Tuesday, February 11, 2014

Peristiwa di 34 minggu

Salam.
Benda ni dah lepas seminggu yang lalu, tapi mama nak coretkan di sini sebagai kenangan.

Last thursday (30 January 2014 = birthday Qaisara = mama at 34 weeks of pregnancy.)
Alhamdulillah syukur sangat2 dah sampai ke tahap ini. Berbanding Qaid Mukhlis yang lahirnya pada 24 weeks, pada mama ini pencapaian yang saangat mama syukuri.

So hari tu, 30hb, mama ada appointment dengan pakar O&G mama. Pilihan mama sudah semestinya perempuan. Dan mama dah jumpa doktor ni sejak minggu ke 8 kalau tak silap. Sangat peramah dan menyenangkan.

Sebenarnya sehari sebelum tu, perut mama asyik mengeras setiap 5 minit, tapi mama tahankan, nak pergi check takut plak...(Ader ker,.....hahaha)....
Sebenarnya mama takut doktor tahan kat ward kalau jalan dah buka, sedangkan mama belum siapkan barang dan bag .
Balik malam tu, pukul 3.30 pagi mama bangun siapkan beg...selepas 2Q dah tidor....

So berbalik pada hari 30hb esoknya tu, waktu doktor nak check samada sudah terbuka jalan atau tak, tiba2 hujung couch yang mama duduk tu boleh jatuh ke bawah!!! Dan jatuh sekali dengan mama!!!!!!!!!!!!!!

Gedebuk ke bawah ......Arghhh!!!! Nasib mama baik mama jatuh atas couch yang jatuh bersama tu...so takde la terhempas punggung. Setakat sengal2 sikit jer... (Hujung couch tu actually boleh ditanggalkan, ada skru yang memisahkan daripada bahagian atas tempat baring tu)

Tapi doktor tu off course la rasa bersalah, dan berdebar2 serta terkujat...Lagi terkujat dari mama sendiri kot.
So pemeriksaan diproceed dengan ujian CTG, untuk mengesan keadaan jantung baby, sebab doktor takut berlaku pendarahan akibat jatuh tadi....

Hurm...mama rasa kalau benda yang sama berlaku di klinik atau hospital kerajaan , sure orang dah heboh2 seantero malaya, ntah2 siap nak sue kot.....

Alhamdulillah takde apa2 yang serius berlaku pada mama...dan insyaAllah begitu juga baby....so mama pun takde nak panjangkan cerita...
Tapi bayor tetap kena bayar tuuuu.....

Dan oh ya....doktor cakap jalan dah terbuka, dan kepala baby dah hampir semua masuk ke jalan! Means dah tak lama lagi kot....
Doa mama, kalau nak keluar pun, biarlah cukup term wahai anak....Tapi kalau Allah kata keluar awal itu lebih baik bagi kamu, mama redha jer.... insyaAllah mama tahu kamu kuat.....seperti kuatnya abangmu Qaid Mukhlis...



Hujung (yang terjungkit ke bawah) tu lah yang tercabut dan jatuh bersama mama) Pic from google




2 comments:

Dr Singa said...

bergegar Q no 3 kat dalam!!

Mama2Q said...

haha tu la kak, berpinau gak mata....huhu