Sunday, October 23, 2011

Aksi berbahaya Qaid Mukhlis

Ini bukanlah aksi racing (harap2 adik tak terlibat benda2 camtu, nauzubillah)--
Ini tentang seorang budak kecik, yang kecil-kecil cili padi... (ke cili api?)
>
>
Jangan dipandang aku kecik aku tak berani buat apa org besar buat !
Jangan dek kerana aku lahir severely premature aku disangka lemah!
Jangan ingat aku cuma sebesar 725gm ketika lahir aku akan terus kecik!
--hohoho...itu agaknya kata dia dalam hati...




Mama and papa memang tak sediakan play yard proper utk si kecik ini....
Even masa kakak dulu pun takde....
Disebabkan budak kecik ini dah boleh berdiri pada sofa, takut2 dia terjatuh terlentang ke belakang
Maka kami ubahsuai susunatur perabot...
Macam ni->>>>


Letak tilam paling tebal, dikelilingi sofa, so if jatuh ke belakang pun tak sakit  ...                        

Kiranya bentuk segiempat la "play yard" diaorang nih...nak ambik gambar penuh time tgh semak pula...
Kat sinilah tempat bermain, tempat tido, dan tempat lepak tgk tv, tgk laptop..Makan jer is forbidden in this area....muahaha......
Harapan mama dan papa, takdelah penat kami kena jaga dia 24 jam, dan dia pun bolehlah meneroka segenap alam di play yard ini tanpa mama bimbang akan terlentang ke belakang sebab berdirinya dia dan duduknya dia adalah sangat belum stabil lagi......



Alih-alih 2 hari lepas dia buat ini:



sempat snap pic ni tadi...dah nak terjun dari sofa rupanya itu budak kecik....huhu....

Rupanya masih tak selamat nak tinggalkan dia di tilam empuk ini.....dalam dia punya katil/babycot yang berpagar tinggi itu pun pun sama, dah nak terjun juge....huhu....

Apa kaedah selamat mama nak tinggalkan dia pegi mandi/toilet/solat dsb??
Buat masa ni masih ada walker sebagai alternatif..tapi nampak2 gaya macam dah nak cuba terjun dan keluar dari walker juge....







2 comments:

pensil magik said...

wahh Qaid.. aksi yg sgt2 dangerous la ..kena tgk2 selalu tu kalo tak nanti jadi superman.. menjunam ke bawah .. tapi comel sgt dia .. cheeky :D

Mama2Q said...

tu la pasal, kena tgk dia 24 jam...tp alhamdulillah dia mcm tu kan? means dia punya development normal la insyaAllah