Monday, December 13, 2010

Rumah Baru....jiranku

Salam..heheh...ini bukan cerita kami berpindah rumah yer kawan2 sekalian...sbbnya rumah kami ni dah hampir 2 tahun didiami.. Ini sebenarnya cerita tentang jiran kami yang baru berpindah ke rumah baru... (ke sebelah rumah kami la tu).

        Perumahan ni actually agak sunyi (nak kata elite sangat tu idak ler jugak, tp mungkin sbb gated area so orang luar cam segan nak masuk, katanyalah...).. so bila ada jiran baru yang berpindah ke rumah yang berkembar dengan kami ni, rasa syukur jugaklah..at least at last kami dah ada jiran..dan lagi best sbb seagama juga. .
            
              Harap2 jiran kami ni nanti adalah jiran yang baik dan bertimbangrasa...Last week diaorang buat housewarming, sedap2 jugak ler makanannya, tp nak pulun semua cam segan la pulak, abih jiran baru laa katakan...kalau dah bertahun dok sebelah rumah mungkin leh minta bawak balik..ahaks...

Okey..habis cerita pasal jiran baru, ni nak ceta pasal jiran lama.

Sebut pasal jiran yang baik dan bertimbangrasa ni, ada ker jiran yang tak bertimbangrasa?
Ala..mana2 pun ada..kalau IQ dan EQ nya dah tahap itu jer, nak wat camner kan....malas nak ceta...
tapi nak gak ceta...ni ceta tentang jiran depan rumah lak...bukan betul2 depan la...sbb yg depan rumah kami  ni dua-dua rumah cha ya nun alip... dan salah satunya kosong tidak didiami. Ni cerita tentang jiran  rumah sebelah yg kosong tu la...{(yang suka hon2 bila balik rumah, malasnya nak buka pintu pagar sendiri...nak gak suruh org dalam rumah keluar bukakan..Nak senang wat jer la pintu gate auto kakchik oii..(btw nama dia bukan kakchik yer ..) }

Masalahnya hon tu time org nak tido la, baby nak tido la..tengah2 malam buta pun nak hon, ada sekali tu nampak dia honkan supaya maidnya keluar sama2 diaorg...adui dui...kan boleh jer ajak dari dalam rumah tadi..dah dalam keta baru nak honkan maid tu susuh bersiap ...huhu...

The story yang mula2 jadi kes begins when diaorang wat kenduri (sbb tuan rumahnya berkahwin baru)... biasa la bila wat kenduri kahwin mesti la ada karaoke yer tak...yang bestnya diaorang start menyanyi tu tepat2 jam kul 1 pagi. diulangi..kul 1 pagi, ok!..Masa ni my Qaisara was just few months old..dan masa ni dia sangat suka tidur lewat. So at that night, masa Qaisara baru nak melelapkan mata selepas mendera mama hingga larut pagi, masa itulah mereka start berkaraoke...
Apa lagi...Mr Papa yang berani itu bingkas bangun dan menegur perbuatan tidak beretika itu...(bahasa baku yer)..dan sejak itulah mereka2 tidak lagi mahu menegur kami, senyum dengan kami, atau menerima jemputan kami ketika open house raya. Hurm..nak wat camner kan?..


Haha..cerita ini terpaksa digelapkan kerana tidak mahu mengeruhkan suasana.....harap2 takde org leh baca..Apapun kami berdoa agar satu hari kami akan hidup rukun dan damai bersama jiran2 ini..

************************Jiran sepakat membawa berkat *******************************

Nak tengok rumah kami. eh rumah jiran kami ? jeng jeng jeng.....

Ni jiran sebelah. Tanah yg kosong tu lot yg dikosongkan oleh pemaju.

Ni lak jiran depan rumah....





2 comments:

a kl citizen said...

siap bercerita dalam gelap lagi ya..... hehe

salam perkenalan

Mama2Q said...

Hehe...asalnya cerita ini boleh dibaca, setelah ditimbang2 takut pulak mengganggu perasaan org...