 month ini, kakak dah 50% trained!
(Tinggal tido malam dan time BO jer belum train)...nak harapkan mama bangun malam train dia kencing time tengah tido ni mcm kesian sikit....kesian kat mama dan kesian kat kakak la, kena bangun malam2 gi toilet, terganggu tido pulak...

Sekarang juga dah jimat duit papa dah takyah beli pampers utk kakak lagi...sekarang 1 pack pun dah cukup utk sebulan...tak mcm dulu2 lagi....


Orang lain, ada pengalaman training anak ke toilet...mungkin ada yg boleh train dari awal...syerlah caranya2...

























3 comments:

~najwa~ said...

risau..sebab Irfan belum toilet train lg ;(

Mama2Q said...

najwa..jgn risau, budak lelaki kata org memang lambat sikit...apapun, kena kesabaran ibu dan abi yg tinggi barulah mejadi training ni..kalau tak , asyik kena cubit je budak tu....hihi

sue zainun said...

lum sempat nak train lagi..hehe