Monday, October 17, 2011

Down With Chicken Pox

Salam...

Last 2 weeks Auni kena chicken pox. (Auni adalah salah seorang anak jagaan BabySitter)
Mama dah agak, after about 2-3 weeks, Qaisara dan mungkin Adik Qaid juga akan kena....sebab chicken pox is highly contagious...sangat2 mudah berjangkit, kerana ia adalah airborne disease...means melalui batuk, bersin, dan juga melalui direct contact dengan cecair dari chicken pox tersebut....contohnya bila bersentuhan.
Manakala incubation period is about 10-21 days.....means waktu dari kita terdedah kepada virus tersebut hingga waktu keluarnya chicken pox pada badan kita adalah selepas 10-21 hari...

Dan seseorang yang dijangkiti chicken pox pula sebenarnya boleh menjangkiti orang lain 2-3 hari sebelum mula naiknya vesicles di badannya, means sebelum kita tau kita akan terkena chiicken pox pun dah boleh jangkitkan pada org lain....dan keadaan ini (boleh menjangkiti org lain) sehingga 4-5 hari selepas vesicle timbul atau sehingga semua lesion dah berkuping(crusted).

So seperti expected, hari khamis malam jumaat yang lalu, mama mula nampak few vesicles and pustules pada belakang badan kakak....Oh anak mama dah kena chicken pox rupanya...

Mama punyalah plan nak gi ambik vaksin utk both adik dan kakak to prevent chicken pox, tapi sebab asyik delay, rupanya natural vaksin akhirnya kakak dapat...sebab chicken pox ni adalah penyakit sekali seumur hidup, insyaAllah...
Takperlah...rezeki kakak la dapat chicken pox awal2 ni..ada org tu hari bersanding naik chicken pox...tak ke haru tu...

Cuma mama kena jaga supaya kakak tak menggaru , takut berparut...
Pantang ? Mama tak tau nak pantangkan apa, semua bagi jer kakak makan...
Orang kata kicap tak boleh makan, takut jadi hitam parutnya..mama tak percaya itu.....
Tapi kakak bukan hantu kicap..so takde hal...takde la nak minta kicap...
Orang kata tak boleh mandi...mama mandikan dan sabun kakak macam biasa....
Sebab itu org yang kata....memang takde logik sains kan...

Nak bagi minum air kelapa, kakak tolak mentah2...
Adik jer boleh dipaksa minum, sebagai early prevention (prophylaxis barangkali?)....
Tengah dok tunggu bilakah adik pulak nak meletus vesicles dan pustules nya....
Harap2 adik tak kena teruk sgt la kalau naik pun......




Hari ni hari ke4 kakak kena...dan dah 2 hari juga kakak tak nak makan nasi...atau sebarang benda lain..cuma nak susu dia jer...bila mama check rupanya dalam mulut kakak pun ada ulcer 2 biji...kesian sangat anak mama ni....
Selalu juga dia mengadu penat, dan letih...
Malam2 merengek2 gatal dan sakit  especially dekat buttock...kesian sangat kakak...

Mama harap sangat jika adik pun naik nanti, keadaannya tak teruk sgt...mungkin untuk adik mama kena gi amik antiviral kat hospital besar...

Mama dah tanya semua GPs dan private hospital area sini semua takde sirap antivirus tu...
Kebetulan kakak kena waktu cuti, so tak boleh nak gi hospital besar amik antivirus...


Bila time ok, boleh lagi main masak2....time tak ok terjelepuk jer...


1 comment:

Blogger said...

I've been using AVG antivirus for a couple of years now, I'd recommend this product to everyone.