Sunday, January 6, 2013

Qaisara's first day

As-salam....

Ni cerita pada jumaat 4/1/13..mama draft tapi tak sempat nak publish hari tu...


Today,jumaat, mama amik cuti semata-mata nak antar kakak pegi school...1st day lah katakan..
Semangat kakak bila bangun tido hari ni, terus ceria jer., tak macam selalu tu yg merengek2 taknak pegi umah pengasuh..
Tapi hari ni dia bangun dengan senyuman, siap ckp lak camni " hari ni mama antar adik dulu, pastu mama antar kakak, pastu mama pegi keje, mama tak payah tunggu kakak tau" ...

So sampai sana, kakak ok lagi masa masuk dlm pagar, tp sampai kat pintu jer, dia mula membatukan diri, taknak salam cikgu, taknak masuk class....dah, mama dah gabra....hari tu kakak bukan main semangat nak gi school alih2 bila dah nampak org ramai2 tu, dia dah panik agaknya....

Last sekali mama masuk sekali dalam class, dan cikgu2 yang bijak mengambil hati tu ajak dia main , so terleka di situ, dan akhirnya berjaya mama lepaskan....Time mama kat luar dia dah khusyuk main, so dah tak tengok mama kat luar, so senyap2 mama balik...

On the way balik tu berjurai2 air mata....bukan air mata kakak, tp MAMA!
Hahaha...first time is always sentimental....

4 tahun dulu, 1st time kakak kena check AOB untuk /jaundice/kuning, cucuk amik darah kat tumit kaki,(sikit je pun) mama berjurai2 air mata ...tak boleh tahan tgk anak dicucuk nurse, padahal mama selalu cucuk anak org..heheh....
4 tahun dulu, first time antar kakak ke rumah babysitter, mama yang menangis beriya2 jugak....
Dan hari ini, setelah 4 tahun, pertama kali menghantar kakak ke sekolah, mama yang syahdu terlebih...
Hahaha..terlebih sudah!

Yang peliknya, masa adik qaid dalam nicu selama 3 bulan,beratus2 kali adik dicucuk sana sini termasuk urat darah di kepala, tp hati mama masa tu macam stone, mama tak menangis.....Tabah? Mungkin....


Haha...cerita panjang2 nanti lari topik.....meh layan pic kakak sara on her first day at school...


Kul 6.15 pagi dah bangun...class start at 7.45am...

Nak jugak tunjuk beg princess dia....

Kat depan school..


First few minutes in the classroom.....cikgu tarik attention dengan mainan dulu....muka mcm cuak jer...senyuman dah takde..tp dia tak peduli pun mama balik masa ni...nasib baik ....

Petang, kul 5 mama pegi, diaorang tgh berlatih solat asar...telekung mama bawak tak diguna tapi!Mungkin sbb org lain lum bawa telekung kot...
Dok berkepit dgn teacher tudung pink tu dari pagi......dgn teacher lain lum nak sgt katanya....

Dah siap solat, kta salam2 dulu sblm balik...

**Feedback dari cikgu....dia baik, tak nangis, tp senyap sgt2...and the problem is taknak makan!!! Dari pagi, susu yg mama bawak tak minum, bgn tido petang baru minum satu botol...Bfast dan lunch taknak makan....Hadoiii ni la masalahnya kalau budak selalu disuap...taknak makan sendiri......balik petang tu sakit perut masuk angin.....

Alhamdulillah balik tu dia ckp suka pegi school, siap tanya nape esoknya (sabtu) dan ahad tak pegi school... As long as dia nak pegi sekolah dah cukup baik...tentang senyap tu, teacher lum tengok lagi the true colors...heheh...masuk jer dalam keta potpet pot pet tak berenti.....

Alahai kakak, kakak!



11 comments:

ANAK MAMA SAYANG said...

Hehehe..selamat p school qaisara....kwn sofia ni...yg part menangis tu terus teringat 1st time hantarvsofia ke pengasuh..saya yg menangis teresak2.... Time sofia kene asma, saya gak menangis teresak esak...time hantar sekolah ada la rasa sayu sbb terasa sunyi di rumah tp cik sofia dr hantar pengasuh smp sekolah setitik ir mata pun tak pernah keluar...tabah dia lg dr mama...jauh lagi perjalnan kita nak membesar and mendidik ank2 kan..moga membesar jadi ank yg solehah ye qaisara....

Wak Gelas™ said...

anak kecik wak pon dh sekolah tadika jugakkk.. ahHKks

~najwa~ said...

Mama memang sentimental...heheheh.

Selamat bersekolah kakak!!!

Marya Yusof said...

As salam Mama2Q,

Alahai, baca yg highlight tu pun Marya rasa nak meleleh dah airmata! Sensitif benor skrg ni...maklum jelah...hikhhik... Harini rindu nak jenguk kawan2 so, jln2 sini tgk Qaisara yg comel 1st day pergi school... Doa moga Marya dpt bb girl jugak comel macam Qaisara ni! Ameen... Bagus ek sekolah ni siap ada ajar solat etc... looking forward to have this kind of school for Iman if we're back to Malaysia later :)))

Mama2Q said...

Mama sofia.sama ye kita rupanya!

Mama2Q said...

Wak. Selamat bertadika juga.ehe

Mama2Q said...

Najwa,heheh. Biasala,syahdu shahdan.

Mama2Q said...

Marya. InsyaAllah apa marya hajati akan dimakbulkan hendaknya. Tadika ni byk kot kat selangor.litle caliph

gadisBunga™ said...

comelnya dia pakai tudung....!!!

Harini mama dia nangis lagi tak?? Heheheh~

Mama2Q said...

GB, lorat la kalau mama dia nangis hari2 kan...heheeee...

Fadilah Aziz said...

Comel sangat qaisara bertudung..kadang ada masa dan ketika kita tiba tiba nangis sebab anak kan?