Thursday, February 7, 2013

Kisah Qaisara at school

As-salam
 
Skip dulu cerita adik di hospital....kita tulis tentang kakak pula, sebelum mama lupa...

Ahad lepas, (time adik demam dan mama tinggalkan adik dgn papa tu), mama dan kakak sara ke UTM Skudai.
Sebenarnya ada program utk parents bebudak tadika ni...parenting course dan teknik membaca course.
Course ni diberi oleh founder of LC sendiri, all the way from Shah Alam she came. 

Strictly no children allowed.
Tapi Qaisara dapat special request dari cikgu dia, suruh mama bawa qaisara.
sebabnya nak suruh sara tunjuk demo membaca.

Cikgu dia happy sebab sara dah berjaya habiskan buku pre reading LC yang pertama.
Disebabkan cikgu dah anticipate perangai qaisara yang sangat pemalu tu, awal2 lagi (Hari Jumaat), cikgu dah buat recording video qaisara tgh membaca di sekolah. Just in case dia tak nak naik atas pentas on Sunday tu.

Kat sana ada lagi 2 children tapi yang dah lama belajar, yang dah age 5 dan 6 years pun dijemput utk demo juga. Sara satunya2 budak yang 4 yrs dan freshie yang baru sebulan belajar di situ yang dijemput.

So pada hari tu, bila sampai time membaca tu pulak lah dia ngantuk giler, boleh lak tido atas kerusi tu ...Once dia dah bangun cikgu pun panggil ke depan semua parents, tp disebabkan mamai lagi, ditambah malu2 dia tu, makanya cikgu pun decide tunjukkan jer video yang dirakam 2 hari sebelum tu...
Dan video tu memang membuat parents kat situ impress, termasuk Founder herself.

Semuanya tanya memang mama ada ajar kat umah ker...
Yess, off course. Dan mama sejak dulu memang gunakan kaedah phonetic ni, walaupun tak pernah belajar secara formal, just tengok2 sikit dalam internet, itulah yang mama ajarkan pada Qaisara dan Qaid. Alhamdulillah mudah pula diaorang terima.

Ni kalau diaorang tgk Qaid membaca buku Bacalah Anakku ni sure lagi impress kan...heheh...diaorang tak tau Qaid dah 2 years kalau tgk pada badannya yang kecik comel tu.....mesti org ingat umo dia baru 9-10 bulan kot. (Latest berat adik qaid 9.2kg, kakak lak 17.7kg masa sebelum masuk sek hari tu-Dis 2012)

Yes, Qaid juga boleh mengenal dan membaca suku kata  mudah sejak umur 1 thn lebih hari tu...cuma mama tak sempat2 nak update kisah adik...so terlewat lah jadinya perkembangan adik dicatat di sini...huhu...
Sabor yer dik...

Pic di bawah mama cilok dari fb sekolahnya....sempena sambutan hari jadi diaorang yang lahir pada Jan dan Feb, termasuk sara juga...

Tengok, besar angry bird Qaisara, merah lak tu..hehe

Happy birthday qaisara


4 comments:

ANAK MAMA SAYANG said...

Pandainyer qaisara...saya pun ajar sofia membaca dr kecik tapi sofia bukan nak fokus sgt..asyik main...alhamdullilah bila masuk 3 tahun baru nampak minat nak belajar..tu pun sbb masukkan dia katbplaygroup..thn ni harap2 leh la membaca mcm qaisara...tahniah mama qaisara...hehe

Mama2Q said...

Mama sofia..tq...Actually saya pun tak la consistent sgt ajar diaorang ni,kalau teringat jer...hehe...macam sara dulu, dari time start 1st makan tu (masa6 months), saya ajar dia tgk buku bergambar sambil makan, and she love it, so by the time dia boleh bercakap masa 1 yr 7 months tu, dia dah boleh sebut balik semua gambar2 tu...

Qaid pun sama, suka duduk atas riba sambil suruh kita bacakan dia buku... :)

sofia pun pandai tu, cuma setgh budak ambil sedikit masa jer..once dah pandai tu terus pandai jer...hehe

LiYa HaNiF :: said...

amboi kek angry bird lagi tu... :)

sue zainun said...

pandainya qaisara..:)