Saturday, December 22, 2012

Unplanned Vacation 2- Langkawi Pulau Lagenda

As-salam.
Sambungan dari cerita unplanned vacation kami.
Sehari berfoya-foya di Cameron Highland pada hari Sabtu, akhirnya petang ahad kami selamat sampai di kampung.

Isnin 10/12/12 -relax di rumah satu hari...

Malam tu entah kenapa tetiba datang lagi idea untuk bercuti.....
So memula tanya Mr Papa (sori kejutkan papa tgh malam)...
pastu kul 11 mlm kejutkan mak (hahaha...sian mak), tanya nak pegi Langkawi ke idak..off course la mak nak. Tanya lak ayah mama..ayah ok ikut jer...

So esoknya Selasa pepagi buta bangun, siapkan 2Qs, dan akhirnya kul 7 bertolak ke Kuala Kedah.(plan asal nak bertolak kul 6)....

Kul 8.30 gitu sampai di Kuala Kedah...
(Oh ya..perlu diingat sekarang adalah musim cuti sekolah, maka adalah dijangkakan tempat penginapan adalah full ataupun mahal, dan transport juga adalah mahal)....tapi sekali lagi kami gamble....tanpa sebarang perancangan, kami tawakal jer menuju ke kaunter tiket ferry...

Sesuatu yang baru di sini adalah semua penumpang feri perlu menulis nama  pada borang yang disediakan..(zaman dulu2 tak payah tulis nama)....dan proses membeli tiket pula adalah sangat pantas dengan adanya sistem berkomputer... tp sayangnya belum ada sistem online utk booking tiket....so kiranya sampai jeti baru leh konfirm kita akan dapat feri atau tidak.....Tapi jangan bimbang, feri sekarang ni besar2, muatannya pun mencapai 300-400 orang kalau tak silap.
Tapi bagi mama, rasanya lagi best kalau boleh booking tiket awal2, mcm kita naik bas ekspress atau flight tu, so rasa selamat dan konfident sikit ....(tengah imagine kalau org yg datang jauh2 ke jeti tu tapi tak dapat tiket)

Feri terawal bermula pukul 9.30 pagi, dan terakhir adalah pukul 700 petang.
Kereta boleh diparking berdekatan jeti, di mana banyak tempat parking berbayar disediakan....tapi kena pandai lah cari tempat supaya kereta anda selamat....

Kami sendiri, masa sampai di suatu simpang dan berhenti di traffic light, tetiba ada sebuah motor datang ke sebelah kereta kami entah dari mana munculnya, dengan confident dia bertanya  kat tengah jalan depan traffic light merah tu, "Encik nak ke Langkawi ka?" Kami iyerkan la....Dia cakap, encik ikut saya, nanti saya tunjuk tempat parking.
Masa tu kami pun follow brader tu nak tgk tpt parking kepunyaan dia (berbayar, tp tak sure berapa bayaran dia)...sekali dibawaknya kami ke satu lorong belakang kedai yang suspicious dan nampak tak selamat untuk meletak kereta dan ditinggalkan di situ, dah la agak jauh dari jeti, mana nak larat mengangkut beberapa biji beg nih......

Apa lagi kami pun berundur semula ke belakang untuk cari tempat lain....brader tu kejar kami dengan motornya, nak suruh parking kat tempat dia jugak...kami cakap no, tak payah....so dia pun pergi dengan frustnya....

Kebetulan masa tu mama nampak satu signboard dekat satu masjid india, ada tempat parking juga, so kami menuju ke situ...
Alhamdulilah urusan dipermudahkan, tinggal satu lagi tempat parking di dalam kawasan masjid tu, dengan harga RM10 untuk 24 jam. Dan secara tetiba imam masjid tu keluar untuk entertain kami dan mengambil bayaran tempat letak kereta...sekali dioffernya kami tempat untuk tinggal di langkawi nanti, dan dioffer juga kereta untuk disewa...apa lagi, dalam keadaan gamble tak tau mana nak tido tu, kami terima pelawaan imam masjid tu, dengan harga yang sangat berpatutan. Rupanya memang imam tu ejen di seberang sini, mewakili chalet dan syarikat kereta sewa di langkawi.
So selesai masalah, dah tak perlu fikir lagi di langkawi nanti, boleh terus check in jer....Alhamdulillah di situ....

Sampai Langkawi, dah pukul 12 lebih (feri hanya bergerak pukul 10 pagi wp tiket 9.30 am), terus dapat kereta, pergi lunch dan check in chalet. Chalet kami berdekatan pantai Chenang, dari bilik tu melangkah beberapa tapak saja untuk ke pantai...best! ( Tak sempat mandi pun tapi!!))

Haha..panjang tul cerita mama sebelum nak sampai ke Langkawi ni kan....
Enjoy the picca la plak...Kami tak pergi banyak tempat pun sebab kesuntukan masa...nak duduk lama2 kat sana tak boleh sbb parents mama sibuk nak balik ke rumah wat preparation untuk kenduri akikah cucu-cucunya....

Yang sempat pergi cuma Underwater World, dan Cable Car Langkawi ...cable car ni adalah tempat idaman mama sejak dulu nak naik, tp malangnya kali ni pun mama frust, sbb by the time kami sampai, cable car dalam proses maintainance, sedangkan masa utk kami balik semakin hampir....so terbatal niat nak naik cable car....InsyaAllah tahun depan datang lagi lah....kalau ada umur dan rezeki ya anak-anak....

Dan tempat paling wajib pergi kalau sampai ke Langkawi haruslah Haji Ismail Group(HIG) kan...macam tak sah datang Langkawi kalau tak dtg ke HIG ni...dolu2 masa lum kawen, dan bekerja di Kuala Kangsar, mama pernah dtg sini 2 ke 3 kali sebab berkursus....(tak termasuk time kecik2), tp masa dtg dulu tak teringin nak beli apa2 pun, masa tu tak kenal lagi corelle la, luminarc la, vision la, ....Dan kali ni, itulah tujuan utama mama nak gi Langkawi pun....hehehe...alhamdulillah puas dapat beli idaman hati dengan harga yang murah.....

Ni pics nya......

Dalam Underwater World...peace....

Qaid Mukhlis dalam Ferry

Cable Car

Tunggu sekejap, mama..

Sara dan Tokwan di banjaran Alps....:)


Gambar wajib ada kalau gi Langkawi...

Pantai Chenang


2 comments:

Wak Gelas™ said...

wak pon dh lama bebenor X gi langkawi tuuu.. uHHuuu

ANAK MAMA SAYANG said...

Dah lama tak smp langkawi..dilu saya matrik di langkawi setahun..mmg enjoy kat sana..rasa macam dtg bukan utk belajartp utk bercuti..hehehe