Monday, August 15, 2011

Pneumococcal Kedua dan Ketiga dan macam2 cerita...

Hari Sabtu lepas bawa adik and kakak ke Penawar Hospital, jumpa paediatrician dekat sana...

Untuk adik, at age of 11 months (corrected age 8 months):-
  • Doc tak puas hati dengan berat badannya, masih tak catch up, baru 5.8kg= still bawah 3rd centile of the graph!, ...(Bulan lepas byk kali demam, sbb tu tak catch up),
  • Doc suruh kasi makan lagi banyak dan kerap...okeh doc, no problem!
  • Cuma mama ni takut ni nak kasi makan byk sebab seminggu ni adik asyik constipated, bagi betik pun sama jugak...huhu...cian adik......
  • Solution: Doc suruh bagi Lactulose for his constipation....ok, dah ambik tadi kat klinik....
  • Perkembangan : boleh menjulur ke depan (move forward with his chest), recognize people, respond to name, pandai ambik barang masuk mulut, pandai duduk with support, stranger anxiety. 
  • Last2 lepas check2, zappp!!! adik dapat injection....meraung sekejap....
  • Injection kali ni adalah untuk Pneumoccocal 2nd dose...harga RM335...
Untuk kakak, at age of 2 year and 6 months:-
  • Berat kakak 12.5kg (eh turun ke bulan2 posa nih?)
  • Perkembangan: Boleh naik basikal roda 3, boleh scribbles, boleh recognize all the alphabets, boleh count up to 19, boleh hafal semua benda dalam buku dan flash cardnya, boleh baca fatihah, boleh ikut zikir2 kat Astro Oasis, boleh communicate well, and talk with long sentence, and last but not least, boleh hafal lagu Rossa- Ku Menunggu dan Ayat2 Cinta!!
  • Kakak pun suka je doctor tu check dia, tetiba zappp..pun dapat gak satu injection kat peha...meraung jugak la...sape tak nanges kena cucuk kan...(tp lepas balik tu dgn bangga syik dok ceta kakak kena cucuk..sakit..)
  • Injection kakak adalah Pneumococcal dose ketiga @ booster dose, yang sepatutnya diberi sewaktu usianya 1 tahun lebih, tp delayed sebab mama malas nak bawak gi jumpa paeds...(huhu..teruk kan mama ni)....harga pun sama RM 335..
Dah habis semua tu, time gi bayar mama pakai kad kredit jer...dicharge RM 874.30...terus jer sign....
Dah balik rumah, baru tergerak nak tengok bil..eh patutnya Rm 694 jer....mak aii..lebh kurang rm 200 terlebih bayar la pulok....huhu...kena la gi Penawar lagi, wat komplen....byk tu terlebih, kalau rm2 jer okey la kan...dah la nak raya ni.....

Balik rumah, rest/tido, then ke Giant, then terus ke rumah MIL untuk berbuka....sampai sana dah ngam2 nak berbuka jer..bazaar pun dah takde makanan sangat...huhu...


Malam: Kat rumah: adik menanges meraung2 berguling...sakit perut...dah berapa hari constipate ni..kesian sangat, perutnya keras sangat..last2 mama masukkan Ravin enema, and last2 adik poopoo tp keluarnya sikit jer...2 ketul kecik2...huhu...cian anak mama nih...
Lepas berjaya 'membuang' tu, adik dapat tido, tp kejap2 jaga meraung2..sampailah pagi mcm tu...Pagi esoknya baru perutnya lembut balik..dan barulah nak senyum balik...
Aduh....





     


2 comments:

~najwa~ said...

main zappp..zapp...swab...swab... abis RM ratus-ratus ;) huu~
tak pe lah, demi anak2.


moga Qaid boleh catch up lagi lepas ni.

woho, kakak sgt advance ;)

Mama2Q said...

@Najwa..hehe tu la najwa...takpe la demi anak2 tersayang....
-InsyaAllah harap Qaid blh naik la pasni..mamanya tgh dalam misi memberi makan sebnyk2nya...
-ehehe...kakak memang advance..tang lagu rossa tu penuh penghayatan bila dia nyanyi tau....lagu siti pun ada gak dihafalnya...