Sunday, January 23, 2011

backdated entry 3: Akikah Qaid Mukhlis, Birthday Qaisara

Okey...tujuan kami balik ke kampung yg mengambil masa 12 jam perjalanan itu adalah untuk:
1) memperkenalkan qaid kepada tok dan tokwannya
2) melepaskan rindu qaisara pada tok dan tokwan
3) hantar makcik/  achik qaisara balik kampung, get ready for her job yg diinterview waktu di johor.(congrate sis!)-wp masa balik tu lum kuar resultnya, tp mama memang ada instinct yg achik akan dapat, dan alhamdulillah.

4) mengadakan majlis aqiqah utk baby Qaid Mukhlis
5) mengadakan majlis harijadi qaisara (actual besday 30/01, tp sengaja nak sambut kat kg, lebih besh)

Inilah pic sekitar majlis perkahwinan aqiqah tersebut :-



2 ekor yg bakal terkorban...
sesi beramah mesra
Finally, selamat dikorbankan..

 mr papa just jadi tukang tengok...ngeh ngeh




anak manja yg tak pernah nak berenggang dari papanya..(macam mamanya jugak, hehe)
dah kenyang, silalah basuh yer cik abg berdua

Qaid tenang di ribaan sebelum ditahnikkan oleh tokwannya. Sblm tu Qaid diarak di iringi bacaan selawat beramai2 oleh org kampung..pic takde lagi
 
Happy besday qaisara: 2yrs on 30/01...saja celebrate awal, kat kg lagi meriah..






Birthday girl yg cekci..pic kami sekeluarga off course ada, cuma tak boleh dipublish di sini atas sebab2 tertentu..huhu

Balik kampung ingatkan byk tempat dan orang yang nak dkunjungi, tp kekangan masa yg terlalu cemburu (eh ingat orang jer cemburu?), membuatkan byk rancangan mama tak kesampaian..insyaAllah next time balik kampung mama cuba realisasikan... Yerlah...5 hari + 2 hari  mana lah cukup kan...(2 hari dalam keta jer)

Sebenarnya byk yg mama nak cerita lagi, tp entry ni dah terlalu panjang kan..so next time ya..

2 comments:

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan .. tengok jgn x tengok.. sila klik disini dan klik disini. Juga tutor 4 the latest read more klik disini.
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

FarahNur said...

alhamdulillah.. berkat..