Wednesday, May 4, 2011

Sape cakap breastfeeding tu murah?

Yer, breastfeeding itu memang murah dan menjimatkan jika anda seorang surirumah sepenuh masa, di mana baby anda sentiasa bersama anda.
Tapi bagi mommies yang bekerja, breastfeeding sama mahalnya (atau lebih mahal) dengan susu formula.
Kenapa mama cakap gitu?

Yerlah....utk fully / exclusively breastfeed, ibu2 perlu menjadi pengepam yang tegar sewaktu di tempat kerja..
So banyak tau barang yang nak dipakai...

Kena ada semua ni:

1. Breastpump
2. Botol susu banyak2
3. Cooler bag + mesh bag
4. Ice pack
5. Steriliser
6. Bottle Warmer
7. Peti sejuk yang bagus dan luas, ataupun deep freezer
8. Susu mama
9. Vitamin tambahan buat mama
10 .Makanan harian yang seimbang buat si mama

Breastpump- Kalau nak beli pam, mesti pump yang bagus la..taknak yang cikai punya...dah sah2 kerjenya nanti lembab..

Botol susu- Kalau susu formula, cukuplah ada sebiji dua botol susu sbb leh gilir2..tp if nak simpan EBM, banyak la nak dipakai, sbb nak bekukan lagi..{Penyelesaian::leh guna plastik2 tempat simpan EBM (jimat ruang), atau nak yang murah guna bekas dadih tu..tp takleh guna lebih dari sekali, sbb dia bukan BPA-free....}


Cooler bag-nak bawak susu EBM dari tempat keje ke rumah mestilah dalam keadaan sejuk...Susu yang dah diperah, simpan dalam fridge kat tpt keje, then bawak balik guna cooler bag yang ada icepack...

Mesh bag - kat tpt keje takde tempat nak letak parts of alat2 pengepam selepas dibasuh, so nak keringkan ia, guna mesh bag dan gantung....

Steriliser- nak bersihkan botol2 yang banyak dan parts of breastpump tu, nak yang cheapskate cam mama--rebus jer atas api..malas nak beli steriliser...


Warmer -untuk panaskan EBM , dan memudahkan kerja babysitter...ni pun tak beli lagi..BS tak merungut, rasanya rendam dalam air panas pun tak susah sangat kot, tp if ada warmer lagi bagus la...

Peti ais - mesti ada freezer yang luas utk simpan stock EBM.. Kalau freezer 2 pintu, EBM leh tahan lebih kurang 3-6 bulan  , kalau deep freezer lagi lama, 6 bulan - 1 tahun.

Susu mama - lactating milk utk mama pun sangat perlu, sbb menyusukan bayi ni memerlukan keperluan vitamin dan kalsium yang mencukupi buat si ibu...tak cukup kalsium dalam badan, nanti diambil kalsium dari tulang dan gigi mama, jap lagi lom pun tua dah ada penyakit rapuh tulang (osteoporosis) atau gigi semua dah tanggal...taknak mak!

Vitamins - pun perlu, sbb keperluan vitamin kita ni kdg2 tak cukup if dari pemakanan jer...

Makanan seimbang - perlu karbohidrat, protein, fibre, garam galian, vitamin dan minerals...


Cuba kita kira berapa hengget kos semua tu..alah..sila cari harge kat butik2 OL yang byk tu (mama malas nak tolong kirakan jumlahnya)...Tp betul kan? Mahal kan kosnya?

Walau apapun, yang pasti all mommies out there setuju dengan mama, walau semahal mana pun kos yang kita perlukan untuk memperjuangkan penyusuan susu ibu secara ekslusif ini, pastinya kepuasan terasa bilamana melihat anak membesar dengan sihat, dan dapat ditunaikan hak2nya untuk menyusu seperti yang termaktub dalam Al-Quran.....

So kepada semua suami2 yang dah ringan duit takyah beli susu formula anak tu, silalah berterima kasih pada isteri anda, dan sila support sebahagian dari kos di atas yer...kurang2 pun belikanlah susu buat si mama plak.....muahaha...(peringatan untuk Mr Papa juga ..peace...)

p/s: ada lagi barang yang tertinggal ker? Rasanya mcm ada lagi ni..tp tak ingat.....



7 comments:

mamaqaireen said...

biarlah semahal mana brg2 tu..janji kita berikan yg terbaik utk anak kita betul tak?? ^_^

Bicara hati ibu aisya said...

kalo ada butang 'like' saya klik dulu. ;P

MyRule said...

memang x murah..tapi puas ati bila anak membesar dgn sihat.. :p

Mama2Q said...

@Dilla/MamaQaireen, betul...betul...betul.....

@Ayu ibu Aisya.....nanti saya wat la butang like tu...hihik...

@MyRule... betul, itulah kepuasan sebenar seorg ibu

Anonymous said...

cam pelik saudari brkata begitu..mahal for initial..long term murah dr beli susu formula.malahan susu ibu adalah yang terbaik.sunnah kite menyusu badan sepenuhnya sehingga bayi beeumur 2 tahun setengah..mental,fizikal,material kena kuat and dapat sokongan suami plg penting..hanya yang terbaik unruk anak dan lg besar ganjarannya.insyaAllah..:-)

Mama2Q said...

utk cik anon yg mungkin pertama kali baca blog dan entry ini, mungkin cik anonymous tak faham apa yg saya cuba sampaikan...sebab tajuk saya itu tidak saya habiskan...tp cuba lihat komen org terdahulu, mereka semua faham bahawa apa yg saya cuba sampaikan adalah: WALAU SEMAHAL MANAPUN HARGA UTK MEMBERI ANAK SUSU IBU INI, TP ITULAH YG TERBAIK...DAN ITULAH YG SAYA PERJUANGKAN, SBB SAYA TAK GUNA FORMULA UTK ANAK SAYA SEHINGGA UMURNYA 1 THN LEBIH, DAN HINGGA SEKARANG HAMPIR DUA TAHUN MASIH MENYUSU BADAN. sO anda faham ke maksud entry ini?

Nadiah said...

Sangat2 setuju... ada yg cakap knp nak bf? Nak jimat kos ke? Utk ibu suri rumah sepenuh masa ya sgt menjimatkan tp utk ibu bekerja sekiranya dikira balik lg mahal..tp demi kualiti anak diteruskan jg bf walau mcm2 cabaran ditempuhi..eg kena outstation nak buat balik ebm dgn flight..