Saturday, December 25, 2010

Cara mengelakkan stretch mark ketika hamil

Salam
Entry ini ditulis khusus untuk adik mama yg tengah preggy sekarang, dan juga utk pengetahuan pembaca lain, jika ada :)

Tengok picture la senang ceta:

ni bukan perut mama tau, credit to google.
Okey cik adik, ini adalah stretch mark atau dalam bahasa medicnya di sebut sbg Striae Gravidarum .
Striae ni berwarna sedikit kemerahan, yg biasanya muncul di trimester akhir kehamilan (mungkin lebih awal bagi sesetengah org) .
        Benda ni terjadi sebab regangan pada perut bila perut semakin membesar, ditambah pula dengan kesan2 hormon seperti glucocorticoid  yang menyebabkan fiber-fiber elastic pada kulit pecah dan mendedahkan tisu di bawah kulit (subkutaneous) yang penuh dengan salur darah.(sbb tu warnanya sedikit kemerahan)

Selepas bersalin, tanda regangan ini akan berubah menjadi putih dan kekal -dipanggil striae albicans (bila nampak ni, tau la yg wanita tu pernah bersalin, walaupun ada wanita yg tak ngaku pernah bersalin atas sebab2 tertentu)

Ingat, tanda ni kekal biasanya, so prevention is better!!.

Okey, yang penting sekarang ni nak cerita macam mana nak buat supaya kesan stretch mark ni tidak terjadi dan menghodohkan perut anda.
(bila mak bidan tengok perut dia cakap cantik la perut, mcm org tak pernah bersalin, padahal dah anak dua (hehe jangan jeles)....;)  )

Caranya: hehe senang jer, bukan mcm resepi bagai...

Sapukan minyak ke perut anda setiap hari 2x sehari, sejak dari awal mengandung-yakni sebelum perut meregang lagi, bukan sewaktu perut dah beso yer...!

Minyak apa nak guna ? haha...gunalah minyak apa2 yang anda suka...aiman tak kesah....:).....minyak masak buleh ker ?

Lagi satu, jangan sesekali menggaru perut anda, walaupun kegatalan melanda ketika akhir kehamilan ni..

Actually mama dulu guna minyak ni, dan alhamdulillah berkesan menghalang kemunculan stretch mark ni....

mcm promote la pulak, actually just nak kongsi kebaikan, tak dpt komisen pun...


















Mungkin ada juga org lain guna ni, tp tak berkesan. sebenarnya faktor kulit dan genetik turut mempengaruhi...so kalau jadi jugak, tak dapek la den nak nolong...

5 comments:

Anonymous said...

kalau perut dah besar cam ner erk..? boleh hilang ker?

Anonymous said...

Hello, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.
I'm trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

my weblog: how to Get rid of stretch marks

Anonymous said...

What's up to all, how is all, I think every one is getting more from this web page, and your views are nice in support of new viewers.

Also visit my blog post; Mederma Stretch Mark Therapy

Anonymous said...

Very rapidly this site will be famous among all blogging and site-building visitors, due to it's pleasant content

Feel free to visit my webpage; programujem.cz

Mohd Khuzaifah said...

Untuk hilangkan Stretch Mark dengan Berkesan, boleh gunakan produk L'Arome, hanya sapukan di tempat berkenaan, insyaAllah akan hilang dalam masa 1 bulan , lawati Facebook Agent L'Arome di bawah:

http://www.facebook.com/LaromeKulitCantikBadanKurus