Saturday, January 28, 2012

Dokter yang cengeng..

Semalam tak pasal2 emo jer mama nih....
Jumpa sorang patient, umur nak masuk 2 tahun...demam jer punca dia datang.
Tapi ada check darah juga, takut denggi, tp lain yang mama jumpa...
Sel darah merahnya tak cukup...(Hemoglobin)
Bila tanya punya tanya, selalu nya mak dia bagi makan lauk apa jer ntah....
Ayam kena tunggu gaji...(maksudnya sebulan mungkin tak sekali pun makan)
Daging memang tak pernah.
Sayur ada la jugak makan..
Susu: Breastfeeding waktu siang... (dah umo 2 tahun, rasanya dah tak byk pun susu si ibu)
Malam ibunya bekerja kilang, so anak ni diberi susu cap junjung /susu pekat manis F&N..
Suami:  Dah bercerai, tak pernah jenguk anak, nafkah apatah lagi...jgn harap.....
Si ibu ni asalnya dari Sabah, nak balik kampung takde duit nak beli tiket kapal terbang....

Sedih...aku yg menangis....(tp bukan depan dia).
Kurujukkan ke pegawai Jabatan Kebajikan, harap boleh tolong dia sedikit sebanyak...
Rujuk juga ke pegawai zat makanan, dengan harapan boleh diberi bakul makanan percuma..

Nota kaki: Sangat bersyukur punya suami penyayang, dan bertanggungjawab. Moga keluarga kecil kami terus diberi bahagia berpanjangan . (Dan kerana kesyukuran itu mama menangis)

7 comments:

sue zainun said...

sedihnya..:( kesian kat anak dia..

mamaqaireen said...

sedinnye!!!syukur dgn apa yg kita ada skrg ni..

*mata dah penuh dgn air mata ni

~najwa~ said...

Memang....sometimes sedih, ***tgh explain kat patient pun dok cover lg, Jgn menangis.

MaryaYusof said...

Salam Mama,
Sedihnye... minum susu cap junjung...sgt kecian :(

mawar merah said...

akk yg membaca pun sedih, dlm masa yg sama juga bersyukur dengan kurniaNya.

Mama2Q said...

tu la kawan2 semua, sangat kesian, time tu air mata dah nak menitik depan dia, tp tahan dan minta dia tunggu kat luar kejap...sedih sgt... doakan dia beroleh rezeki yang byk ya...

MyRule said...

Siannyer..menangis sama kat sini.. selalu pesan kat Ammar. Jgn bazir makanan..jangan memilih makanan.. huhu