Saturday, March 9, 2013

Selepas lama tidak berupdate

As-salam...
Lama benar rasanya bersawang blog ni.... entahla ya kenapa....mungkin disebabkan kepenatan qaisara yang membuatkan mama tak update blog ni....
Perghh...boleh terima tak alasan? ekeke.....

Tapi betul la....kakak sebelum masuk sekolah dulu kul 12 pun tahan tak tido lagi...sama juga dgn qaid...siap lompat2 lagi sampai 1 pagi.....
Tapi sejak dah sekolah ni, sara cepat jer ngantuk, kul 9.30 atau 10 malam dah ngatuk giler....mungkin disebabkan kepenatan di sekolah.
Kesian dengan dia, makanya mama ajak dia tido kat atas, sbb kalau nak tido kat bawah, sape pulak nak ngangkat kakak naik atas, esp kalau time papa takde. Bukannya sikit kilogramnya tu...eheh....19.5 kg tu...

Dan qaid pulak, style nak kena mama tido sebelah dia, baru dia leh tido, sbb kaki dia sebelah kena naik atas kaki mama...uhu....

Dan bila mama temankan qaid dan kakak tido, secara automatik mama pun sekali tertido, walaupun niat asalnya just nak temankan diaorang tido dan pastu bangun online....

Makanya  itulah sebab musabab jarang online,tak update blog dan tak blogwalking...so ada relatednya kat situ kan? :)

Petang tadi, balik sekolah kakak mengadu, yang cikgu kat rumah daycare petang tu tak panggil dia utk buat revision membaca pun...Kata dia, cikgu just panggil orang lain jer...katanya lagi, waktu petang kakak cuma main lego,, tengok tv dan solat jer...Kata dia, cikgu cuma panggil dia baca di sekolah pagi jer....

Mama just console kan dia jer...mungkin sbb kakak dah baca sampai buku Bacalah Anakku 7, so cikgu rasa lebih perlu buat revision dengan murid yang masih belum sampai ke tahap itu..sbb di sekolah kakak ni, konsepnya adalah bersifat individual...sape yang boleh teruskan pengajian, cikgu akan teruskan, manakala yang belum sampai  tahap itu, akan diberi latihtubi di daycare pula, setelah habis sekolah pagi. Membaca buku pun sorang2 depan teacher, mcm anak murid mengadap tok guru...Itu yang bagusnya.

Untuk kakak, alhamdulillah dah berjaya sampai ke tahap itu. Sebenarnya cikgu kat sekolah ada minta parents tolong buat revision kat rumah, tp disebabkan kelekaan mama dan kebusy-an mama (kononnya), maka dah lama mama tak buat revision kat rumah, sampai mama ter-miss perkembangan pembacaan kakak. Mama tak sedar pun bila masanya kakak dah habiskan buku 2, 3, 4, dan 5, dan 6 di sekolah.. Tau2 jer cikgu cakap dia dah baca buku 7. Huhu....sori lah sayang atas kelalaian mama ni...Untuk program Iqra' pula rupanya kakak dah boleh baca sampai Iqra' 2. Alhamdulillah.
Terima kasih CIKGU!!

************************************************************************************

Cerita tentang kitchen renovation....alhamdulillah akhirnya setelah 3 bulan lebih, dapur baru mama akhirnya boleh digunakan...berkeluasan 18 x 20 kaki, mama rasa lebih penat di pagi hari, berkejar2 ke sana  sini sebelum ke tempat kerja..
Apa taknya, pagi2 nak bancuh susu 2Q, nak basuh botol2 susu yang digunakan sepanjang malam, nak buka semua tingkap dapur dan di bilik dobi, tercungap2 juga dibuatnya..

Sekarang ni dia mama tak boleh upload picture dapurnya, sbb pintu kabinet masih belum siap...nampak sepah2 la sikit...tak sabar! heee :)







6 comments:

ANAK MAMA SAYANG said...

Bagus qaisara ni..pandai sudah membaca..sofia merangkak lagi dlm membaca ni, baru nak kenal2 huruf..

Besarnyer dapur doc.... Tak sabar nak intai dapur baru mama 2Q ni...hehe

~najwa~ said...

Tercungap lebih sebab ada 'isi' ke..ehehehe.

Mama2Q said...

Mama Sofia, takper,,pelan2 nanti boleh jer sofia tu...:)

Dapor tu nanti kita tunjuk kalau dapat lampu hijau eh :)

Mama2Q said...

Najwa, kalau betul ada, alhamdulillah....nak juga menambah tp lum ado lagi.....isi lemak kot ada la....eekekek

Fadilah Aziz said...

samalah sy tidurkan anak tertidur sekali(tanpa gosok gigi dan cuci muka)huhu...

Fadilah Aziz said...

samalah sy tidurkan anak tertidur sekali(tanpa gosok gigi dan cuci muka)huhu...