Saturday, April 9, 2011

Mama sakit nak.....

Masuk hari ni dah 3 hari mama demam on and off, biasanya petang dan malam demam tu datang ditambah dengan kepala yang sangat sakit...Demam mama demam bersebab. Oppps..bukan seperti di fikiran puan2 yer...tidak,mama tidak mengandung....Harap2 kalau nak mengandung lagi pun tunggu adik Qaid besar sikit....

 Macam Qaisara dulu mama memang takde guna apa2 perancang keluarga kecuali sebulan yang pertama, tp pastu belasah jer..takde guna sebarang ubat..Sebab masa tu Qaisara is all alone at home, so kononnya nak bagi adik utk dia cepat2..kesian sgt tgk dia main2 sorang2 time tu...

Bulan pertama pas bersalin Qaisara tu mama makan pill noriday, sbb pil ni tak mengurangkan susu ibu, cuma masalahnya pil ni tak boleh terlewat makan ..kalau dah biasa makan kul 8 malam, esoknya pun mesti kul 8 malam...And that's the problem..sebab mama memang pelupa kalau bab2 nak makan ubat ni...tak penahnya makan ubat dengan betul..kalau time pregnant tu beriya suruh patient makan vitamin dengan betul, tp mama sendiri...hampes....memang tak compliance langsung!! Pill noriday tu bukan setakat lewat 1,2 jam, langsung tak makan pun ada. So failed!Baik takyah makan kan, wat period jadi tak menentu jer...

Sekarang ni pas adik qaid, mama ada guna ...tp cerita detail tentang perancang keluarga ni nanti dulu...hari ni sebenarnya nak ceta bab demam.

Demam ni disebabkan adanya satu ketulan yang sgt sakit pada mama punya cik B. Taktau kenapa leh jadi mastitis pulak ni...padahal mama dah selalu mengepam susu (kecuali malam la selalu ngelat, malas nak bangun, harapkan adik atau kakak jer yang hisap.)

Dalam 3 hari ni, setiap malam mama akan sakit kepala sangat2..nak nangis pun ada, tambah2 bila kakak sepahkan barang penuh satu umah, tak berkemas, dan adik pulak melalak2 sejam dua time nak tido malam..dengan mama yang sakit kepala...any help?? Cuba ajak adik tido awal malam ni sbb tak tahan sakit kepala dan penatnya tapi nangis2 plak si kecik ni takmo dok dalam bilik, bawak keluar tgk tv ok plak...sampai la dia ngantuk sendiri depan tv tu...

Dah adik tido, kakak plak ngamuk nak nenen jugak. mama ajak tido dalam bilik, pun sama, nangis2 takmo tido kat bilik.,nak nenen kat depan tv..huh..mama biarkan jer...last2 mengalah juga dia, masuk tido sama mama.

Tapi tu lah..sakit2 pun gi keje juga...disebabkan tanggungjawab pada kerja, dan sakit2 pun sendiri juga jaga babies ni...disebabkan tanggungjawab pada anak2, ngantuk dan sakit pun tahankan jer...
Kalau patient datang klinik selsema sikit pun sibuk nak minta mc..tak paham....mudah sungguh...

  Harap2 mastitis ni akan segera berakhir...kalau tak kena gi jumpa surgeon ni, takut dah jadi breast abscess...aduh...takuttt!!Nauzubillah....

 Demi anak2 ku ini, sembuhkan lah aku Ya Allah....






6 comments:

~najwa~ said...

tu la, kdg2 diri sendiri sakit, susah nk amik MC, tmbah lagi bila mengingatkan tak ada sape nak mengganti.
tgk patient, sikit2 sakit dh kalut nk MC, aishh....

anyway; cepat sembuh...

mamaqaireen said...

dulu lepas pantang terus mkn noriday..pas tu lupa nk mkn 2 hari, period terus dtg!!hangin betul..pas tu dah tak datang sampai baby umur 7bln..skrg ni period pun tak berapa teratur..may b sbb kita bf kot..

ini tips sy bila cik P datang menyerang..Alhamdulillah, sy masih mampu hasilkan ebm seperti biasa ^_^

http://mamaqaireen.blogspot.com/2011/04/walaupun-period-saya-masih-mampu.html

cubalah...

Mama2Q said...

oh mamaqaireen..ini bukan masalah period...masalah skrg adalah breast saya ada satu ketulan yang bengkak dan sakit, namanya mastitis...boleh jadi bernanah kalau tak dirawat..hope tak sampai peringkat tu...
Najwa...tul tu...disebabkan masalah penggantilah makanya dokte selalu wat2 tak sakit wp tangan dah terketar2 nak menulis atau kepala dah berdenyut2...sian kita kan...nantikan entry cerita saya time pregnant anak pertama, 2 bulan joint pain (all joints) tp bekerja mcm nothing....

mamaqaireen said...

sorilah..jgn marah ye..

sy pun pernah mengalami mcm ni juga, ada bonjolan tumbuh di aerola seperti jerawat..sakit sgt2!!nak dekat 2 minggu sy menahan kesakitan..bila sy picit, ada cecair mcm nanah keluar lepas tu darah pula yg keluar.

mamaqaireen said...

harap awak cepat sembuh k..sorilah..inilah gara2 bila tgh baca comment org, tiba2 anak menangis..lps tu tak sempat baca sampai habis..terus je comment,heheee..apa2 pun sy suka blog awak, cute..sbb tu follow..bnyk'n berdoa kepadaNya ye.. ^_^

Mama2Q said...

hehe mamaqaireen, klakar tau, saper yg cute? blog cute, atau anak2nya...heheh...tak mungkin tuan punya blog ni cute, sbb takde pun pic sy kat sini...kecuali sekeping,tu pun kecik jer..

Pasal breast pain tu, saya tengah mkn antibiotik ni, harap cepat la baik..insyaAllah...