Wednesday, January 11, 2012

Aphthous ulcers

Salam.
Pernah dengar tentang aphthous ulcer?
Ala..yang orang panggil perigi buta tu....yang ulcer kat dalam mulut tu....yang kaler putih-putih kuning tu...
Sangat sakit, ok!.
Especially bila jadi kat tepi2 lips...kalau dalam mulut or pipi tu leh tahan lagi....
Mama kalau kena kat lips ni memang sedikit seksa, makan tak terasa sedapnya, sebab kena elakkan makanan kena kat situ...kadang2 bercakap pun susah.
Dan nak senyum pun takde mood tau bila kena ni....so my patient, if dokter anda muka masam dan kurang bercakap jer tu, sila tau bahawa dia sudah kena ulcer, ok!

Tapi yang paling2 sakit adalah dekat lidah...wohoooo....itu nak bercakap pun susah....pernah kena dulu sampai baca fatihah pun dalam hati jer....tak boleh bercakap langsung!!!That was more than 10 years back..masa belum masuk medical school pun.

Sekarang ada 3 ulcers tgh bersukaria di mulut mama...dua kat dalam tu tak kisah sgt..tp yg tepi lips ni aduh....biasanya 2 minggu baru nak sembuh la my ulcers ni...


(google)


2 comments:

Ladysirna FA said...

aduh...sakitnya...minum air masak pun sakit nih!get well soon ek

Mama2Q said...

tq lady FA...memang, minum air masak pun sakit!