Friday, December 28, 2012

Debaran bakal murid tadika

As-salam...

Heheh....
Sebenarnya lebih kepada debaran mama kepada bakal murid tadika itu....
Haha..hover tak...baru nak masuk tadika pun mama dah berdebar2......

Alhamdulillah siang tadi mama dan papa dah berjaya mendaftarkan kakak Qaisara ke sebuah tadika...
Tadika yang mama pilih setelah sessi survey 2 bulan lepas....

Antara beberapa buah tadika tersebut, tentulah pilihan mama :-
1) Bersih
2) Tadika berkonsepkan English Islamic
3) Ada kelas Quran, solat.
4) Gurunya mesra dan baik,dan berpendidikan, (walaupun mungkin tiada early childhood certificate, tp guru di sini ada at least diploma di tadika ni).-(mama tak kata yg takde diploma tu tak bagus ya---)
5) Kaedah membaca - mengikut konsep phonetic seperti yang mama telah ajar di rumah, so Qaisara dan Qaid tak confuse nanti
6) Dan paling penting, mudah untuk mama hantar dan ambil sendiri, tidak memerlukan transport....

So pepagi mama akan hantar kakak ke sekolah, dan habis kelas, cikgu akan hantar murid2 ni ke sebuah rumah yang dijadikan transit hingga ke petang....Tapi transit ni bukan sekadar tempat rehat, tp diajar juga solat di sana, serta membaca juga, bukan buang masa saja katanya...

So alhamdulillah apa yang mama nak, ada pada tadika yang mama pilih ni....walaupun belanjanya paling mahal antara semua tadika yang mama survey (jumlah semua mama bayar tadi RM 1408), tp insyaAllah mama berdoa moga ini pilihan terbaik...
(Wah...macam dilemma nak pilih Universiti mana lak kan)...

So minggu ni dan minggu depan adalah hari-hari terakhir kakak berada di rumah baby sitter...InsyaAllah 4 January nanti kelas akan bermula, maka bermulalah hidup kakak sebagai pelajar....

Motto tadika tersebut adalah "Alhamdulillah I can read and solat by 4"....which is mama rasa alhamdulillah even before going to school pun kakak dah berjaya read simple suku kata and can perform solat with alll the rukun Qauli (means boleh membaca all bacaan di dalam solat) ....

Membaca mama ajar sikit2 dan kadang-kadang di rumah, tidak istiqamah...huhu....(so harap bila pergi sekolah nanti kakak akan lebih lancar membaca dan pandai menulis, yang mana menulis mama jarang sgt ajar kakak...)....
Dan bacaan solat pula kakak hafal seawal usia 3 tahun hasil bimbingan baby sitter yang baik hati....thanks Allah kerana mempertemukan kakak dengan BS sebaik Puan Normah.

Harapan mama juga bila ke sekolah nanti kakak akan berjaya belajar berdikari, belajar bermasyarakat serta berkawan...itu yang lebih penting untuk permulaan ini....
So takde la lagi kawan-kawan anganan/kawan bayangan yang selalu disebut kakak---kononnya kawan dia namanya Resti, Nira dan Yuna....hahaha.....


Macam mana dengan adik???

Adik akan terus tinggal dengan baby sitter, sebab tadika ni tak ambik kanak-kanak bawah 4 tahun....
InsyaAllah tahun depan giliran adik ya sayang! Sabar ye, sebab Adik sekarang baru 2 tahun 3 bulan, corrected age patutnya baru 2 tahun....Tapi adik sendiri pun tak kalah dengan kakak, setakat ni alhamdulillah boleh membaca juga suku kata, (even sebenarnya lebih banyak dari kakak).

Lain kali mama update detail tentang adik ya!

Ada lebih dari 30 suku kata seperti ni yang mama buat dalam bentuk flash card termasuk bunyi lain, Alhamdulillah kakak dan adik dah boleh baca wp kadang2 ada confuse gak sikit-sikit, cthnya adik suka sebut ZA itu sebagai Zebra... hahaha....confuse la tu...pastu kakak selalu tertukar antara DO dan BO, CE dan DE




 

9 comments:

Dr Singa said...

eksaited tak dia??

ke... mek dia yang terlebih eksaited!?
:)

Wak Gelas™ said...

dah mahal blanja sekolah budak2 tadika sekang pon kan kak doc yee.. uuuHHUu

zouldahan said...

Tadika sekarang.
Kos ribu2.
Macam masuk kolej.
Nasib baik anak tak ramai aaa?

Selamat bangun pagi2.
Selamat uruskan anak2 pagi2.
Selamat kembali ke sekolah.

Mama2Q said...

kak izat..hahaha..memang sah la mak dia yang terlebih excited....

Mama2Q said...

wak dan Dr zoul.....mahal tak mahal terpakse la kan...kalau tadika kemas tak nampak pulak kat sini...huhu

Azuan Naruto said...

Berapa la yuran nk masuk?

syafina shahidan fina said...

Nama sekolah ya...kot2 saya lh hantr ank ke sana

syafina shahidan fina said...

Nama sekolah ya...kot2 saya lh hantr ank ke sana

syafina shahidan fina said...

Nama sekolah ya...kot2 saya lh hantr ank ke sana