Friday, August 26, 2011

Update mata adik...

Salam..sebelum mama lupa tentang entry ini, biarlah mama update sekarang..(2 entry tau malam ni)..
Semalam 24hb, pegi jumpa dokte pakar mata adik....
Hasil check semalam:::
Power mata adik lebih kurang 200...
Adik ada short-sighted, means adik ada rabun jauh....
Macam mama, mcm papa..

Tapi buat masa ni adik tak perlu nak pakai spek lagi...umurnya pun baru sethn, camne nak pakai spek kan...
Nak dipakaikan contact lens pun susah, kebersihan mesti kena jaga betul...
Dan alhamdulillah retina matanya ok saja...{Itu yang paling penting}
[ALHAMDULILLAH]
Takperlah dik, rabun jauh pun....pakai spek saja....
Orang lain lagi teruk ujiannya....
Mama pun dari umur 13 tahun dah pakai spek...
Adik mungkin pakai lebih awal la...dan mama harap sangat power adik tak naik byk sangat next check up...
Next follow up adalah 8 bulan lagi...



Muka budak yang boring kat spital....tgk kaki tuuu....

Cian sangat budak ni...kecik2 dah rabun...

7 comments:

MyRule said...

X perla..at least yang lain2 Qaid masih ok kan..:P

AI said...

- sian kat adik kecik2 kene pakai cermin mate...

kalo buat lasik surgery tu boleh x?

MamaAiman said...

mintamaaf bertanya, macammane nak cek power baby?saya risau juga sebab suami isteri rabun jauh

Mama2Q said...

MyRule..tul..alhamdulillah yg lain Qaid ok, dan sihat..

Mama2Q said...

Ai, tak sure leh buat ke tak lasik tu utk Qaid, sbb dia rabun ni sebab komplikasi prem dulu...kena tanya dokte pakar mata dia la nanti...

Mama2Q said...

Mama Aiman...mcm Qaid ni dia mmg ada follow up dgn pakar mata, sbb tu leh check..Kalau MamaAiman nak checkjuga, saya cadangkan pegi kedai spec dulu, jumpa optometrist (jgn kedai spec yg cuma ada optician je tau)..kalau optometrist cakap dia ada rabun, baru Mama Aiman pegi klinik terdekat dan minta supaya direfer ke pakar mata...itu kalau govenment la..kalau ada duit, direct gi pakar mata swasta pun boleh....

MamaAiman said...

timekasih ye Mama2Q..kesian bila baca entry ni..semoga mama dan Qaid bersabar, takpe dah besar Qaid boleh pakai lense mcm auntie sebab power tinggi, optometrist pun suggest pakai lense je, tapi kene jugakla pakai spek untuk rehatkan mata