Saturday, January 12, 2013

Kisah seminggu di sekolah

As-salam..
Hari pertama-Jumaat
Cikgu ckp dia senyap sgt, taknak ckp sgt, tp still follow instruction, tak nangis. Cuma taknak makan...so berlapar satu hari suntuk...susu mama bawak pagi pun sampai basi dlm beg sebab cikgu tak tgk dan tak buatkan susu....Hurmmmm.....


Hari kedua-Isnin
Still senyap, cuma hari ni dah nak makan sbb cikgu suapkan...(mama  dah bagitau last week yg dia suka disuap...budak manja terlebih)..

Hari ketiga-Selasa
Condition still sama, masih senyap, tapi nak makan (cikgu suap). Take part in the school activity.

Hari keempat-Rabu
Hari jasmani...dia suka di sekolah, tapi hari ni pertama kali nangis, tp bukan masa mama hantar pagi2 tu sbb mama hantar di sekolah dia memang suka...dia cuma nangis waktu cikgu nak pindahkan dari sekolah ke rumah daycare..taktau kenapa dia nangis...mama rasa dia too attach dgn cikgu yang dia suka kat sekolah pagi tu...that's why taknak pegi rumah daycare....Hari ni langsung taknak makan....Balik petang tu habis sebungkus nasi ayam penyet dia habiskan sorang2...nampak benar kelaparannya tu...sian kakak....

Hari kelima-khamis
Pun nangis waktu cikgu nak pindahkan dia dari sekolah ke daycare....bila tanya, dia cuma ckp kakak suka dok kat sekolah....Hurmm...mungkin sbb sekolah ada baca dan ada byk aktiviti...Kat daycare pulak cuma makan dan tido jer, selain solat.....


Hari keenam- Jumaat
Alhamdulillah hari ni tak nangis...dan nak makan...Cikgu yang suapkan.
Malam tu siap nangis2 bila mama cakap esoknya (sabtu) adalah hari cuti....dia cakap nape nak cuti plak..kakak nak pegi sekolah....
Mama ckp cikgu cuti sbb cikgu nak balik kampung....
Dia kata Cikgu jgn la cuti, tak payah la balik kampung...sbb kakak nak pegi sekolah...

Hahaha...semangat betul kakak nak gi sekolah....rajin tau kakak!Kalau maintain rajin ni, boleh dapat award pelajar paling tak ponteng, insyaAllah... :)

** Mama cuma tak suka cikgu umpan budak2 ni dengan gula-gula, dgn aiskrim dan dengan mamee...it's all junk foods!! which shouldn't be allowed in the school.


8 comments:

ANAK MAMA SAYANG said...

Sofiapun sama tak nak cuti......hehehe..budak2 ni baru merasa sekolah..tu semangat semacam je....

Mama2Q said...

Hehe...semangat baru kan, takper, meh kita tiupkan lagi semangat diaorang ni....

gadisBunga™ said...

dia sayang sangat kat cikgu dia tuu..huhuhu.

Cuma, kat sekolah tu ada junk food tu ke? Hmmm...patutnya tak boleh tu...

zouldahan said...

Teringat masa anak saya yg bungsu.
Setiap kali nak ke sekolah,
kena singgah ke Petronas dulu.
Beli jajan dan apa2 yg patut.
Bukan seminggu dua.
Tapi hampir sepanjang tahun.

Fadilah Aziz said...

Tadika tu dengan daycare dia bukan satu building ye awak?kesian juga tapi mungkin awal lg kot, tu yg belum biasa

Mama2Q said...

fadilah...lain building...kena naik kereta , cikgu yg antar dr school ke daycare....

Mama2Q said...

dr zoul....saya suka makan Jajan, tp utk anak, saya tak kasi makan, hahaha

Mama2Q said...

Gb, tu ler psal, syg tul dgn cikgu dia tu