Saturday, March 26, 2011

Back to school!

Hari selasa lepas mama pergi sekolah..yeay!!..
Hahaha..gi sekolah pun hepi ker...
Dah lama tak gi sekolah..sekolah sendiri dah hampir 17 tahun mama tinggalkan..so kalau sesekali dapat pergi mana2 sekolah tu memang hepi sangat, sbb boleh tengok budak2 sekolah yg nerd, yang comel, yang nakal, dan yang penakut..hahaha...pastu boleh imbas zaman mama bersekolah puluhan tahun dulu... (puluhan? macam la mama ni dah tua sangat...huhu..muda lagi beb....)

Kakak tanya wat apa mama gi sekolah? Kerje mama la sayang oi.....iyer...mama bukan cikgu..tp sesekali kene gi sekolah gak....
Bila pegi sekolah, tengok cikgu cikgi...teringat pulak cita2 suatu ketika dulu nak jadi cikgu..tapi tak kesampaian....takperlah..kerja sekarang pun alhamdulillah sangat2, walau a bit stress...haha..keje apa takde stress kan? So layan jer lah.....

Actually hari selasa tu turn mama gi sekolah, wat inspection and examination utk budak sekolah..my nurses plak bagi injection.

Kami pergi 2 buah sekolah selasa tu..satu tu sekolah tepi laut..hujung dunia (hujung daerah dah)...bebudaknya pun tak ramai sangat...cikgu dia pun ok, siap bagi makan sama2 ngan diaorang kat atas pentas (hahaha..cikgu2 sekolah ni makan atas pentas...murid2 kat bawah ...sbb kat kantin dia ada stage gitu)

Masa semua orang sibuk makan, mama tak makan pun, minum sikit jer, pastu mama minta kebenaran cikgu dia utk guna plug utk ngepam susu untuk adik Qaid....tak lupa punya....

Pemeriksaan kali ni utk murid tahun 1 (dan injection DT dan MMR) serta murid tahun 6. Diaorang ni mama kena check. Ada jugak budak tadika, nurses jer tengok dan bagi ubat cacing...

Check apa? Alah..tengok la kebersihan diaorang , pastu tgk kesihatan secara overall, ada pucat ke, gemuk sgt ke, atau kurang zat makanan ker. ..ada penyakit kulit ker..pastu check la jantung diaorang ada bunyi yang abnormal ke takde, ke ada bunyi cam jantung berlubang ker...pastu check peparu tengok ada yang lelah ker, yang ada lungs infection ker...macam2 la yang ditengok...

Pastu kalau yang darjah 1 tu nurses akan bagi injection...ha part ni yang best..bila time inject bebudak kecik tu ada yang nanges....huwaa....takut jarum punya pasal.....

Eleh...orang dewasa pun ada yang takut jarum, so tak heran la kalu bebudak takut kan?

Tapi yang best sekali pergi sekolah tamil kat satu ladang...kena masuk 2 km ke dalam estate...nasib baik jalan dia dah agak ok....
Sebabkan murid nya tak ramai, bila kami datang, semua cikgu (diulangi semua cikgu termasuk guru besar) datang tengok kami wat pemeriksaan...concern tul cikgu2 dia...pastu bila ada budak kena inject, semua cikgu dok keliling dia bagi semangat...concern and caring....

Tak macam sesetengah sekolah..cam hampes cikgunya...upssss!!! Sori...!!

Tapi betul, bukan kami nak suruh diaorang datang keliling ramai2 macam kat sek tamil tu, atau nak suruh diaorang provide dan jamu kami makanan macam vip... eh no no no! Tapi at least bersedia la...orang dah wat appointment sebulan dua sebelum tu, bila pergi sekolah tu, hapa pun takdak....dengan listname murid takder,dengan timbang dan tinggi lum diukur...tak ke sakit hati...sebab kami tak leh nak wat analisa....kena pegi 2,3 kali plak...

Pastu ada tu tempat untuk check bebudak pun..ya Rabbi....macam tak pernah masuk 10 tahun dah...bila berjalan hitam legam tapak kaki.....huhu tak paham...


Ini kes tahun lepas la..hope tahun ni takde la sekolah yang camtu...

muka cuak..sakit ke tak sakit nih? misi kata mcm gigit semut jer....




Adoiii...sakittt!!! Tipu la misi nih...





Dah habis sebelah, kena lagi sebelah....hadoi la....
Ni kat sek tamil tu, hampir semua cikgu datang...(cikgu dia pun ada banyak ni jer la)
bebudak tadika ygv dpaksa mnum ubat cacing...perisa vanilla tuu, sedap




Picture mama seperti biasa, takde la..dah namanya photographer kan.

Mesti ada yang tertanya2 mama keje apa kan....sebab mama tak penah cakap kat sini....huhu..biarlah rahsia....nanti ada plak patient kenal if tulis kat sini....gi tesco pun dah ada yang bisik2..."Eh itu ****** la".....huk aloh.... Okey lah..dah la ..abih ceta.... kuang2 kuang....



4 comments:

DrSinga said...

hellooooooooooooooooooooo .........
:)

nanti kita datang lagiiiiii......
happy wikens !!

si dara said...

hahahah...mmpi ngeri kene cucuk..

Naz said...

Salam...
Naz masa kecik dulu suka kena suntik.. ntah nape ntah.. Siap nak pandang lagi masa kena suntik tu...

Mama2Q said...

salam naz...hahaha..1st time dgr org suka kena suntik..nak tau sape lagi yg paling penakut kena suntik selain budak2? --> nurses dan doctor!