Wednesday, December 25, 2013

Ia Sangat Menyakitkan, ok!!!

Assalamualaikum...

Ini bukan tentang sakit hati.
bukan juga tentang sakit liver. hepar atau sewaktu dengannya...hihi.....

Ini tentang dexamethasone.

Siapa pernah lahirkan baby premature? Means baby yang lahir sebelum 36 minggu di dalam kandungan.
For the next pregnancy, for those yang ada history of spontaneous premature delivery , definitely they will  be given 1 type of injection (steroid injection, called Dexamethasone), intramuscularly. Fungsinya adalaha untuk mematangkan paru-paru baby, in case the next pregnancy also gonna be premature.

Selama ni bagi setiap pesakit yang ada sejarah premature , memang mama akan order agar diberikan suntikan dexa, biasanya at 28 weeks pregnancy. Sedap jer ngko order kan....hahha...

Dan kali ini, disebabkan mama sendiri ada history of prem (severe prematurity at 24 weeks), makanya mama sendiri terpaksa order diri sendiri untuk diberikan injection tersebut...huhu

Dan baru tahu betapa sakitnya injection ni..bukan seperti injection yang lain....
Dah la kena ambik 2 jab, tuhan saja yang tahu sakitnya.
Kali pertama dapat, mama menangis tau dak. Sebab sakitnya sampai ke kaki, dan tak boleh bangun buat beberapa minit (hampir 20 minit jugak kena berbaring dan rehat),

12 jam kemudian, amik lagi satu dose of IM dexa ni. dan kali ini , mungkin kerana mama lebih mentally prepared, atau mungkin sebab nurse yang cucuk tu lebih pandai, makanya sakit tu tidak sampai buatkan mama menangis la...Tapi still kena rest about 20 minutes sebelum pergi buat keja macam biasa.


ni la ubatnya...Dexamethasone


Huhu...wahai anak , ini pengorbanan mama untuk kamu. Demi anak, mama tahankan pelbagai dugaan.
Kena cucuk ambik darah tu biasa, almost every month...Kalau tak sanggup jangan mengandung....kan.

Symptoms that bothering mama so far:
1) Back pain- since early pregnancy, sama macam time pregnanct Qaisara juga.
2) Right Hypochondriac pain- sakit di  perut di bawah tulang rusuk kanan- which is sharp pain, aggravated by taking oily or fatty foods. So untuk seminggu dua ni mama cuma makan roti, yg mana sebelum pregnant, memang mama tak pernah skip nasi lemak, makan nasi tgh hari dan makan nasi for dinner.
Tapi untuk kesakitan ini, since makanan berlemak akan buat mama sangat sakit, makanya roti terpaksa jadi pilihan.
** Masa ngandungkan Qaisara pun sama dulu, sakit bawah rusuk kanan ni, tp masa tu tak tahu tak boleh makan oily foods , makanya sakit tu mama tanggung sampai selamat bersalin.( kali ini pun secara tak sengaja terperasan sebab satu hari tak sempat beli nasi lemak, maka ganti dengan roti....tengok2 eh eh tak sakit la bila makan roti)
3.) Anemia- ini memang tak boleh buat apa....dah kata ada thalassemia kan....


Morning sickness semua tu alhamdulillah la takde langsung....Dan untuk pregnancy kali ni, since mama dah kenal supplement Shaklee, alhamdulillah walaupun ada anemia, tp penat tu tak seteruk pregnancy dulu.....Kira berkesan gak la  kot ESP Shaklee dan vitamin2 Shaklee ni....sedap pun sedap ESP tuh...

Mama selalu beli kat link bawah ni , nak gi cawangan Shaklee malas sikit sebab jauh...order kat FB jer, terus sampai umah esoknya...

Sape2 nak order leh tgk facebook ni kot...hihi...promote sikit adik mama punya page ni.....

 https://www.facebook.com/AIRA.Beautyhealth






4 comments:

Dr Singa said...

sakit eh..?

water ke oil base eh ?
tak pernah bagi..

Mama2Q said...

ya Allah sakitnya Tuhan jer yang tau kak.....tak sure plak water or oil based..nanti sy check....
Ikut RCOG recommendations kena bagi bagi yg ada history spontaneous prem...

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum Mama..
Kita pun prnh disuntik steroid ni masa pregnancy ke 2 dulu. Masa tu bleeding due to placental abruption. Doc bg coz dh mula Ada rasa contraction. Masa tu week 23rd. Cucuk kt bump kan tp rasanya Nadz x de la dpt kesan sampingan cam mama tu. But sadly my premature baby yg lahir x dpt diselamatkn.. Delivered baby at 25 weeks... Then 2 pregnancy seterusnya, x disuruh pun amik steroid ni but Alhamdulillah both babies lahir dgn selamatnya dan cukup bulan.. So good luck with yr pregnancy ya.. By the way, dh brp weeks skrg?

Mama2Q said...

TQ Naz, amin atas doanya....skrg ni dah 31 weeks insyaAllah...