Monday, November 14, 2011

Senarai yang panjang bagi menyambut baby baru...

Salam semua
Hehe...tajuk macam gempak je nak ada baby baru...bila tahun ntah mengandung tup2 nak ada baby plak....

Actually semalam dok mengemas kotak lama (yang dikecahkan oleh qaisara),iaitu kotak barang2 Qaisara time baru lahir dulu, terjumpa lah benda ini...tak sangka masih simpan selepas hampir 3 tahun....



Tengok tu tarikhnya 25/12/2008...time ni mama lebih kurang 35-36 minggu pregnantkan Qaisara, dan itulah kali pertama dan terakhir pegi cari barang baby sebelum beranakkan dia.....

Kalau orang lain awal2 lagi sure dah survey macam2 dan beli sedikit demi sedikit, tp tidak kami...
Anak pertama, semestinya mama excited nak tgk barang baby, tp masa ni macam malu plak kat papa nak ajak dia jalan2 tgk barang dan survey2....if gi supermarket pun tak tgk barang baby...nape tah...

Then masa ni plak mama masih baru di JB, so memang la tak pandai nak jalan2 sendiri..apatah lagi tgh pregnant plak kan, manalah papa nak kasi jalan sendiri....lagipun papa cakap takyah survey2, semua sama jer...

So simpan lah keinginan nak tgk barang baby tu sampai lah kandungan berusia 9 bulan (36 minggu)..barulah kami gi beli..itu yang panjang sgt list tu...mama main amik jer apa yang rasa perlu....(yang tak perlu pun ada gak terbeli..huhu)

Ambik punya ambik, last2 dapatlah 50 items berjumlah Rm607.20..not so bad...kan...

Nasib baik Qaisara ni lahir genap 10 bulan (40 minggu), kalau lahir awal macam adik Qaid tentu kelam kabut papa mencari barang baby....abih preparationnya lambat bebenor kan.....

Untuk adik qaid kami tak spent banyak sangat utk baju2 baru sbb baju kakak banyak yang boleh pakai, almost semua baju kakak memang adik pakai. Masa adik dah hampir 3 bulan dalam ward dan dah nak balik rumah barulah kami pergi cari sedikit sebanyak baju baru utk  dia, yerlah..takkan takde langsung kan...tapi tak banyak pun rasanya lebih rm300 juga, tp rm 200 free sbb Mr Papa dapat voucher dari Jusco, pemberian company dia....alhamdulillah....

Untuk kakak Qaisara, inilah harga barang2 dan baju pertama kakak....sajer jer mama letak kat sini wat kenangan...bukan nak claim pun.....heheh....

p/s: Mr Papa cakap mama suka simpan arkib..ha inilah dia salah satu cth arkib tuh...ekekek....jgn marah ya papa....






2 comments:

MyRule said...

sentimental value ni.. :)

Mama2Q said...

hehe..yups..suka simpan benda2 ada sentimental value..sampai jadi arkib...hihi