Saturday, November 23, 2013

Debaran 24 minggu

Assalamualaikum...
Moga kita semua terusan di dalam rahmat Allah SWT.
Lama tak update, kali ni mama rangkumkan pelbagai cerita.

TENTANG MAMA
- Alhamdulillah menjangkau 24 minggu kini,selain masalah anemia yang tak resolved (mungkin tak resolved sehingga bersalin akibat thalassemia), masalah back pain yang severe, kini timbul masalah lain...sebenarnya masalah yang sama ketika mengandungkan Qaisara dulu..iaitu sakit di bahagian Right Hypochondriac region.  (di bawah tulang rusuk  sebelah kanan). Apapun, mama bersyukur sangat2 punya Mr Papa yang sangat memahami, sangat banyak membantu dan paling penting, sangat pandai mengurut!
(boleh buat story Kisah Suamiku Si Tukang Urut..ahaks...)

- Kenapa berdebar di 24 minggu? Yup....kerana ketika inilah Qaid Mukhlis dilahirkan dulu. Bila mama pandang perut yang masih kecil kini, dengan gerakan yang masih lembut, tidak terbayang bagaimana mungkin Qaid Mukhlis boleh keluar di saat itu. Ketika baru sebulan lebih gerakan dirasai , tiba-tiba si Qaid Mukhlis tidak sabar2 mahu menjengah dunia....

- Kuasa dan kehendak Allah, tertulis percaturannya begitu, pasti ada hikmahnya..Doa mama kali ini biarlah mama bawa bayi ini puas-puas dalam perut mama dulu, keluarlah hanya bila sampai waktunya wahai anak..biar mama rasa puas-puas tendangan kamu di dalam perut mama....biar mama puas mengusap kamu, biar kakak Sara dan abg Qaid puas mencium perut mama...dan biar mama habiskan dulu 30 juzuk Al Quran untuk kamu dengarkan dari dalam sana.....biar apa jua kesakitan yang mama tanggung, mama sanggup wahai anak....

Allah perkenankanlah doa kami...


TENTANG KAKAK QAISARA
 17 hb November lepas adalah hari "Grand Ihtifal" @ Konvokesyen tadika kakak.
And guess what? Qaisara telah diminta membuat persembahan sewaktu majlis berlangsung. Dan dia satu-satunya peserta yang membuat persembahan secara solo. Kakak kena bagi SPEECH!!
 Speech yang sama yang diberi oleh adik Fatimah Salim Kodia dari India di satu majlis, yang bertajuk IMAN.(mama kenal Fatima Kodia pun sebab teacher suruh cari kat Youtube).

Tetapi oleh kerana masa yang amat suntuk untuk berlatih, iaitu cuma 4 hari sebelum majlis berlangsung, speech tersebut teacher pendekkan. Mama akan upload videonya sebagai kenangan kakak, tapi kemudian ya kakak!

Grand Ihtifal ni sebenarnya bukan untuk tadika kakak saja, tapi turut disertai oleh 3 lagi tadika yang menggunakan konsep LITTLE CALIPHS di seluruh Johor ni.

Next after the speech, kakak kena join kawan2 dia utk persembahan nasyid "Rumput Bertasbih". Dan yang paling cumel tu kakak kena pakai baju bee... Dulu time kecik mama cari baju Bee untuk kakak, tapi tak jumpa, tak sangka kakak kena pakai bila dah masuk tadika...hihi.... tapi dia komplen panas....
Tapi panas2 pun bukan main lagi kakak bergoyang dan berjoget atas pentas tu.....haha
Videonya pun later mama upload yer kakak...insyaAllah...
Hari ni mama tepek picture je dulu.

Mama amat berterima kasih pada teacher2 especially Teacher Raudhah yang banyak melatih kakak untuk speech ni.... malam sebelum pergi tu mama yang berdebar dan tak tidur nyenyak, takut kakak terlupa skripnya..tapi Alhamdulillah kakak memang membanggakan mama, dan apa yang mama suka adalah benda2 macam ni memang membantu kakak tu build her confidence.....Bila mama tanya, kakak takut tak masa naik atas stage tu, dengan konfideen dia menjawab Tak lah....

Hahaha..mama memang mengaku kalah dengan kakak, sebab masa tadika, sekolah rendah, menengah atau universiti, mama tak pernah naik atas pentas bagi speech kat depan ramai orang camtu....in English lak tu.
Masa kat Unversiti pun terketar2 mama waktu disuruh buat presentation kat depan dewan kuliah, walhal kat depan tu bukan sorang2, tp dengan ahli group.....
Moga2 bintang kakak kan terus bersinar...insyaAllah....

My topic today is about our IEMAN...

Kakakberbaju Bee...semangat tau!

Kakak with her beloved class teacher, teacher Raudhah.


Caught in magazine...2 beranak ni leh tido di tengah keriuhan orang,,,time ni dah nak habis majlis...nasib baik kakak 1st presenter!




TENTANG ADIK QAID MUKHLIS
- Tak lama lagi adik tak boleh bahasakan diri adik lagi, bila adik dah jadi abang...:)
  Sekarang ni mama layankan jer bila dia bahasakan diri sebagai adik...
Perkembangan adik pada umurnya 3 tahun pada 8hb September yang lepas, baru adik Qaid belajar makan nasi keras macam orang dewasa....
Sebelum ni disuap nasi dewasa memang la menggeleng....pandang pun tak...
Bubur lembut jugak yang jadi pilihannya. Tapi Alhamdulillah sekarang ni mudah kerja mama memasak, bila adik dah nak makan macam orang tua makan.

Selain nasi, makanan favourite adik adalah roti canai tanpa kuah dan bihun , tak kiralah bihun goreng atau bihun sup.

Dalam pelajaran, mama sebenarnya tengah confuse samada tahun depan nak hantar adik ke tadika atau tak....Kalau ikut macam kakak, 4 years dah masuk sekolah....
Tapi adik ni, yang mama risaukan takut dibuli, ditolak dan macam2 lagi, dengan badannya yang kecik macam budak 2 tahun ni, dengan mata yang rabun terpaksa bercermin mata...mama boleh bayangkan takut budak2
lain kacau dia...Hurmm...Nak hantar ke tak hantar???

Yang paling mama suka tentang adik adalah kebolehannya menghafal, terutama menghafal Al Quran. Setakat ni, adik mampu baca dari surah terakhir iaitu An-Nas hingga surah al Buruj...(30 surah iaitu dalam Juzuk Amma). ALHAMDULILLAH!! Alhamdulillah!

Dan paling kelakar semua skrip kartun Boboiboy pun adik hafal, siap dengan gaya sekali...huh taksub betul dengan Boboiboy....habis dan itu jer kartu yang ditengoknya...mama so far memang tak pernah ajar diaorang ni tengok Ultraman, Spiderman, Superman dan segala watak superhero yang lain....kalau tanya kakak siapa Ultraman pun kakak tak kenal.

Dan kebaikannya adalah takde lah diaorang taksub dengan watak2 tersebut...sampai nakkan patung2 ultraman dan sebagainya....harap2 dia tak kenal sampai besar nanti....hehe...

Cuma sekarang ni, sejak kakak dah pandai pilih channel sendiri, dan dia terjumpa channel yang best bagi dia, bukan main suka lagi dengan Sofia The First, Jake and the Never Land Pirates , Timmy Time, dan Hi-5.
Adik Qaid pun sama la mengikut....huhu.....tapi as long as tak ganas sgt, ok je kot..?

********************************************************************************
Syukur pada Allah atas semua nikmatNYA...
Tidak terucap betapa banyaknya nikmat dan kurniaanNYA..

Moga kita semua terus diberi kesejahteraan oleh Allah di dunia dan akhirat.....
Dan moga kita tidak tenggelam dalam kesenangan dunia......























3 comments:

Dr Singa said...

jenuh nak pikir nama mula Q ..
:)

gadisBunga™ said...

haaa..boleh buat kontest beri nama baby! hehehehe~

Wak Gelas said...

salam .,powerbank yoobao tuu brape power mAh nyer cik mak doc tuu.., uhhuuu