Thursday, June 21, 2012

Umur 3 tahun dah berangan nak kawen?

As-salam.

 Ini tentang kakak qaisara. Umur sekarang 3 tahun 5 bulan.
Time dia baik dia ckp dia dah tak boleh nenen sebab dah besar, dah ada milo (ie susu coklat), dan sebab nenen tu adik yang punya.
Tiba time dia ngamuk kadang2 ngada2 nak nenen, dia dah lupa dah cakap2 dia sebelum tu yg dia dah besar...so mama ckp balik, kan kakak dah besar.
Dia ckp balik umur kakak kan 5 bulan, 5 bulan boleh la nenen....pulak dah....hahaha....

Kakak memang pandai bercakap. Alhamdulillah tak pelat langsung.
Bangun pagi2 ckp good morning mama, ni dah siang ke belom? ni dah ada sun ke belum?

Satu benda yang mama tak boleh tahan nak gelak bila suatu petang, kakak main2 dengan tudung mama, letak buat mcm veil atas kepala, meleret2 sampai ke lantai....then kakak cakap:" Mama, tengok ni, kakak berangan nak kawen."
-sebab ada word berangan tu yang mama gelakkan dia. Hahaha..ada-ada je la kakak.

 Hei kakak ni, tau ke kawen tu mcm mana. Bila mama tanya kawen tu macam mana, kakak cakap kawen tu yang si lelaki pakai crown macam king, dan perempuan mcm queen, duduk atas pelamin, itula org kawen.

kain tu konon2 mcm veil la tu...
Oh, alang2 dah tulis tentang kakak, just to remind mama sendiri nanti, sedikit update tentang development kakak.
  • Baca nombor - sampai 100. Selalunya kalau kakak bilang 1-19 dlm bahasa melayu, sampai kat 20 automatik tukar jadi twenty dan seterusnya twenty one ...hahaha..taktau kenapa...and then kat twenty tu pelatnya dah jadi mcm omputeh celup...kikiki....

  • Dah boleh kira berapa barang yang ada dan matchkan dengan nombor .
  • Mama ajar konsep tambah- baru belajar dan boleh jawab sampai 1+1=2, 2+1=3, 3+1=4, dan seterusnya sampai 8+1=9

  • Baca quran- hafal sampai surah al-Lahab(Tabbat yadaa....)..Ni pun dah lama tak baca. Mama lupa/malas nak ajar? Huhu apa la mama ni.... 
Kakak agak garang jugak skrg ni, cepat jer nak dicepuknya adik Qaid ataupun Raudah di rumah babysitter. Dengan si Auni ok plak takde nak gaduh2. Kadang2 dgn kuku dikekaunya adik qaid.
Kuat merajuk, esp kalau kena marah dgn papa.

Time kakak good mood, dicium2 dan diusap2 pipi adik atau mama.
Oh ya..kakak juga dah pandai expresskan caringnya itu...
Cth..mama buat2 pengsan...dia dtg tepuk2 pipi mama, dan dengan susah hatinya tanya, mama kenapa ni ma?
Ataupun mama duduk diam termenung dengan muka yang sedih, kakak datang ke riba dan tanya, mama, kenapa ni ma? Oh so sweet of you, kakak!


Ni masa kat kampung hari tu.....ceria mengejar buih.
 Semua catatan mama ni mesti kakak baca suatu hari nanti insyaAllah...semoga jadi kenangan manis....anakku....I love u!










6 comments:

najwa's said...

alalalala...tomeynya. dah besaq dah dia.. =')

LYAfrina said...

alhamdulillah..pndai dia.. dh byk tu pningkatan dlm usia dia.asya pon dh boleh kira2.. n membilang... lya suka guna objek utk ajar tambah ni

Mama2Q said...

najwa...tomey mcm mama dia kan? kiki...dan dia memang dah besar, dah berangan nak kawen cam najwa gaks...heheh

Mama2Q said...

LYA..alhamdulillah.. lebih kurang sebaya la kan asya dan qaisara ni...

gadisBunga™ said...

definisi kawen bagi budak umur 3 tahun buat kite rasa kite ni penuh debu! :)

Mama2Q said...

Gb...penuh debu?...tak la..belum berdebu lagi....saya dulu kawen lambat juge....