Monday, February 4, 2013

Qaid dan Bronchopneumonia

As salam

Hari khamis 31/1/13 adik turut demam setelah kakak demam pada hari sebelumnya. Temperature 38-39 degree celcius.Syrup PCM. Inhaler at night 3x!

Jumaat- demam makin tinggi, syrup PCM , started on Augmentin. Temperature not resolved even given PCM. Inhaler given twice.

Sabtu- temperature still spiking 39.5-40...Day 2 on Augmentin. Mama still bagi masa, kononnya.

Ahad- mama dan kakak sara ke UTM SKUDAI (ini nanti mama cerita lain kali kenapa) while adik dijaga oleh papa di rumah. Langsung taknak makan sehari suntuk. Maghrib satu sudu nasi sahaja. Susu siangnya kata papa 2 botol.

Malamnya-temperature still not settled, tapi lebih rendah, maintain 37-38 degree.Susu langsung taknak, makan memang tak ada langsung.

Pagi Isnin-mama bersiap seperti biasa untuk ke tempat kerja.
Angkat beg, dah siap bukak pintu, dokong adik, baru mama perasan betapa cengkungnya mama adik,betapa keringnya bibir adik dan betapa lemahnya adik. He is so DEHYDRATED!

Terus mama kanselkan rancangan ke tempat kerja, tukar plan. Adik mesti dibawa ke hospital hari ini!

So here we are today....REGENCY Hospital, adik finally admitted juga setelah berhari2 mama bertahan  di rumah... Dan Xray mengesahkan Bronchopneumonia. Poor my dear son..mama lambat ke hospital, kononnya nak treat sendiri di rumah seperti selalu.

Patutlah temperaturenya spiking taknak turun2... Oh my apology to you my dear.

Hari ni Paediatrician started him on 2 antibiotics dan bg rehydration. Hopefully adik will recover soon, insyaAllah.

Kakak sara yang cuba tepuk2 utk console adik.

Lihat betapa tak bermayanya dia...kesian adik...moga cepat sihat sayang,mama rindu keletahmu yang comel!

11 comments:

mama ila said...

kesiannye Qaid...semoga Qaid cepat sembuh yer...

Izza - Jiejah said...

alahaiiiii siannya qaid.cepat sembuh sayang ..

Fadilah Aziz said...

Semoga Qaid cepat sembuh...Amin...

Aziela said...

Semoga adik cepat sembuh. Mujur belum ada ulcer. Kalau tidak, lagi susah dia nak makan minum kan. My son kena masa umur dia 1.5 years. Ulcer penuh, tonsil bengkak teruk dengan pnumonia nie sekali. Seminggu di Pantai. Now he's 11.

ANAK MAMA SAYANG said...

Sempga qaid cepat sembuh

Marya Yusof said...

As salam Doc Nurin,

Sihat? Marya harap Qaid dah semakin sembuh... Mmg nampak sgt dah dehydrated Qaid tu... Kesian kat dia... Kalau Marya jd doc mcm Nurin pun mesti check & treat anak sendiri dulu... Tapi kdg2 apa yg berlaku diluar kawalan kita...Cepat sembuh ye Qaid! Mama rindu tu..

lala kidswear said...

get well soon comey. Be strong both, mama & Qaid.

LiYa HaNiF :: said...

aduhaii siannya qaid nie... moga cepat sembuh ye sayang...

Mama2Q said...

tq semua....:)

Dr Singa said...

take care..

saya doakan..

Mama2Q said...

tq kak...:)