Monday, March 25, 2013

Qaisara's Art & Craft

As-salam.
Banyak sungguh hutang mama dengan diary sendiri ni...

InsyaAllah, pelan-pelan kayuh, mama akan selesaikan hutang ini...mana tahu satu hari Qaisara or Qaid tanya....

a) Qaisara's Art & Craft
b) Papa di Mekah
c) Qaid's progress-1yr and 6 month
d) Mama attending the seminar-kaedah menghafal alquran
e) Towards being al huffaz...insyaAllah

Okey, malam ni mama berusaha nak tepek jugak picture hasil kerja tangan kakak ni kat sini, in case barang sebenar rosak, at least kakak ada memorynya di sini.

                     **************************************************

18/3/13 yang lalu, ada parents meet day for our little caliph.
So mama jumpa qaisara's class teacher, Teacher Raudhah.
Teacher bagi mama buku art qaisara spt pic di bawah...

So...this is qaisara's development so far, after 3 months in school.

1) Very good in memorizing....yup...ini mama memang tahu sejak kakak kecil lagi....
Tapi teacher puji habis....alhamdulillah katanya kakak sangat terang hati, bagi lah apa vocab,doa, lagu, semua dia ingat.

-Buku Bacalah anakku sudah lancar buku 7, cuma intonasi masih ke laut...tanda noktah kadang2 dilanggarnya...hahaha

-Iqra'- page 28 kalau mama tak silap

- semakin pandai mewarna...dah tak keluar garisan lagi...

- Hafazan-kat sekolah teacher suruh baca sampai 2 qul jer, tp mama minta teacher proceed sbb takut kakak bosan nanti, sbb kat rumah kakak dah hafal sampai al-Quraisy.

- Last weekend juga (17hb march), mama nampak kakak tengah 'conteng-conteng' sesuatu pada akhbar....bila mama tengok, rupanya dia tulis number 1-5, siap mulut menyebut description lg tu, cthnya number 1 adalah downward, number 2-round, and backward, number 3- round, round...
Bila mama tnya teacher memang dah ajar ker menulis huruf, teacher ckp ajar 1-2 dan 4 jer....yang lain2 u dia dapat secara tak langsung dalam kelas. alhamdulillah dah pandai kakak menulis, sbb sblm sekolah dulu pegang pensel pun tak berapa pandai sbb mama jarang ajar...hahaha

***Bak kata teacher Raudah, semua teacher kat situ sangat impress dengan kebolehan qaisara especially bab reading,dan hafazan/memorizing,dia memang jauh meninggalkan kawan2 sekelas dia...

Cuma, satu2 benda yang agak kurang memberangsangkan adalah qaisara sangat2 PEMALU!
Tapi actually alhamdulillah dah start improving bila dia mula nak bercakap dgn kawan2...

Disebakan pemalu itulah dia menajdi lack of confidence...taknak volunteer kalau teacher suruh baca apa2, nak kena teacher panggil nama baru dia nak...walaupun sbnrnya dia memang tahu jawapan...
(Bila mama fikir2 balik, sifat ni datang dari siapa??)...huhu.....mama masa dah masuk U pun masih camtu, nak bagi talk dpn kelas pun tergigil2...cuma sifat tu berkurang apabila masuk bekerja , mama terpaksa bagi talk pada students dan pada org kampung....makanya sifat itu semakin berkurang......
Dan mama rasa ramai student melayu pun camtu, never being a volunteer kalau nak ke depan kelas, tul tak???

Mama kena check balik kenapa qaisara mewarisi sifat itu, mungkinkah kerana mama selalu marah dia, selalu buat dia nangis...owh..berdosanya mama pada kamu sayang...insyaallah mama akan betulkan dan akan bentuk semula jati diri qaisara agar jadi lebih konfiden pada diri sendiri...

Oh ya, tak lama lagi qaisara akan baca blog mama ni, since dia dah boleh membaca, so mama harap kakak baca sekali niat mama ni, nak kakak jadi lebih konfiden, ok?

 Cerita panjang, piccanya belum ya....huehuehue...








Semua tu guna qaisara's hand as a 'mould'...tapi yang lekat2 dan gunting2 tu teacher yang buat....yang kaler2 tu jer kakak buat...
Dan kaler tu masa dia baru masuk sekolah januari dulu...bila dia tgk pic tu sekarang dia sendiri gelak sebab muka org kaler hitam....kah3.






5 comments:

ANAK MAMA SAYANG said...

Cantik hasil kraf qaisara....kotak kasut tu doc nak ke? Berapa kotak nak? Kebetulan saya nak p tukar skrin ipad yg pecah kat metro point hari ni..boleh tolong belikan....teaching aid yg haritu mmg dah tak ada doc.....p2 tengok org dah jual baju kat ruangan tu..hahahaha

Mama2Q said...

terlambat tgk komen ni,huhu

dela said...

kreatif

Anonymous said...

An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who was conducting a little homework on this.
And he in fact ordered me lunch due to the fact that I
discovered it for him... lol. So let me reword this.

... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this subject here on your internet site.


Take a look at my web page - breville juice fountain

Anonymous said...

I am regular reader, how are you everybody? This paragraph
posted at this site is truly pleasant.

My web page; Www.Mobypicture.Com