Friday, March 4, 2011

Evolusi BASIN

Haha..entry kali ni sesaja nak merepek sikit.. Nak tunjuk betapa kecilnya adik qaid suatu ketika dulu dengan satu cara lain..

Masa adik dibenarkan balik ke rumah, berat adik cuma 1.720kg. Patutnya baby premature lain akan dibenarkan keluar bila melebihi 1.8kg. Tapi the doctor was confident enough with mama to take care of him, so satu hari tu, bila pergi menjenguk adik qaid, tetiba nurse bagitau dia dah boleh balik hari tu...Nasib baik mama bawak baju, kalau tak adik qaid kena balik bolen-bolen gitu jer....ahaks...

Masa adik balik, adik masih sangat kecil, kepala masih sangat lembut, badan pula sangat takut untuk mama pegang sebab terlalu halus.

2 minggu yang pertama, mama cuma lapkan adik jer, tak mandi pun, sebab takut badan dia tak mampu menahan kesejukan sebab badannya masih tidak punya lemak sebagai penebat haba.

Selepas 2 minggu, barulah mama start mandikan adik, itupun di ruang tamu, bukan bilik air...sebab takut nak bawa dia ke bilik ar, masih kecil juga...

Mula2, adik mandi dalam besen purple (saja mama letakkan pen supaya leh imagine how big the basin is)..

Lepas sehari dua, adik mandi dalam besen biru...lebih kurang panjang pembaris tu...

Selepas 2 minggu, adik mandi dalam besen yang besar lebih kurang 2 kaki....yang merah ini...
Dan sekarang adik dah pandai melonjak2 kan badan bila mandi, ala2 berenang gitu...kalau lonjak kuat2 kepala dah langgar besen..
Owh..anak mama dah makin tinggi rupanya...

Kenalah mama tukar yang ini plak untuk mandi hari2 selepas ni:



Besen ni asalnya kakak punyer, sbb tu kaler pink...pasni jadi adik punyer yer kakak...:)

Pasni adik dah makin tinggi lagi..kenalah mandi dalam ni plak...::



Dalam bath tub ni, bukan kata adik, kalau mama, papa dan kakak nak berendam sama2 pun boleh...ahaks..
(Sebab tak pernah mandi kolam kan...bila nak bawak kami gi swimming ni papa?...)


p/s: hehe mesti ada org ckp ceta besen pun kluar blog...aper daa mama ni...tak kisah la..janji nanti adik qaid tengok sendiri apa cerita dia waktu kecil

5 comments:

FarahNur said...

besen biru plsss

Anonymous said...

tiap hari order besen biru cam tu ke..

mamaAm said...

aku dulu suko guno besen yg spesel...ado macam sliding kat dlm...senang baby nok baring

aishaz_nur said...

kiciknya besen dia....

aishaz_nur said...
This comment has been removed by the author.