Monday, December 9, 2013

Felda Tanjung Leman Residence.....Our short & low cost vacation...

Assalamualaikum...

Tanjung Leman....sebenarnya tak pernah plan nak ke sini pun......plan asal nak balik kampung!
Tapi disebabkan sakit pinggang mama, ditambah dengan cuti yang agak pendek....rasanya tak berbaloi perjalanan 12 jam tu untuk 3 hari stay di kampung.  Ditambah dengan kerisauan dengan risiko premature yang mama hadapi....maka perjalanan ke Kedah terpaksa ditunda kali ini......

Dan untuk tidak mengecewakan Qaisara si queen mama ni, maka kita cari satu tempat untuk bawa dia berjalan2... at least dia terlupa plan asal tu....

Tanjung Leman Residence terletak di Tenggaroh , dalam daerah Mersing, agak jauh dari bandar dan hampir dengan Jetty ke Pulau Sibu.

Biliknya cantik, mama bagi 3-4 bintang. Kami tempah bilik Deluxe, berharga RM 260 sahaja.
Dan memang puas hati sebab selain ada katil queen size, ada juga sofa besar yang boleh dijadikan katil tambahan. Sesuai sangat untuk Qaisara atau Qaid . Even mama tido kat sofa tu boleh pun muat juga. So dah jimat kat situ tak perlu minta extra bed.

Wajah2 ceria anak2 (dan papa anak) sebaik sampai...... Extra sofa yang besar di belakang tu..

Bagi yang nak bilik lebih murah, harga bilik Superior Deluxe adalah RM 230, dengan 2 katil single. Bilik Suite Rm 450. Paling mahal adalah Executive Suite dengan harga RM 600. Oh ya, harga di atas termasuk breakfast yer.

Kemudahan yang ada termasuklah swimming pool , ada play games untuk kanak-kanak, ada Gymnasium bagi above 18 years old, ada cafeteria. Dan paling best di belakangnya terletak laut dan pantai yang cantik serta landai. Bagi yang nak mandi pantai pun boleh, nak swimming pool pun boleh.

Untuk makan malam, bagi yang nak jimat kos taknak makan di hotel ni, boleh keluar dalam 2 km , ada beberapa kedai makan di buka di waktu malam. Tapi kami memilih untuk makan dalam bilik jer since waktu keluar tu kakak dan adik dah tertidur...

Petangnya kami ke pantai...jalan2 ambil angin....lepas tu berbasahan di swimming pool saja, memandangkan musim tengkujuh ni ombak di pantai agak kuat. Dan tak ramai orang mandi manda pantai pun waktu kami sampai.


Angin kuat  terbangkan rambut kakak...muka happy sangat

Anak manja papa....asyik berkepit jer...

Cari telur penyu memang takde la kat sini dik.....

Kakak seronok sangat dapat swimming, walaupun dok kat tepi tangga jer, harap papa jer bawak ke tengah.....time ni pool kanak-kanak ramai orang...

Adik plak langsung taknak jejak air, berani tengok dari jauh jer.......last2 menangis bila kena paksa masuk dalam air...

Play games untuk kanak-kanak
Dah puas mandi, kita gi makan aiskrim

Then kami ke jetty ke Sibu Island..tak sangka ada KFC di hujung dunia ni....tapi waktu kami sampai ia tak beroperasi sebab takde karen...

Wajah-wajah kesayangan hamba...


Anak2 terbang, papa pun nak terbang gak....ahaks....

Just love this moment!!

Hari kedua, mak buyung pun teringin nak berendam gak, tapi kena minta papa gak bawak ke tengah, takut walaupun air paras dada jer.......adik seperti semalam tengok dari jauh jer....suruh tukar pakai baju mandi pun dah takmau hari ni, sebab takut kena paksa masuk air lagi...

Perjalanan balik.....perhatikan kayu aiskrim di tangan adik....sekelip mata kakak tarik dari tangan adik.....

Bergaduh berebut kayu aiskrim......

Last2 papa patahkan dua kayu tu....haha

Tamat sudah low cost and short vacation kami....

On the way balik, singgah di Sedili Besar, beli ikan kembung fresh, udang besar fresh dan ketam fresh....sedappp.....



pstt...Papa, next time kita ke sini lagi yer...insyaAllah pas baby dah besar sikit....... muuahhh....




7 comments:

ANAK MAMA SAYANG said...

Bestnya holiday..ni pun kesian kat ank2 tak p mana2 cuti2 sek...sib baik duk kat kg...tak ada la boring sgt kan...

Wak Gelas said...

salam wak nk tanye jeer.,powerbank mama tu brape power mAh nyer tuu.., uhhuuu

~najwa~ said...

Eh. Dah bape minggu ni?
Syoknya gi vacation..

Dr Singa said...

sib bergaduh batang eskrim..
boleh patah dua oleh hakim yang bijaksana..!

Mama2Q said...

Mama Sofia..balik kampung lagi best....huhu....sedih tak dapat balik/...

Mama2Q said...

Najwa..alhamdulillah dah 26 weeks plus...

Mama2Q said...

wak gelas..nanti kiter cek yer...