Monday, December 17, 2012

Unplanned vacation 1- Cameron Highland

As-salam....

Ni cerita minggu lepas...masa on the way balik kedah...Takde sebarang plan, dah sampai kat Tapah area...tetiba jer dapat idea...why not kita ke cameron dulu sebelum ke kampung....

On the spot juga terus google hotel dan contact, rupanya banyak hotel yg dah full over that weekend....last sekali dapat la satu hotel bajet yg sudi terima kami,dah booking bilik barulah berani teruskan perjalanan ke Cameron....tp diaorang reserve room tu hingga kul 4 pm jer...
Apa lagi, bertungkus lumus juga nak lepasi jammed kat Simpang Pulai tu, last2 sampai kul 4.30 pm kat sana....
( sebaik saja keluar exit Simpang Pulai, ada 2 traffic light yang menyebabkan jammed yang teruk di plaza tol tersebut, di sebabkan traffic light yang sangat berdekatan dgn tol....)

Ok, dah sampai atas...(which is not so cold), nak cari parking pulak satu hal.....puas berpusing2 di sekeliling hotel yang kami book tu, nampaknya terpaksa buat plan kedua......kena cari hotel lain, kansel hotel yang dah dibooking tadi.....

Cameron adalah tempat yang sangat jammed, disebabkan jalan yang sempit disebabkan banyak kedai yang dibuka di pinggir jalan, dan tak banyak tempat parking, kira nasib baik jer kalau leh dapat parking...

Pusing punya pusing dan setelah bertanya beberapa hotel, akhirnya dapat juga satu hotel yang agak jauh, tapi selesa....tapi harga dia....huhu.....disebabkan plan kami adalah last minit dan tiada booking awal, makanya terpaksalah terima harga tersebut......mana ada bilik yang murah lagi.....

Kesimpulannya kalau nak datang Cameron, booking awal sangat penting, dan kalau boleh jgn datang over the weekend lebih2 lagi time cuti sekolah gini.....

Apapun, enjoy the vacation.......
Mama upload sikit jer la gambar, sebab takde apa yang menarik sangat kat cameron tu....nak bergambar kat celah pokok teh pun tak boleh....huhu...
(kalau nak gambar cantik kat ladang teh, jgn pergi Bharat tea, tapi pergi Boh tea Plantation sbb lebih landai dan senang nak masuk celah pokok teh....Bharat Tea sangat curam, kalau bawak anak kecik susah sikit)



Al-Masyhoor Strawberry park...


Homemade ice cream...sedap gak


6 comments:

~najwa~ said...

Alamak..entry ke cameron jgk ler (baru baca entry org lain td psl cameron)....bikin rindu sama cameron.

Cameron kalau musim cuti sek/public holiday mmg sesak. Boleh buat hangin satu bdn.hehe

Cheq Sue said...

jangankan cuti macam ni doc, hujung minggu pun jam, dari tempat saya kg raja nak ke brinchang pun boleh ambik masa few hours. baik dok kg...minggu depan baru balik sana :)

Mama2Q said...

najwa...lupa lak najwa memang kaki cameron kan, naik motor jer dah sampai...tak sanggup den ni tapi !

Mama2Q said...

cheq sue..
la lupa lak cheq sue dok kat CH, kalau tak, leh calling2 kan..hehe...bosan kan dok kat tpt yg jam camtu,,...

gadisBunga™ said...

saya baru sekali je gi CH masa weekend. tak tahan sesak.

lepas lepas tu saya gi weekdays je! hihi.

tapi tak jemu jemu kot naik CH, sebab best!!!

Fadilah Aziz said...

bestnya, dah lama x ke sana...CH x jemu klu gi sebab boleh shopping buah dan sayur byk2..hihi