Thursday, August 16, 2012

Qaid 2 tahun qamariah

As-salam.
Entry auto publish utk hari ke 28 ramadhan. 
Sempena kelahiran qaid mukhlis 2 tahun yang lalu 2 hari menjelang aidilfitri pada 2010.
Dah lama sangat mama tak catat perkembangan anak premature ini...
Maaf yer sayang....

Sepatutnya mama tulis ni few months back, tp asyik lupa jer, nak wat camne.....
Oklah dik....Catatan ini untuk kamu...

Berjalan
The most important milestone yang mama tunggu2.
Start berdiri pada 1/1/2012 .
At the age of 1yr +3mo, (tp corrected age,CA 1 yr.)
Lepas tu adik amik masa lama sikit untuk bertatih....
Start bertatih in March- 1 yr + 6months (corrected age 1yr+3mo)
April...jalan adik semakin laju.


Gigi.
Start tumbuh in Oktober 2011.
Masa tu adik 1yr+
Tumbuh 4 batang sekaligus.
At the moment sudah ada 8 batang , dan tgh tumbuh lagi 3 iaitu 2 taring atas, dan 1 geraham kiri.
So jumlah skrg 11 batang.


Speech
The other important milestone atau development yang sangat mama tunggu.
Start to speak few words since the past few months, tp mama lupa nak catit sayang..sory ya...
Start with papa, mama, kakak.
At the moment  ( Julai-Ogos) adik dah cakap macam2...tp semuanya satu word jer lagi. Antaranya:::->
Allahuakbar, amin, adik , atuk, ayah, abang, adam, auni, raudhah, gol, yea, babai, sampai, muntah, tumpah, dog, hot, gigi, lidah, tinge, adung(hidung), kaki, angan(tangan), amboi, peput (perut), atock (buttock),baby, wangi, soso (susu), suk (busuk), air, gatal,bivi (tv), 


Mama tak ingat nak catat semua la sayang....kalau ingat mama update lagi...

Apapun, alhamdulillah atas kurniaan Ilahi....adik membesar dengan sihat dan insyaAllah jadi orang bijak, cerdik, soleh dan berjaya dunia akhirat...
Amin....


Qaid 2 yrs ago....at day 10 of life.....

Qaid 2 years of age


Moga anak ini akan menjadi seorang pemimpin hebat lagi ikhlas seseuai namanya QAID MUKHLIS....
Amin....



6 comments:

Marya Yusof said...

As salam Puan Doc,

Sukanya Marya baca catatan buat Qaid ni... Ameen ya Rab... :)

Marya pun ade anak buah yg lahir premature... 2 orang... Kecik sgt tp skrg sgt2 & fragile tp skrg dia adalah yg paling lasak! SubhanALLAH... :))

Salam Aidilfitri & Selamat Hari Lahir buat Qaid! Taqabbalallahu minna wa minkum...

~najwa~ said...

happy birthday Qaid..selamat hari raya..

en_me said...

selamat berhariraya akak doc tuu.. jumpa di masai nnti yee.. ehhheee

Mama2Q said...

As-salam Marya...
Terima kasih...taqabbalallahu minna wa minkum!

Mama2Q said...

Najwa..selamat beraya juga!

Mama2Q said...

En me...selamat beraya juga...kami balik kedah...en me balik masai sampai bila?