Saturday, February 8, 2014

Model membaca Little Caliphs yang sakit....

Assalamualaikum..
Hajat hati mama nak upload picture birthday kakak, tp itu kemudian lah yer...asyik bertanggguh sampai lah jadi benda lain.

Hari Rabu petang, waktu balik sekolah, sara start sakit perut. Mama ingat sakit perut biasa. Tapi malam tu dia start muntah2.

Khamis, teacher nak wat recording kakak membaca, tp disebabkan asyik muntah dan buang air (BO), kakak terpaksa pontengkan diri.

Plan teacher, nak bawa Sara ke Parenting Course & Reading Technique Little Caliphs pada hari Sabtu 8hb Feb.

Hari khamis, kakak terbaring jer kat rumah. Mama ingatkan papa bawak ke klinik, rupanya tidak.
Jumaat, conditon kakak masih sama. Makin lemah sebab setiap air atau foods yang masuk mesti dimuntahkan kembali.
Kesian sara. Jumaat tu baru ke klinik.

Dalam pada dok sakit2 tu kakak sempat juga berlatih membaca buku Jawi 7 dan buku Read Easy Intermediate 2 seperti arahan teacher. 

Bangun pagi Sabtu, kakak masih muntah2 dan BO. Dah tak larat sangat nak bangun untuk ke Parenting Course tu...
Terpaksalah mama bagitau teacher ketidakhadiran kakak. Harap2 teacher masih ada standby murid lain sebagai model membaca pada hari ni.

Sebenarnya  dari awal papa macam kurang bersetuju Sara dijadikan model murid yang boleh membaca, sebab bagi papa, Sara dieksploitasi untuk perniagaan diaorang. Sebab Sara actually dah start membaca dan mengenal suku kata sebelum masuk sekolah lagi.

Tapi bagi mama, ini bukan eksploitasi, sebab Sara bukan pergi buat demo untuk orang awam atau untuk lariskan perniagaan. Even kalau Sara tak pergi pun buat demo tu, parents kat situ memang dah register pun.
Sara cuma nak dijadikan contoh bahawa membaca seawal usia tidaklah mustahil dengan teknik yang betul...
Lagipun Jawi dan english memang teacher yang ajar, bukan mama.

Dan apa yang bagusnya, yang mama nampak, Sara semakin berani di pentas, dan semakin tinggi keyakinan diri bila selalu terpilih mewakili kawan2.  Sebab tu mama kalau boleh nak Sara hadir jadi model membaca tu.
Tapi tu lah, perancangan manusia lain, perancangan Allah pula lain... Dan perancangan Allah lah yang terbaik....

Pagi2 sabtu, akhirnya mama bawa kakak ke klinik mama, untuk rawatan IV drip. Terpaksa masukkan air, sebab kakak dah makin lemah. Setitik air pun masuk,setitik  itulah juga yang keluar.
Kesian sangat anak mama ni.....Dah cengkung dah . Senyum pun tak larat.

Dehydrated. Muka lesu


Muka sedih. Cubaan pertama nak masukkan cannula tak berjaya di tangan kiri..nurse yang buat.

Mama call MA/ Pembantu perubatan yang lebih terror...Alhamdulillah sekali insert jer dia berjaya.....Sara say TQ to uncle Felani ya....







Penat sangat, sampai tertido waktu tunggu completed rehydration ...Kesian sangat anak mama ni...


Dah complete...Masih muka penat, lesu dan sedih.....Sedih sebab sepanjang masa ni papa dia takde...  



Untuk anakku, sakit itu adalah ujian... Allah lebih tahu apa yang terbaik...dan sebagai menguji kasih sayang antara kita.... menguji tahap keprihatinan.....tahap kasih sayang ......

Maka itu bersyukurlah....
Satu hari bila kakak dah larat, dah sihat, pasti kakak akan ketawa sendiri tengok gambar2 kakak yang lesu ni.....dan pasti kakak akan bercerita pot pet2 macam biasa tentang apa yang berlaku hari ni.......:)







2 comments:

Wak Gelas said...

mugo2 cepat semboh anak dara mama2Q tuu ye..,amIn ya robbal alaminn

Mama2Q said...

alhamdulillah dah sembuh wak